Procurorul general interimar Dumitru Robu a menționat că perchezițiile care au avut loc la fostul șef al MAI, Alexandru Jizdan, au fost efectuate în cadrul a două cauze penale. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.
„Perchezițiile efectuate au avut loc în cadrul a două cauze penale. Este vorba despre dosarul Direcției 5 și o altă cauză penală pornită pentru îmbogățire ilicită, la care anterior a fost adoptată o soluție de clasare”, a spus Robu.
El a mai menționat că în urma unei examinării „s-a constatat că soluția adoptată anterior de către procuror este una viciată”.
„Dosarul a fost clasat în vara anului 2021. La momentul potrivit procuratura va comunica publicului care este statul său”, a declarat Dumitru Robu.
Menționăm că procurorii PCCOCS și ofițerii SIS au desfășurat percheziții pe 29 iunie, la fostul ministru de Interne, generalul Alexandru Jizdan. Verificările s-au desfășurat în mai multe locații.
După descinderi, Alexandru Jizdan a venit cu un mesaj pe Facebook. Acesta a menționat că perchezițiile au avut loc la domiciliul familiei sale, acasă la mama sa, precum și în alte câteva locații.
„Am oferit tot terenul necesar pentru ca ei să-și facă meseria așa cum dictează legea”, a menționat Jizdan. Fostul ministru a mai declarat că în perioada activității sale profesionale, în mandatul de ministru și deputat, a acționat conform legii și nu a avut motive să plece din țară odată cu încetarea mandatelor.
De menționat că în 2019 a fost inițiat controlul averii lui Alexandru Jizdan, în baza unei sesizări din oficiu privind depunerea tardivă a declarației anuale de avere și interese personale. Inspectorul ANI a constatat mai multe încălcări. Drept urmare, a dispus confiscarea averii nejustificate în sumă de 770 de mii de lei și a sesizat Procuratura Generală pe aspectul falsului în declarații.
Ulterior, Jizdan a venit cu o reacție la acest subiect. Deputatul a explicat că suma de 770 mii de lei, despre care ANI a menționat că nu are dovada provenienței, ar fi obținut-o de la părinții săi, care au vândut un teren agricol. Mai mult, banii ar fi fost transferați timp de patru ani, perioadă în care fiul său învăța în afara țării.
De asemenea, Jizdan a declarat că pretinsele imobile deținute în afara Republicii Moldova ar fi, de fapt, 3 apartamente luate în chirie în perioada în care copilul său învăța acolo.
Ulterior, Jizdan a contestat în instanță actul emis de ANI cu privire la confiscarea unei părți din averea sa, în sumă de 770 de mii de lei. „Este suspicioasă constatarea acestei instituții care a efectuat verificări timp de aproape doi ani și care mi-a atribuit ca proprietăți nedeclarate 3 apartamente închiriate de feciorul meu care este student. La fel de stranii sunt și celelalte constatări”, a scris Jizdan pe pagina sa de Facebook.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!