DW

Investigație DW: fiica lui Nazarbaev deține un palat, o vilă și două hoteluri în Germania

Una dintre fiicele lui Nazarbaev și soțul acesteia dețin un palat, o vilă și două hoteluri în Germania. Aceștia ar fi investit 100 mln de euro, se arată într-o investigație publicată de Deutsche Welle.

Fiica mijlocie și ginerele primului președinte al Kazahstanului Nursultan Nazarbaev – Dinara și Timur Kulibaev dețin în Germania imobile în care au investit circa 100 mln euro. Printre active se numără un palat în orașul Seelow, o vilă construită la începutul secolului XX și două hoteluri în orașul Bühl. Familia Kulibaev deține aceste proprietăți prin intermediul companiilor Schloss Seelach Invest GmbH și Bühlerhöhe Castle Invest GmbH, fiind beneficiarii finali ai acestora.

Potrivit jurnaliștilor, numai pentru reconstrucția palatului din Seelow s-au cheltuit 60 mln euro, în timp ce amenajarea a durat aproape 10 ani și s-a încheiat acum doi ani. Pe teritoriu se află un parc cu havuzuri și o zonă spa cu suprafața de circa 1000 m2, dotată cu o piscină de 25 m. Cupola din sticlă care se află deasupra poate fi văzută și din spațiu, se menționează în investigație.

DW

Unul dintre angajați le-a spus jurnaliștilor că proprietarii nu au făcut economii pe seama aspectului proprietății.

„Nu le-au plăcut frescele și au cerut să fie refăcute. Asta deși pictorul primise pentru munca sa 150 mii de euro”, a declarat sursa.

Pe de altă parte, proprietarii nu au făcut niciun fel de investiții în cele două hoteluri din Bühl, care au costat peste 20 mln euro. Primarul orașului susține că aceștia nu au investit „niciun eurocent” și că imobilele au fost cumpărate drept „rezervă pentru zile negre”.

DW menționează că, din punct de vedere formal, investițiile familiei Kulibaev în Germania sunt legale. Acestea ar intra în vizorul autorităților dacă în Kazahstan ar fi constatată proveniența ilegală a banilor cu care au fost cumpărate proprietățile.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova

La Chișinău a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Grosu: „Niciun popor nu-și poate construi viitorul fără a-și onora trecutul”

Pe 28 iunie, la Palatul Republicii din Chișinău, a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, la acest eveniment, dedicat promovării memoriei victimelor represiunilor politice din perioada 1917–1989, au participat reprezentanți ai autorităților și instituțiilor muzeale, cercetători, supraviețuitori ai represiunilor și tineri interesați de trecut.

„Ne-am adunat la acest congres nu doar pentru a evoca un trecut dureros, ci pentru a reafirma o responsabilitate comună – de a păstra vie memoria victimelor regimului comunist totalitar și de a transforma această memorie într-un fundament al demnității și rezilienței noastre ca societate”, a declarat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun.

Totodată, ministrul a afirmat că, pentru prima dată, curriculumul nou integrează tematica represiunilor comuniste la orele de istorie, într-un volum mai mare. Potrivit ministrului, vor fi oferite manuale, ghiduri pentru profesori, inclusiv în școlile alolingve, stagii de formare pentru cadrele didactice, vor fi organizate concursuri tematice, expoziții digitale, podcasturi, activități extracurriculare, dar și un muzeu virtual în memoria victimelor regimului comunist.

„Victimele regimului comunist din Basarabia nu vor fi uitate. Noi avem datoria morală și civică să vorbim despre ororile și suferințele prin care au trecut toți cei care au avut de suferit în urma acțiunilor represive din 1941, 1949 și 1951. Ca istoric, dar și ca cetățean al Republicii Moldova, sunt mândru că astăzi a avut loc în premieră – primul Congres al Memoriei. Fiind istoric, pot să declar cu toată sinceritatea că niciun popor nu poate construi un viitor, dacă nu-și cunoaște și nu-și onorează trecutul”, a scris pe Facebook, cu referire la eveniment, președintele Parlamentului Igor Grosu.

Congresul a fost organizat sub egida Ministerului Culturii, Ministerului Educației și Cercetării, Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova și a Institutului de Istorie al USM, la inițiativa Consiliului Memoriei, înființat la începutul anului 2025. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, evenimentul își propune să devină o platformă durabilă de dialog și colaborare între supraviețuitorii și descendenții victimelor deportărilor și represiunilor politice din perioada 1917–1989, pe de o parte, și actorii instituționali, civici și academici implicați în promovarea memoriei istorice, pe de altă parte.

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: