Reprezentanți ai statului, politicieni, inclusiv foști lideri politici au transmis condoleanțe familiei primului președinte al Republicii Moldova. Cineva a vorbit cu Mircea Snegur pe 27 august și spune că nu i-a trecut prin cap că e ultima discuție, altcineva își amintește de o fotografie comună cu fostul șef de stat. Pe 14 septembrie, cetățenii au aflat despre decesul primului președinte al țării care a luptat cu o boală incurabilă. NM a făcut o sinteză a comentariilor publicate pe rețelele de socializare cu privire la președintele Republicii Moldova în anii 1990-1996.
Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa din Republica Moldova, al cărei lider este Arina Spătaru, a declarat că Mircea Snegur a avut o „contribuție istorică la redobândirea identității naționale și a independenței Republicii Moldova”.
„Liderul național Mircea Snegur este și va rămâne pentru noi un exemplu de demnitate, patriotism și determinare, reamintindu-ne că, în vremuri grele, istoria se face punând mai presus de orice interesul național și adevărul istoric. Păstrăm în suflet moștenirea lăsată de Mircea Snegur și rememorăm cu recunoștință momentele unice din istoria noastră în realizarea cărora a jucat rolul central: revenirea la adevărul istoric, grafia latină, limba română și tricolor”, a declarat Alianța.
Guvernatoarea UTA Găgăuzia Evghenia Guțul a spus că „locuitorii autonomiei găgăuze își vor aminti de primul președinte al Republicii Moldova, domnul Mircea Snegur, ca de un politician competent care a pledat constant pentru soluționarea pașnică a conflictului interetnic din sudul țării”.
„Adoptarea Legii „Cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz Yeri)” a fost posibilă în mare măsură grație capacității lui Mircea Snegur de a auzi oponenții și de a depăși contradicțiile prin dialog și căutarea compromisurilor”, a menționat Guțul.
Liderul Partidului „Republica Unirii” Sergiu Mocanu a precizat că astăzi a eliminat un număr din agenda sa de telefoane.
„Numărul era trecut cu numele BĂBACU! Mircea Snegur nu mai este! Dumnezeu să te odihnească OM BUN!”, a comunicat Mocanu.
Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova Vlad Filat a scris că a aflat cu mare tristețe despre decesul lui Mircea Snegur.
„Domnului Snegur i-a revenit sarcina complicată de a fi primul lider al Republicii Moldova în perioada în care toată regiunea noastră era dominată de mare incertitudine și impredictibilitate. Azi e imposibil de apreciat obiectiv dificultățile și provocările, cărora a fost nevoit să facă față primul Președinte al Republicii Moldova, dar, fără îndoială, au fost de departe cele mai mari încercări trăite de societatea noastră”, a declarat Filat.
Partidul Social Democrat European, al cărui lider este Ion Sula, a menționat că „președintele Snegur a avut un rol incontestabil în Mișcarea de eliberare națională de la sfârșitul anilor 80 și a condus tânărul și fragilul stat Republica Moldova într-o perioadă extrem de tulbure, cu un război nedrept la Nistru”.
„A fost un om integru, care, fără îndoială, a ținut la pământul și neamul său. Echipa Partidului Social Democrat European transmite sincere condoleanțe familiei și celor care l-au cunoscut și prețuit pe Mircea Snegur”, se arată în declarația partidului.
Președintele Parlamentului Igor Grosu a exprimat condoleanțe rudelor, prietenilor și poporului Republicii Moldova.
„Procesul de dobândire a independenței a pornit de la proclamarea limbii române drept limba de stat în 1989, de la alegerile democratice din 1990 și de la declararea suveranității în 1991”, declara primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur. Așa ne vom aminti de el – omul care a adus Independența, Limba română și Tricolorul”, a comunicat oficialul.
Socialistul Igor Dodon a menționat că a aflat cu tristețe „despre trecerea în lumea celor drepți a primului Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur”.
„Exprim sincere condoleanțe și sentimente de compasiune familiei îndurerate, prietenilor și tuturor celor apropiați. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, a adăugat el.
Iar premierul Dorin Recean a declarat că „Mircea Snegur, primul Președinte al Republicii Moldova, a fost un om de stat devotat, un arhitect al independenței noastre și un promotor al limbii române”.
„Ne amintim cu recunoștință de curajul dumnealui pe drumul nostru către un viitor mai bun. Transmit sincere condoleanțe familiei și prietenilor săi apropiați. Cu tristețe, ne luăm rămas bun de la Primul Președinte al țării noastre și continuăm să construim ce a promovat domnul Snegur mereu – o Moldovă independentă, mai puternică, mai prosperă și mai unită”, a comunicat Recean.
Și liderul Partidului Nostru Renato Usatîi a transmis „familiei îndoliate, rudelor și prietenilor condoleanțe și putere pentru a trece peste această grea încercare”.
Fostul lider al Platformei Demnitate și Adevăr Andrei Năstase a scris că „puțini Oameni despre care, fără echivoc, putem spune că au purtat pe umerii lor nu doar greutățile vieții, ci și greutățile țării”.
„Luptele grele pentru afirmarea Limbii române, pentru proclamarea Independenței, războiul sângeros de la Nistru, tulburările din Sudul Moldovei, dar și multe alte provocări majore ale vremii au trecut prin sufletul și demnitatea acestui Om pe care Domnul l-a chemat, lângă El, în ceruri. Cu mare regret, imaginea de mai jos păstrează, pentru mine, o ultimă întâlnire cu Mircea Snegur. O aniversare a Independenței, împreună cu semnatari ai istoricei Declarații, cu generalul Anton Gămurari, poate cel mai puternic pilon al acelor grele timpuri pe care se sprijineau deciziile Primului Președinte al Moldovei… Există puțini Oameni cărora le strângi mâna și ți se umple inima de istorie. Primul dintre Ei e Mircea Snegur”, a precizat Năstase.
Fostul deputat democrat Dumitru Diacov a spus că l-a sunat pe Mircea Snegur pe 27 august, de Ziua Independenței Republicii Moldova.
„L-am sunat pe 27 august de mai multe ori. Am vrut să-l felicit cu Ziua Națională, să-l întreb cum o mai duce. Nu a răspuns. Duminică, 10 septembrie m-a sunat Dumnealui. Eu îi lămuresc că l-am căutat să-l felicit cu Ziua Republicii, să-i doresc toate cele bune. Dar el mereu mă întrerupea. Cu o voce tremurândă tot îmi repeta: „Dima, mi-i greu, chimioterapia mă doboară..” Și în receptor se auzea cum cineva, lângă el, mereu încerca să-l liniștească… Nu mi-a trecut prin cap că e ultima discuție. Acum îmi pare rău că n-am mai întins vorba… Dumnezeu să Va ierte și să Vă aibă în paza sa, Domnule Președinte Mircea Snegur!”, a menționat Diacov.
Condoleanțe a transmis și mitropolitul Vladimir.
„Îndoliată familie Snegur, am aflat cu multă tristețe despre trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire tatălui Dvs, Mircea Snegur, Primul Președinte al Republicii Moldova, destoinic fiu al neamului, ctitor de sfinte lăcașe. (…) Domnul Mircea Snegur a avut un aport cu totul deosebit la reconstrucția Mănăstirii Hîncu, odată cu redeschiderea ei din anul 1992. De asemenea, nu putem trece sub tăcere implicarea jertfelnică a domniei sale la înființarea și activarea Orfelinatului „Preafericitul Iosif”, din municipiul Chișinău, unde pe parcursul a mai mulți ani au fost îngrijiți și educați generații de copii defavorizați în număr de aproape 1500″, a comunicat mitropolitul.
***
Despre decesul primului președinte al Republicii Moldova a anunțat în dimineața zilei de 14 septembrie Constantin Tampiza, fost vicepremier al Moldovei în perioada 1991-1992. Potrivit lui Tampiza, Snegur a murit pe 13 septembrie, la ora 23:30, din cauza unei boli incurabile.
La scurt timp, președinta Maia Sandu a scris pe rețelele de socializare că a aflat „cu profundă tristețe” despre decesul primului președinte al Republicii Moldova. Șefa statului a transmis condoleanțe familiei, rudelor și tuturor celor care l-au cunoscut pe Mircea Snegur. Totodată, Sandu a cerut administrației prezidențiale ca 16 septembrie să fie declarată zi de doliu național.
Șefa statului Maia Sandu a decretat să fie constituită o comisie de stat care se va ocupa de organizarea funeraliilor lui Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova. Printre membrii comisiei sunt miniștri, reprezentanți ai Președinției, dar și ai primarului general al municipiului Chișinău.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!