Liderul de la Tiraspol a mulțumit guvernului României pentru vaccinul anti-Covid. Într-un mesaj public, acesta a menționat că, în prezent, continuă discuțiile privind livrarea serului Sputnik V din partea Rusiei, însă primul vaccin care va ajunge în Transnistria este cel oferit de guvernul de la București. Reacția vine după ce, în ajun, Krasnoselski a menționat că primul lot de preparate este oferit de OMS.
„Ieri am scris că, în curând, în republică, vor ajunge vaccinurile anti Covid-19, oferite în cadrul ajutorului umanitar din partea OMS. Lucrările în acest sens continuă. Dar primul vaccin care va ajunge în Transnistria va fi AstraZeneca, oferit de România. Astăzi așteptăm primul lot de preparate în mărime de 1810 doze. Îmi exprim recunoștința pentru partea română și tututor partenerilor internaționali care ajută țara noastră în timpul pandemiei”, a scris Krasnoselski.
Liderul de la Tiraspol a menționat că se duc discuții și în vederea livrării preparatului rusesc Sputnik V.
„În baza acordului nostru cu adjunctul șefului administrației prezidențiale Dmitri Kozak, se decide livrarea în Transnistria a vaccinului rusesc Sputnik V, care va întări potențialul Transnistriei în lupta cu pandemia”, a adăugat Krasnoselski.
***
Pe 4 martie, Vadim Krasnoselski a anunțat că, săptămâna viitoare, în regiunea transnistreană, va ajunge primul lot de vaccinuri AstraZeneca: „Este vorba despre ajutor din partea OMS – 1810 doze”, a scris acesta.
La scurt timp, Ambasada României a venit cu o reacție. Pe pagina de Facebook a instituției, diplomații români au precizat că, din donațiile de echipamente medicale și vaccinuri făcute de România Republicii Moldova la 19 și, respectiv, 27 februarie 2021, conform datelor publice furnizate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, regiunii transnistrene i-au fost repartizate:
– 1810 doze de vaccin AstraZeneca;
– 100000 buc. măști chirurgicale;
– 10000 buc. măști de protecție de tip FFP3;
– 9000 buc. complete combinezon inclusiv cu glugă;
– 500 perechi încălțăminte de protecție;
– 10000 buc. mănuși de unică folosință cu manșetă medie.
Potrivit informațiilor misiunii diplomatice, până în seara de 4 martie, echipamentele de mai sus nu au fost ridicate din depozitele specializate din Chișinău.