Ion Iliescu poate fi judecat pentru „infracţiuni contra umanităţii” în Dosarul Revoluției. Undă verde, de la Curtea de Apel
Full Article 2 minutes read

Ion Iliescu poate fi judecat pentru „infracţiuni contra umanităţii” în Dosarul Revoluției. Undă verde, de la Curtea de Apel

Curtea de Apel București a dat pe 25 octombrie undă verde judecării Dosarului Revoluției, în care fostul președinte al României Ion Iliescu (93 de ani) este inculpat pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, scrie g4media.ro. Potrivit sursei, acesta este un nou pas în epopeea dosarului care cercetează uciderea a mii de oameni la Revoluția anti-comunistă din decembrie 1989.

Presa română a menționat că hotărârea Curții de Apel București din 25 octombrie, prin care a dat undă verde judecării Dosarului Revoluției, poate fi contestată în trei zile.

Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpaţii Iliescu Ion, Voiculescu Voican Gelu şi gl. (rtr.) Rus Iosif”, se arată în decizia instanței.

Sursa a menționat anterior că Gelu Voican Voiculescu A fost vicepremier Gelu Voican Voiculescu, iar Iosif Rus – fostul șef al Aviației Militare.

Ion Iliescu, membru şi preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naționale (CFSN), Gelu Voican Voiculescu – membru CFSN şi fost viceprim-ministru al Guvernului României, Iosif Rus – fost comandant al Aviaţiei Militare şi Emil (Cico) Dumitrescu – fost membru CFSN sunt acuzaţi în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989 de infracţiuni contra umanităţii”, a menționat presa română.

Se mai precizează că, probatoriul Parchetului „a relevat că întreaga forţă militară a României, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum şi Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia”.

Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit şi legitimarea politică în faţa poporului român. Cercetările vizează faptul că prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii etc. În acest context, în intervalul 22-30.12.1989 au fost trase aproximativ 12.600.000 de cartuşe. Psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenţie prin diversiuni şi dezinformări şi a provocat, după 22.12.1989, 862 de decese, 2.150 răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice”, a scris presa română cu referire la procurori.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: