Foto: canalul de Telegram al avocatului Serghei Bedamșin

Jurnalista care a spart cenzura de la Pervîi Kanal a fost amendată cu 30 000 de ruble

Marina Ovsiannikova a fost amendată cu 30 000 de ruble (circa 4700 lei moldovenești) pentru gestul făcut în ajun la postul de televiziune Pervîi Kanal. Decizia a fost pronunțată pe 15 martie. Anterior, presa din Rusia a precizat că procurorii au inițiat un dosar administrativ. Ea a fost acuzată de „organizarea ilegală a unei manifestații publice”.

UPDATE (18:12)

Instituția de presă Mediazona scrie că Ovsiannikova este judecată pentru înregistrarea video publicată pe rețelele de socializare, nu pentru gestul de a afișa pancarta cu mesajul anti-propagandă.

Avocatul Marinei Ovsiannikova este Anton Gașinskii, care i-a reprezentat în instanța de judecată pe Egor Dudnikov (21 de ani) cetățeanul rus condamnat în Belarus la 11 ani de închisoare pentru „incitare la ură” și pe Sofia Sapega, iubita lui Roman Protasevici, ex-redactorul Nexta, pentru reținerea căruia a fost deturnat un avion.

Amintim că imaginile în care o femeie apare în spatele prezentatoarei Ecaterina Andreeva cu o pancartă cu mesajul „Nu războiului, opriți războiul, nu credeți propagandei, aici vă mint” au făcut înconjurul lumii. Aceasta s-a dovedit a fi o angajată a postului de televiziune. După acest gest, ea a fost reținută, iar avocații ei s-au plâns că nu reușeau să afle unde a fost dusă.

Recent, autoritățile ruse au adoptat o lege care prevede până la 15 ani de privare de libertate pentru „răspândirea mesajelor false despre acțiunile armatei ruse”. De precizat că, în Rusia, este interzisă menționarea în presă a acțiunilor din Ucraina despre „război”. Jurnaliștii sunt nevoiți să utilizeze formularea „operațiune militară specială”. Agenția TASS scrie, pe surse, că Marinei Ovsiannikova este cercetată preventiv și în baza acestui articol, însă procurorii nu au decis încă dacă vor iniția un dosar penal în contextul acestuia.

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski i-a mulțumit Marinei Ovsiannikova pentru curaj și a îndemnat toți cetățenii ruși să lupte pentru ca „Rusia să nu se transforme în Coreea de Nord”.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Игорь Чекан, NewsMaker

Vom avea un procuror general până la parlamentare? Ce spune președintele CSP

Președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă, susține că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general, ceea ce înseamnă cel târziu în luna noiembrie. Totuși, el a menționat că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

La emisiunea „Cutia Neagră Plus” de la TV8, Obadă a declarat că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general cu mandat deplin. „Respectiv, luna de final ar fi noiembrie. (…) Asta e maximum ce ne oferă nouă legea. Noi am oferit timp începând cu luna iunie până pe 21 iulie inclusiv (nota red. perioada de depunere a dosarelor). Doritorii de a-și asuma mandatul de procuror general pot depune cerere, scrisoare de motivare, concept de management”, a menționat președintele Consiliului Superior al Procurorilor.

Obadă a declarat că, până în prezent, nu a fost depus niciun dosar în acest sens. „Experiența anilor precedenți ne arată că în ultima zi, în ultima oră, de regulă depun toți”, a precizat el.

Întrebat dacă vom avea un procuror general nou până la alegeri, Obadă a răspuns: „Eu sper că da, fiindcă perpetuarea interimatelor, mai ales din perspectiva procurorului general, generează disfuncționalitate sistemică și descurajează în general sistemul procuraturii. Noi avem nevoie de un procuror general pe mandat, asumarea mandatului deplin. De asta – 21 iulie termen limită de depunere. Noi în 20 de zile, cel mult, trebuie să publicăm lista celor care sunt admisibili pentru interviu și să realizăm interviul. Eu presupun că până pe 11 august, noi trebuie să avem deja lista publicată a celor care sunt admisibili. Între timp noi acumulăm materiale de la ANI, SIS și CNA, comisia medicală – să avem tot pachetul de acte și eventual în perioada săptămânii 11-15 august ar trebui teoretic, dacă e tot ok, să avem și interviul fixat”.

El a spus că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

***

Funcția de procuror general a devenit vacantă după numirea lui Ion Munteanu în calitate de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Între timp, Alexandru Machidon a fost numit procuror general interimar al Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: