Investigație jurnalistică: artistul din Moldova Dan Bălan – monitorizat de agenția rusă Roskomnadzor
Full Article 2 minutes read

Investigație jurnalistică: artistul din Moldova Dan Bălan – monitorizat de agenția rusă Roskomnadzor

Artistul din Republica Moldova Dan Bălan a fost inclus în lista liderilor de opinie publică ale căror rețele de socializare sunt monitorizate de agenția rusă Roskomnadzor. Jurnaliștii de la Vajnîie istorii au primit acces la o scurgere de date la una dintre subsidiarele Roskomnadzor. Împreună cu Bălan pe listă sunt scriitori ruși, regizori și muzicieni (de exemplu: Monetocika), precum și artiști ucraineni (de exemplu liderul grupului Okean Elzy Sveatoslav Vakarciuk). 

Publicația Vajnîie istorii a anunțat că jurnaliștii ei au obținut acces la datele de la Centrul Principal de Frecvență Radio, o subsidiară a Roskomnadzor. Aceasta este responsabilă de monitorizarea internetului și pregătește certificate pentru viitorii „agenți străini”. 

Jurnaliștii au aflat că Roskomnadzor a întocmit certificate care au fost trimise ulterior Ministerului Justiției din Rusia. Pe baza acestora, persoanele fizice au fost declarate „agenți străini”.

Jurnaliștii publicației au aflat numele a 804 persoane, pe numele cărora din 2020 până în 2022 au fost colectate certificate. 139 de persoane din această listă deja au fost declarate în Rusia ca „agenți străini”. Jurnaliștii susțin că asemenea certificate pot fi mai multe și că ei nu au intrat în posesia tuturor. 

Interpretul moldovean Dan Bălan, popular și în Rusia, se află în lista liderilor de opinie publică ale căror comportament pe rețelele de socializare este monitorizat de Centrul Principal de Frecvență Radio. Există 472 de persoane în această listă: acolo se menționează tipul de activitate și toate conturile disponibile pe rețelele de socializare. 

Amintim că în primele zile de război în Ucraina, Dan Bălan a publicat pe Instagram o postare în limba ucraineană, publicație în sprijinul Ucrainei: „Doamne, salvează Ucraina! Cu toată inima sunt cu voi!”.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Dan Balan (@danbalan)

În august 2022, Dan Bălan a lansat o melodie în limba română pentru prima dată în ultimii 14 ani, menționând că este fericit să se întoarcă acasă.

Roskomnadzor monitorizează și scriitori, regizori și muzicieni ruși. În aceeași listă este Dmitrii Bîkov, Monetocika, Laima Vaikule, bloggerul Ilia Varlamov, jurnalistul Iurii Dudi. În listă sunt și artiști ucraineni: muzicianul Serghei Babkin, liderul grupului Okean Elzy Sveatoslav Vakarciuk. În listă figurează și galeristul Marat Gelman, care a lucrat mulți ani în Rusia iar recent și-a restabilit cetățenia moldovenească. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: