Răspunsul Moldovei pentru ruși, indignați că nu vor monitoriza alegerile din 5 noiembrie: „CEC i-a fost recomandat să se abțină de la acreditarea unor persoane”
Full Article 4 minutes read

Răspunsul Moldovei pentru ruși, indignați că nu vor monitoriza alegerile din 5 noiembrie: „CEC i-a fost recomandat să se abțină de la acreditarea unor persoane”

Reprezentanții Rusiei în Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) s-au arătat indignați că Moldova nu a acreditat observatori ruși pentru a monitoriza alegerile locale din 5 noiembrie. Rusia a spus că decizia a fost luată „din cauza prejudecății antirusești”, adăugând că „nu este pentru prima dată când Chișinăul încalcă cu rea intenție angajamentele internaționale”. Pentru NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Electorale Centrale (CEC) Rodica Sîrbu a declarat că instituția nu comentează motivele care au stat la baza acestei decizii, însă în acest caz Comisiei i-a fost recomandat să se abțină de la acreditarea unor persoane.

Reprezentanta CEC a menționat pentru NewsMaker că „misiunea de observare a alegerilor din partea OSCE/ODIHR vine la invitația Republicii Moldova, prin urmare, Republica Moldova este interesată să fie asigurată transparența întregului procesului electoral”.

În altă ordine de idei, este absolut firesc să fie consultate autoritățile competente ale statului referitor la lista observatorilor desemnați. Respectiv, autoritățile competente au dreptul să se expună asupra persoanelor detașate pentru observarea alegerilor. În acest caz, Comisiei Electorale Centrale i-a fost recomandat să se abțină de la acreditarea unor persoane. Numărul acestora este nesemnificativ în raport cu componența numerică a misiunii și nu va afecta capacitatea acesteia de a-și exercita funcțiile. Astfel de cazuri există în practica misiunilor de observare ale OSCE”, a menționat purtătoarea de cuvânt CEC.

CEC nu comentează motivele care au stat la baza acestei decizii, pentru că acestea țin de competența organelor de resort ale statului”, a ținut să precizeze reprezentanta Comisiei.

Reprezentanții Rusiei la OSCE declarau pe 31 octombrie că instituția electorală de la Chișinău – CEC – nu a acreditat observatori ruși în cadrul misiunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa pentru monitorizarea alegerilor locale din 5 noiembrie.

Ei au spus că decizia a fost luată „din cauza prejudecății antirusești”.

Pe măsură ce se apropie alegerile locale din Moldova din 5 noiembrie, conducerea acestui stat-participant la OSCE sporește numărul de aventuri politizate cu accente vădit antirusești. De data asta, este vorba despre refuzul Comisiei Electorale Centrale a țării de a acredita un număr de observatori ruși pe termen scurt în cadrul misiunii de monitorizare a Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), fără a oferi niciun motiv. (…) Din cauza prejudecății sale antirusești, nu este pentru prima dată când Chișinăul încalcă cu rea intenție angajamentele internaționale în domeniul electoral adoptate în cadrul OSCE”, se arată în declarația reprezentanților Rusiei la OSCE.

Reprezentanții Federației Ruse au cerut „ca autoritățile Moldovei să revină la îndeplinirea cu bună-credință a angajamentelor electorale și ca liderii ODIHR să ia măsuri urgente pentru a îndrepta situația”.

***

Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului, vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.

Pe 31 octombrie, CEC anunța că peste 1 500 de observatori naționali și internaționali vor monitoriza alegerile locale din 5 noiembrie. Astăzi, CEC a acreditat ultimii observatori. Cei 1 092 de observatori naționali care vor monitoriza scrutinul electoral sunt reprezentanți a opt asociații publice din Moldova. Majoritatea observatorilor au fost acreditați la cererea Promo-LEX.

De asemenea, CEC a acreditat 401 observatori internaționali. Aceștia reprezintă 17 misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova (93 de persoane), 13 autorități electorale străine (30 de persoane), o asociație internațională (2 persoane). Misiunea de monitorizare a alegerilor a OSCE/ODIHR va fi reprezentată de 235 de persoane, ENEMO – 11 persoane, Congresul Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei – 20 de persoane și Parlamentul European – 12 persoane.

Printre observatorii internaționali din partea OSCE ODIHR nu figurează niciun cetățean rus.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: