Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat penal pentru hărțuire sexuală
Full Article 2 minutes read

Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat penal pentru hărțuire sexuală

Judecătorul Oleg Melniciuc, vizat în mai multe procese judiciare, va fi cercetat penal și pentru hărțuire sexuală. Se întâmplă după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis, pe 2 aprilie, sesizarea procurorului general interimar, Ion Munteanu, oferind acordul pentru pornirea urmăririi penale în privința magistratului, scrie Radio Chișinău cu referire la IPN. La ședința CSM a participat și Oleg Melniciuc. Subiectul a fost examinată cu ușile închise.

Potrivit sursei citate, în urma deliberărilor, cu opt voturi pro și două voturi împotrivă, membrii CSM au decis să-și ofere acordul pentru cercetarea penală a judecătorului în baza articolului 173 din Codul Penal – „hărțuirea sexuală”.

ACTUALIZARE: Procuratura Generală a oferit mai multe detalii despre cazul în care figurează magistratul Oleg Melniciuc. Potrivit sursei, procesul penal a fost inițiat pe numele acestuia în luna mai, 2022, după ce o elevă, care se afla la stagiul de practică în cadrul unei instanțe de judecată din raza municipiului Chișinău, s-a plâns organelor de drept.

„Procuratura Generală asigură că, în continuare vor fi desfășurate toate procedurile prevăzute de lege în scopul elucidării tuturor circumstanțelor relevante, cu respectarea principiului confidențialității urmăririi penale și prezumției de nevinovăție”, anunță PG.

***

Procurorul general interimar a solicitat eliberarea acordul pentru pornirea urmăririi penale pentru hărțuire sexuală în privința judecătorului Melniciuc încă în luna mai 2022. Atunci, CSM a respins sesizarea procurorului general, iar Curtea de Apel Chișinău prin decizia sa din 12 octombrie 2023 a anulat hotărârea Consiliului și a dispus reexaminarea sesizării respective.

Potrivit CSM,  judecătorul Oleg Melniciuc nu judecă în prezent cauze și nu beneficiază de salariul de judecător, deoarece a fost suspendat din funcție în anul 2022 în legătură cu emiterea de către Judecătoria Anenii Noi a sentinței de condamnare într-un alt caz: de îmbogățire ilicită, scrie IPN.

Oleg Melniciuc este primul magistrat care a ajuns pe banca acuzaților pentru îmbogățire ilicită. În septembrie 2021, a fost condamnat de către Judecătoria Anenii Noi la șapte ani de închisoare, cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip închis. Sentința nu este definitivă. Oleg Melniciuc pledează nevinovat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: