Investigație BBC: Concertul „Za Rossiu” a costat €1,3 mln din bugetul de stat
Full Article 3 minutes read

Investigație BBC: Concertul „Za Rossiu” a costat €1,3 mln din bugetul de stat

Guvernul rus a sponsorizat o serie de concerte „patriotice” cu denumirea „Za Rossiu” («Zа Россию») și a alocat în acest scop 95,3 mln de ruble. Este cel mai scump contract public încheiat vreodată de executivul rus în acest scop, se arată într-o investigație publicată pe 11 mai de BBC.

Concertele în susținerea „operațiunii speciale”, așa cum numește Kremlinul războiul din Ucraina, au avut loc în perioada 14 aprilie-3 mai în 31 de orașe ale Rusiei, inclusiv Astrahan, Volgograd, Nijnii Novgorod, Reazani, Samara, Ekaterinburg, Novosibirsk, Kemerevo, Barnaul, Novokuznețk și Magnitogorsk. Acestea s-au desfășurat cu sloganele: „Pe ai noștri nu îi lăsăm”, „Victoria e a noastră”, „Pentru tine, patria-mamă!”, „Vom reuși!”, „Totul va fi bine”. De asemenea, au fost utilizate hashtagurile #Zaмирбезнацизма (viața fără nazism) și #Мывместе (suntem împreună).

În total, au fost contractați 34 de artiști: interpreți pop, trupe rock și chiar poeți. Potrivit BBC, cea mai bine plătită a fost trupa „SeriGa”: pentru șapte concerte, muzicienii au primit 10,5 mln ruble (143 mii euro). Fostul vocalist al trupei „Smîslovîie Galiuținații” Serghei Bobuneț a primit 6,9 mln ruble (94 mii euro). Trupele „Pilot” (patru concerte) și „Va-bank” (cinci concerte) au primit câte 6 mln de ruble (82 mii euro).

Cea mai scumpă evoluție a fost cea a trupei „Uma2rman”. Pentru un singur concert, care a avut loc la Barnaul, artiștii au primit 4,1 mln ruble (56 mii euro). La polul opus s-a clasat trupa „PosleZavtra” – pentru trei concerte a primit 2,1 mln ruble (28,7 mii euro). Poetul Ivan Kupreanov a primit 84 mii de ruble (1150 euro) pentru un concert.

Printre artiștii care au evoluat pe scenă în cadrul turneului se mai numără:

  • Anita Țoi – 5 mln ruble pentru 5 concerte (68 mii euro);
  • Victoria Daineko – 4 mln ruble pentru 4 concerte (54,7 mii euro);
  • Dmitrii Pevțov – 3,4 mln ruble pentru 3 concerte (46,5 mii euro);
  • Nikolai Rastorguev – 2,88 mln ruble pentru 2 concerte (39 mii euro);
  • Oleg Gazmanov – 2,46 mln ruble pentru 2 concerte (33,6 mii euro);
  • Denis Maidanov – 2,3 mln ruble pentru 3 concerte (31,5 mii euro).

Interpretul Serghei Lazarev, care urma să evolueze pe scenă, pe 29 aprilie, la Lipețk, a fost înlocuit cu o zi înainte de concert cu Nikolai Baskov. La începutul războiului, Lazarev a publicat un mesaj împotriva acțiunilor militare, însă ulterior acesta a fost șters.

Pe lângă plățile artiștilor, organizatorii au achitat transportul și hotelurile participanților.

Turneul a fost organizat la comanda Roskoncert, care este subordonat Ministerului rus al Culturii. Organizatorul evenimentelor a fost „Institutul de experți în cercetări sociale”, care la prima vedere nu are nicio legătură cu showbizul, însă este apropiat Kremlinului, mai notează BBC. Organizația neguvernamentală a fost fondată în 2017 pentru pregătirea alegerilor prezidențiale. Consiliul este condus de către șeful consiliului „Edinaya Rossia” Boris Grîzlov, fost speaker al Dumei de Stat și ministru de Interne al Rusiei. Înainte de turneul „Za Rossiu”, Institutul nu a încheiat niciun contract oficial cu guvernul rus.

Citește și Războiul care a împărțit în două tabere muzica rusească.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: