Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, vicepreședintele Josep Borrell a declarat că Uniunea Europeană este gata să sprijine Moldova pentru a ieși din criza energetică. O declarație în acest sens a fost făcută în cadrul unei conferințe comune cu prim-ministra Natalia Gavrilița și comisarul pentru politica europeană de vecinătate și extindere, Oliver Varhely, de la Bruxelles.
Oficialul european a declarat că, în cadrul celei de-a șasea reuniune a Consiliului de asociere UE-Republica Moldova au fost abordate patru aspecte. Primul la care s-a referit Josep Borrell a fost criza gazelor naturale din țara noastră.
„Vedem încercări din partea Gazprom de a pune presiune politică. Gazele reprezintă o marfă care poate fi cumpărată, dar nu pot fi folosite ca armă geopolitică. UE este gata să sprijine Moldova pentru a ieși din criză, iar un prim pas este sprijinul bugetar”, a afirmat Borrell
În context, prim-ministra Natalia Gavrilița și-a exprimat recunoștința pentru suportul financiar în valoare de 60 de milioane de dolari acordat țarii noastre.
„Este vorba de o sumă adițională la planul de recuperare economică și acești bani vor fi folosiți pentru a compensacetățenilor creșterea prețurilor la gaze și pentru a-i ajuta în această perioadă de criză”, a menționat Natalia Gavrilița.
În același timp, premierul a accentuat că Uniunea Europeană rămâne partenerul comercial și investitor principal al Republicii Moldova.
Un alt subiect discutat în cadrul reuniunii a fost reformele inițiate în Republica Moldova. Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe a salutat acțiunile actualei guvernări, menționând:
„Aici calitatea este mai importantă decât viteza și întotdeauna îndemnăm să căutați expertiză de la experții locali și internaționali recunoscuți pentru a reconstrui încrederea în sectorului justiției”, a spus Borrell.
De asemenea, s-a discutat despre politica externă. În context, oficialul european a anunțat despre lansarea unui dialog la nivel înalt în materie de politică și securitate.
Problema diferendului transnistrean a fost a altă problemă care a fost abordată. Joseph Borrell a reafirmat angajamentul UE de a facilita un proces de soluționare cuprinzător, pașnic și de durată, pe baza respectării integrității teritoriale și suveranității RM, în frontierele sale recunoscute internațional, cu un statut special pentru Transnistria.
Prim-ministra Natalia Gavrilița a lansat invitația pentru înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, vicepreședintele Josep Borrell și a echipei sale să vină într-o vizită de lucru în Republica Moldova „pentru a continua discuțiile de pe agenda comună”.
Amintim că pe 28 octombrie, Consiliul de asociere UE-Republica Moldova și-a desfășurat cea de a șasea reuniune.