Autoritățile Republicii Moldova s-au adresat Ucrainei pentru ajutor în soluționarea crizei energetice. Este vorba despre furnizarea a 15 mln de m3 cubi de gaz, pe care Chișinăul ar urma să le returneze până la finalul acestei ierni. Precizările au fost făcute de către președintele Comitetului pentru energetică din Rada Supremă de la Kiev Andrei Gherus. Acesta a calificat drept „fake news” informațiile publicate de un portal, potrivit căruia Moldova ar fi cerut „1 miliard de metri cubi de gaz” și că solicitarea ar avea legătură cu cazul Chaus. Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău s-a autosesizat pe marginea informațiilor false preluate de presa din Moldova.
De unde a pornit știrea falsă?
Site-ul censor.net a publicat informația, potrivit căreia Republica Moldova a cerut, cu împrumut, 1 miliard de metri cubi de gaz din partea Ucrainei. Mai mult, autorii au făcut legătură cu cazul Chaus, presupunând că s-ar încerca în acest fel închiderea dosarului. Subiectul a fost preluat și de presa din țara noastră.
Președintele Comisiei pentru probleme energetice din Rada Supremă de la Kiev Andrei Gherus a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook. Acesta a precizat că informația este falsă și că Moldova a solicitat 15 mln de m3 de gaz, nefiind vorba niciodată despre cantitatea de 1 miliard de m3. De asemenea, oficialul ucrainean a subliniat că negocierile continuă și și-a exprimat speranța că, peste patru luni, Moldova va găsi un furnizor permanent de gaz, întrucât volumul solicitat va fi necesar Ucrainei pentru a asigura necesitățile țării pentru luna februarie.
SIS-ul s-a autosesizat
Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău s-a autosesizat pe marginea informațiilor false apărute în presă și a solicitat ca informațiile respective să fie eliminate.
„Serviciul a identificat site-ul censor.net, care la 22.10.2021 a publicat o știre cu conținut fals. Extras din conținutul articolului: „acordarea gazului pentru Moldova reprezintă o parte din afacere, în rezultatele căreia Procuratura Generală din a Republicii Moldova trebuie să claseze dosarul cu privire la răpirea ex-judecătorului Ceaus”. De menționat, că în urma analizei spațiului informațional al RM, se constată amplificarea impactului informațiilor respective în contextul în care articolul a fost distribuit de către agenția de presă „Komsomolskaya Pravda” (www.kp.md). În context, Serviciul solicită resurselor on-line care au distribuit/preluat informațiile vizate, eliminarea acestora”, au menționat reprezentanții SIS.
De asemenea, în vederea diminuării impactului știrilor false, SIS îndeamnă persoanele care observă materiale care nu corespund adevărului să sesize Serviciului de Informații și Securitate, la adresa de e-mail: [email protected] precum și să raporteze publicațiile și conturile cu identitate falsă.