Trotinetele electrice Bolt și Lime (Uber) au fost interzise în orașul Constanța din cauza numărului mare de accidente și a faptului că blocau trotuarele și deveniseră deșeuri în oraș, scrie evmarket.ro.
O problemă similară este și la București, potrivit presei române. Se menționează că trotinetele electrice pentru închirieri blochează trotuare, intrări în bloc și mai nou noaptea sunt „parcate” pe partea carosabilă de pe Calea Victoriei, în zona Amzei: „Utilizatorii de trotinete închiriate nu respectă legislația: circulă pe trotuare, nu au vârsta corespunzătoare, sunt câte doi pe trotinetă și nimeni nu poartă cască de protecție”.
La Constanța, din cauza numeroaselor încălcări ale prevederilor regulamentului, actele administrative emise pentru anul 2023 nu au mai fost prelungite.
„S-au constatat și alte încălcări ale regulamentului, precum staționarea pe partea carosabilă, în dreptul trecerilor de pietoni, a stațiilor de autobuze și pe pistele de biciclete. Multe trotinete electrice blocau căile de acces în blocuri și alte instituții publice, staționau în zona spațiilor verzi”, au declarat reprezentanții primăriei Constanța.
Municipalitatea din Constanța consideră că trotinetele electrice ale celor două companii au pus în pericol siguranța traficului rutier și pietonal.
„Numărul accidentelor de circulație în care sunt implicați utilizatorii de trotinete electrice este în creștere în ultimii ani. Potrivit datelor puse la dispoziție de către Inspectoratul General al Poliției Române, anul trecut au avut loc peste 1.250 de astfel de accidente, ușoare și grave”, scrie presa română.
Se precizează că aproximativ 9 din 10 accidente se produc din vina conducătorilor trotinetelor.
***
În Republica Moldova, trotinetele și bicicletele electrice pot circula doar pe pistele special amenajate, iar în cazurile în care acestea nu există, circulația este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de până la 50 km/h. Deplasarea acestora pe carosabil este permisă doar persoanelor care au împlinit 16 ani.
Totodată a fost introdusă interdicția de a utiliza telefonul mobil sau căștile audio în timpul deplasării pe trotinetă, bicicletă sau ciclomotor, iar interdicția de a conduce vehiculul sub influența alcoolului sau substanțelor narcotice a fost extinsă și asupra conducătorilor de trotinete electrice.
În iulie curent, TVR Moldova a scris că „doar în prima jumătate a anului, în Republica Moldova s-au produs 36 de accidente rutiere în care au fost implicate astfel de vehicule pe două roţi”. 36 de persoane au fost rănite, dintre care nouă grav. Datele poliţiei arătau că mai mult de jumătate din accidente au avut loc din vina celor care au folosit trotinetele, aceştia fiind, de cele mai multe ori, în stare de ebrietate.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!