president.gospmr.org

Krasnoselski solicită Maiei Sandu să permită livrarea de gaze în Transnistria prin Natural Gaz. Reacția Președinției

Liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a publicat pe 17 ianuarie o adresare către președinta Maia Sandu, în care susține că oficiali de la Chișinău s-ar împotrivi livrărilor de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului, după ce compania Natural Gaz a încheiat un contract-cadru în acest sens cu „Tiraspoltransgaz”. Acesta i-a solicitat șefei statului să permită ca resursa energetică să fie livrată în regiunea transnistreană. În reacție, purtătorul de cuvânt al Președinției, Igor Zaharov, a declarat că afirmațiile lui Krasnoselski sunt o „distorsionare gravă a realității”, subliniind că singura companie abilitată să furnizeze gaz în regiunea transnistreană este Moldovagaz.

Vadim Krasnoselski s-a adresat președintei Maia Sandu într-o postare pe canalul său de Telegram.

În lipsa posibilității de a mă adresa personal – în cadrul unei întâlniri oficiale – conducătorului statului vecin, voi folosi această platformă de mesagerie. Stimată doamnă Sandu, în calitate de președinte al Republicii Moldova, în timpul unui briefing din 14 ianuarie, ați declarat despre faptul că nu se împiedică livrările de gaze rusești. Cu toate acestea, odată cu apariția unei soluții reale la problemă și a unui furnizor concret (Natural Gaz – n. r.) – o firmă moldovenească licențiată pentru transportul și livrarea de gaze – observăm o opoziție vehementă din partea oficialilor R. Moldova, care fac tot posibilul pentru a împiedica livrarea acestei resurse energetice vitale. Scopul urmărit este de a agrava și mai mult criza existentă”, a transmis Krasnoselski.

Acesta i-a solicitat șefei statului să facă tot ce ține de ea ca gazul să ajungă în regiunea transnistreană. „Mă adresez dumneavoastră ca unei persoane responsabile și în calitate de președinte al Republicii Moldova. Faceți tot ce depinde de dumneavoastră. Țineți-vă cuvântul dat. Permiteți trecerea gazului natural în Transnistria”, a menționat el.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Președinției, Igor Zaharov, a publicat o declarație în care a subliniat faptul că conducerea Republicii Moldova nu se împotrivește livrărilor de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului, în condițiile legale existente.

Dimpotrivă, autoritățile de la Chișinău au oferit și continuă să ofere toate posibilitățile pentru ca acest lucru să fie realizat cât mai rapid. Declarațiile domnului Krasnoselski reprezintă o distorsionare gravă a realității. Este un fapt bine cunoscut că singura companie abilitată să livreze gaze naturale în regiunea transnistreană este Moldovagaz, unde Gazprom deține pachetul majoritar de acțiuni. Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”, a adăugat Igor Zaharov.

Precizăm că, la 1 ianuarie 2025, concernul Gazprom a oprit livrările de gaz către Moldovagaz, care erau direcționate în totalitate în regiunea transnistreană. Compania a invocat neachitarea unei pretinse datorii de 700 de milioane de dolari, a cărei mare parte nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit extern.

Liderul de factor al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a anunțat pe 15 ianuarie, după ce a revenit dintr-o vizită la Moscova, că Federația Rusă va relua furnizarea de gaz. Potrivit lui, resursa energetică va fi livrată în stânga Nistrului în calitate de „ajutor umanitar”.

În aceiași zi, coproprietarul Natural Gaz, Arcadie Vicol, a anunțat că firma sa a încheiat un contract-cadru cu „Tiraspoltransgaz” pentru livrarea gazului în regiunea transnistreană. Acesta susține că este vorba despre gaz european, nu din Rusia. Ulterior, presa rusă a scris pe surse că autoritățile de la Moscova ia considerare achiziționarea de gaze pentru stânga Nistrului de pe piețele spot europene, prin intermediul companiei Natural Gaz.

În cadrul unei emisiuni televizate din 16 ianuarie, prim-ministrul Dorin Recean a sugerat că, de fapt, respectivul contract-cadru ar face parte dintr-o operațiune rusească de destabilizare a Republicii Moldova. Atât premierul, cât și vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian, au calificat drept „schemă” intenția Natural Gaz de a furniza gaz către „Tiraspoltransgaz”.

Menționăm că contractul-cadru încheiat de Natural Gaz și „Tiraspoltransgaz” a atras atenția Serviciului de Informații și Securitate, care l-a audiat pe Arcadie Vicol. Omul de afaceri a declarat că nu i-au fost înaintate învinuiri – contrar informațiilor din presa națională despre presupuse acuzații de „trădare de patrie”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

mfa.gov.md

Mihai Popșoi și un grup de diplomați străini au fost la cules cireșe. Eveniment de consolidare a relațiilor comerciale

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, împreună cu un grup de diplomați acreditați la Chișinău și producători locali, a fost la cules cireșe în satul Ustia, pe 27 iunie. S-a întâmplat în cadrul evenimentului „Recolta de cireșe a diplomaților”, care se află la prima ediție și a fost organizat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, cu sprijinul companiei Staragro Group și al Asociației Moldova Fruct.

Potrivit unui comunicat al MAE, evenimentul are drept scop consolidarea relațiilor comerciale și evidențierea calității cireșelor moldovenești.

Programul evenimentului a inclus activități precum culesul cireșelor, vizite la instalațiile de sortare și ambalare, precum și degustări de bucate tradiționale și vinuri autohtone.

Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a subliniat că această inițiativă marchează o premieră simbolică și se înscrie în seria acțiunilor strategice organizate de MAE și misiunile diplomatice ale Republicii Moldova pentru a susține promovarea produselor agroalimentare autohtone pe piețele internaționale.

„Prin astfel de inițiative, ne propunem nu doar să punem în valoare potențialul agricol al Republicii Moldova, ci și să consolidăm punțile comerciale cu partenerii noștri externi. Cireșele moldovenești sunt mai mult decât un produs, ele sunt o poveste de succes care merită spusă și gustată în întreaga lume”, a declarat diplomatul.

Oficialul a evidențiat importanța colaborării interinstituționale în promovarea exporturilor agricole și și-a exprimat speranța că astfel de inițiative vor fi extinse și în alte regiuni ale țării, incluzând și alte sectoare ale economiei naționale.

mfa.gov.md
mfa.gov.md
mfa.gov.md
mfa.gov.md
mfa.gov.md
mfa.gov.md
mfa.gov.md

În anul 2024, Republica Moldova a exportat aproximativ 14 000 de tone de cireșe către 15 țări. Potrivit autorităților, volumul exporturilor, împreună cu numărul piețelor de desfacere, este preconizat să crească în anii următori, ca urmare a investițiilor substanțiale realizate în acest sector strategic.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: