Începând cu ziua de astăzi, Agenția pentru Eficiență Energetică anunță oficial lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”.
Astăzi, în cadrul unui eveniment festiv organizat de către Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii și Agenția pentru Eficiență Energetică, prin semnarea unui Acord de Cooperare, au fost puse bazele activității comune prin care instituțiile menționate își vor uni eforturile pentru mobilizarea finanțării proiectelor de energie regenerabila în sectorul agricol.
Acordul de Cooperare stabilește mecanismul prin care ambele agenții urmează a facilita accesul fermierilor la instrumentul financiar prin oferirea de consultanță stimularea investițiilor aferente proiectelor solar fotovoltaice implementate de către companiile agricole în baza Contorizării Nete a energiei produse din surse regenerabile.
Acțiunea dată este implementată cu suportul financiar al Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii care a mobilizat pentru aceasta acțiune 16.000.000 MDL, iar Agenția pentru Eficiență Energetică a mobilizat resursele necesare asistentei tehnice pentru elaborarea studiilor tehnico-economice pentru beneficiarii finali.
Cu referire la evenimentul de astăzi, Maxim POPOV, director al Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii a menționat: „ADMA și-a propus să diversifice produsele și serviciile oferite agricultorilor din țară prin racordarea economiei reale la necesitățile și provocările actuale. În contextul creșterii prețurilor la energia electrică, lucru ce are un efect direct asupra costului total pe întreg lanțul valoric, am oferit oportunitatea fermierilor să-și dezvolte parcuri fotovoltaice până la 200Kwat pentru acoperirea necesităților proprii de consum. Este un proiect pilot, cu un buget limitat, însă suntem optimiști referitor la posibilitățile de a atragere noi fonduri de finanțare anume pentru acest segment”.
Alexandru CIUDIN, director al Agenției pentru Eficiență Energetică, cu referire la evenimentul de astăzi a spus: „Una dintre cele mai mari provocări ale tranziției energetice din următorii ani va fi finanțarea extinderii capacităților suplimentare de energie regenerabilă. Pe lângă mecanismele clasice de suport ale statului, trebuie de mobilizat capital privat și trebuie de dezvoltat noi mecanisme de finanțare. Scopul nostru comun este de a dezvolta piața energiei regenerabile cu diverse măsuri și activități și de a ajuta Republica Moldova să-și atingă obiectivele privind tranziția energetică”.
Nicolae SOLOVIOV, Coordonatorul Național al proiectul „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)” a menționat că: „Aceasta este o primă activitate din cadrul proiectului nostru. Activitatea dată ne va permite să testăm funcționalitatea mecanismului de finanțare precum și să evaluam interesul din partea sectorului agricol pentru proiecte de energie regenerabilă, în special solar fotovoltaică. Ne propunem ca la finalizarea acestei acțiuni să dispunem de date concrete care să ne permită elaborarea unui mecanism de finanțare a energiei regenerabile care să acopere necesitățile sectorului agricol la nivel național”.
Cu privire la părțile semnatare de astăzi menționăm că, Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii în activitatea sa are scopul de a asigura continuitatea implementării și monitorizării proiectelor ce țin de dotarea tehnică a agriculturii, de a oferi suport prin furnizare de consultanță și expertize, instruire, asistență în planificarea afacerilor în sectorul agroalimentar, precum și de a facilita accesul producătorilor agricoli la tehnică și echipament agricol modern prin cumpărare, inclusiv în rate. Obiectivul fiind de a asigura creșterea producției agroalimentare competitive și modernizarea agriculturii din țara noastră.
Agenția pentru Eficiență Energetică are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice. În cadrul proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”, Agenția pentru Eficiență Energetică are rolul de entitate de executare a proiectului și gestionarea activităților proiectului la nivel național.
Proiectul „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)” are drept obiectiv de baza „Promovarea și susținerea tehnologiilor în domeniul energiei regenerabile în Republica Moldova prin pilotarea unui accelerator antreprenorial, care să conducă la dezvoltarea spiritului antreprenorial, crearea de locurilor de muncă și impactul pozitiv asupra mediului”. Activitățile de baza a proiectului se vor concentra pe dezvoltarea capacităților și suportul în procesul de retehnologizare a sectorului energetic din țară. Proiectul dat este în concordanță cu principalele politici și strategii sectoriale a Republicii Moldova precum din domeniul protecției mediului precum și a sectorului energetic.
Proiectul urmează a fi implementat pentru o perioada de 3 ani începând cu acest an.
Proiectul este finanțat de către Facilitatea Globala de Mediu (GEF) prin intermediul Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială și implementat la nivel național de către Agenția pentru Eficiență Energetică.