Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Începând cu ziua de astăzi, Agenția pentru Eficiență Energetică anunță oficial lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”.

Astăzi, în cadrul unui eveniment festiv organizat de către Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii și Agenția pentru Eficiență Energetică, prin semnarea unui Acord de Cooperare, au fost puse bazele activității comune prin care instituțiile menționate își vor uni eforturile pentru mobilizarea finanțării proiectelor de energie regenerabila în sectorul agricol.

Acordul de Cooperare stabilește mecanismul prin care ambele agenții urmează a facilita accesul fermierilor la instrumentul financiar prin oferirea de consultanță stimularea investițiilor aferente proiectelor solar fotovoltaice implementate de către companiile agricole în baza Contorizării Nete a energiei produse din surse regenerabile.

Acțiunea dată este implementată cu suportul financiar al Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii care a mobilizat pentru aceasta acțiune 16.000.000 MDL, iar Agenția pentru Eficiență Energetică a mobilizat resursele necesare asistentei tehnice pentru elaborarea studiilor tehnico-economice pentru beneficiarii finali.

Cu referire la evenimentul de astăzi, Maxim POPOV, director al Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii a menționat: „ADMA și-a propus să diversifice produsele și serviciile oferite agricultorilor din țară prin racordarea economiei reale la necesitățile și provocările actuale. În contextul creșterii prețurilor la energia electrică, lucru ce are un efect direct asupra costului total pe întreg lanțul valoric, am oferit oportunitatea fermierilor să-și dezvolte parcuri fotovoltaice până la 200Kwat pentru acoperirea necesităților proprii de consum. Este un proiect pilot, cu un buget limitat, însă suntem optimiști referitor la posibilitățile de a atragere noi fonduri de finanțare anume pentru acest segment”.

Alexandru CIUDIN, director al Agenției pentru Eficiență Energetică, cu referire la evenimentul de astăzi a spus: „Una dintre cele mai mari provocări ale tranziției energetice din următorii ani va fi finanțarea extinderii capacităților suplimentare de energie regenerabilă. Pe lângă mecanismele clasice de suport ale statului, trebuie de mobilizat capital privat și trebuie de dezvoltat noi mecanisme de finanțare. Scopul nostru comun este de a dezvolta piața energiei regenerabile cu diverse măsuri și activități și de a ajuta Republica Moldova să-și atingă obiectivele privind tranziția energetică”.

Nicolae SOLOVIOV, Coordonatorul Național al proiectul „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)” a menționat că: „Aceasta este o primă activitate din cadrul proiectului nostru. Activitatea dată ne va permite să testăm funcționalitatea mecanismului de finanțare precum și să evaluam interesul din partea sectorului agricol pentru proiecte de energie regenerabilă, în special solar fotovoltaică. Ne propunem ca la finalizarea acestei acțiuni să dispunem de date concrete care să ne permită elaborarea unui mecanism de finanțare a energiei regenerabile care să acopere necesitățile sectorului agricol la nivel național”.

Cu privire la părțile semnatare de astăzi menționăm că, Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii în activitatea sa are scopul de a asigura continuitatea implementării și monitorizării proiectelor ce țin de dotarea tehnică a agriculturii, de a oferi suport prin furnizare de consultanță și expertize, instruire, asistență în planificarea afacerilor în sectorul agroalimentar, precum și de a facilita accesul producătorilor agricoli la tehnică și echipament agricol modern prin cumpărare, inclusiv în rate. Obiectivul fiind de a asigura creșterea producției agroalimentare competitive și modernizarea agriculturii din țara noastră.

Agenția pentru Eficiență Energetică are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice. În cadrul proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”, Agenția pentru Eficiență Energetică are rolul de entitate de executare a proiectului și gestionarea activităților proiectului la nivel național.

Proiectul „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)” are drept obiectiv de baza „Promovarea și susținerea tehnologiilor în domeniul energiei regenerabile în Republica Moldova prin pilotarea unui accelerator antreprenorial, care să conducă la dezvoltarea spiritului antreprenorial, crearea de locurilor de muncă și impactul pozitiv asupra mediului”. Activitățile de baza a proiectului se vor concentra pe dezvoltarea capacităților și suportul în procesul de retehnologizare a sectorului energetic din țară. Proiectul dat este în concordanță cu principalele politici și strategii sectoriale a Republicii Moldova precum din domeniul protecției mediului precum și a sectorului energetic.

Proiectul urmează a fi implementat pentru o perioada de 3 ani începând cu acest an.

Proiectul este finanțat de către Facilitatea Globala de Mediu (GEF) prin intermediul Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială și implementat la nivel național de către Agenția pentru Eficiență Energetică.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Endava continuă Programul de Internship pe Salesforce, MS Dynamics şi ServiceNow, cu accent pe AI

Endava își extinde Programul de Internship pentru toamna anului 2025, oferind o nouă oportunitate pentru cei pasionați de tehnologie și inovație. Această ediție va pune accent pe instrumentele Salesforce, Microsoft Dynamics şi ServiceNow. O atenție sporitǎ va fi acordatǎ integrării tehnologiilor de inteligență artificială (AI), reflectând tendințele actuale din industrie.

Ce presupune programul de Internship?

Programul oferă tinerilor profesioniști oportunitatea de a dobândi experiență practică în configurarea și dezvoltarea de soluții bazate pe platforme low-code și no-code, larg utilizate în mediul de afaceri actual. Participanții vor învăța cum să creeze și să personalizeze aplicații folosind instrumente Microsoft Dynamics precum Power Apps, să analizeze și să vizualizeze date cu Power BI și să automatizeze procese de business cu Power Automate.

În direcția Salesforce, internii vor lucra cu cea mai utilizată platformă de gestionare a relației cu clienții (CRM), explorând atât partea de configurare, cât și dezvoltarea prin instrumente declarative și limbajul de programare Apex. Ei vor avea ocazia să învețe cum să construiască obiecte și relații între acestea, să implementeze reguli de validare, să personalizeze interfețele de utilizator și să automatizeze procesele de business.

În ServiceNow, internii vor lucra cu una dintre cele mai populare platforme de automatizare a proceselor IT și business, utilizată la scară globală pentru digitalizarea serviciilor interne într-o organizație. Participanții vor explora atât partea de configurare, cât și elemente de dezvoltare folosind JavaScript. Ei vor învăța cum să creeze și să gestioneze aplicații personalizate, să configureze flowuri, să dezvolte UI Actions și UI Policies, să automatizeze procese prin Flow Designer și să lucreze cu tabele. De asemenea, vor dobândi noțiuni despre IT Service Management (ITSM) și vor înțelege cum ServiceNow sprijină digitalizarea întregului ciclu de viață al serviciilor IT.

Platforma pune la dispoziția internilor competențele necesare pentru a naviga cu ușurință în cadrul acesteia, iar internshipul le va permite să înțeleagă cum se dezvoltă și se extinde o platformă low-code/no-code într-un mediu real de lucru.

Integrarea AI în Programul de Internship

Un element distinctiv al acestui internship va fi integrarea tehnologiilor de inteligență artificială în platformele Salesforce, Microsoft Dynamics şi ServiceNow. AI joacă un rol din ce în ce mai important în automatizarea proceselor și personalizarea interacțiunilor cu utilizatorii. Prin instrumente precum AI Builder din Power Platform și Einstein AI din Salesforce, participanții vor avea șansa de a explora soluții inteligente care îmbunătățesc eficiența și calitatea deciziilor de business.

Ce cunoștințe și abilități ar trebui să aibă un candidat?

Un candidat ar trebui să posede gândire analitică orientată spre rezolvarea problemelor, abilități solide de comunicare, capacitatea de a lucra în echipă și un nivel avansat de cunoaștere a limbii engleze.

Cunoștințele tehnice sunt de asemenea binevenite, inclusiv:

  • Principii ale programării orientate pe obiecte
  • Cunoștințe de bază de HTML, CSS și JavaScript
  • Înțelegerea sistemelor de control al versiunilor, precum GIT
  • Înțelegere de bază a bazelor de date și a gestionării datelor (tabele, câmpuri, înregistrări)
  • Cunoștințe de bază de SQL: interogări, join-uri și manipulare a datelor
  • Înțelegere de bază a unor termeni IT precum API-uri, JSON-uri etc.
  • Reprezintă un avantaj cunoașterea de bază a Power Platform, Salesforce sau ServiceNow

Ce competențe vor dobândi internii?

Pe parcursul celor trei luni de internship, participanții vor dobândi cunoștințe tehnice solide și le vor aplica în proiecte reale. Competențele-cheie includ:

  • Configurarea și dezvoltarea de aplicații în Microsoft Dynamics, Salesforce şi ServiceNow
  • Utilizarea Power BI pentru analiza și interpretarea datelor
  • Automatizarea fluxurilor de lucru cu Salesforce și Power Automate
  • Dezvoltarea de soluții integrate cu AI în cadrul platformelor
  • Colaborare în mediu Agile

De ce să aplici?

Platformele Salesforce, Power Platform şi ServiceNow sunt din ce în ce mai căutate în industrie, iar acest internship oferă o oportunitate excelentă de a dobândi experiență practică. Endava oferă un mediu de învățare dinamic, acces la tehnologii de ultimă generație și sprijin din partea unor mentori experimentați. 

Dacă ești pasionat de soluții digitale inovatoare și vrei să îți construiești o carieră în IT, acest program este pentru tine.

Pozițiile disponibile și materialele de studiu pot fi accesate AICI.

Tudor Mardei | NewsMaker

Alegeri repetate la Boldurești: CEC tipărește aproape 3 mii de buletine de vot, pentru scrutinul de duminică

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că va tipări 2 888 de buletine de vot pentru turul al doilea repetat al alegerilor locale noi din comuna Boldurești, raionul Nisporeni. Toate buletinele vor fi în limba română.

Buletinele vor avea 14 cm lățime și 13,5 cm lungime. Costul unui exemplar este de 0,90 lei. Astfel, valoarea totală a tirajului se ridică la 2 599,20 lei.

Locuitorii comunei Boldurești sunt așteptați la urne duminică, pe 20 iulie. Comisia Electorală Centrală a decis, în ședința din 16 iulie, repetarea turului al doilea al alegerilor locale.

Hotărârea a fost luată după ce Curtea Supremă de Justiție a anulat decizia Curții de Apel privind anularea scrutinului și a stabilit că doar autoritățile electorale pot decide dacă alegerile trebuie sau nu anulate.

Votarea în turul doi are loc în baza acelorași liste electorale. Lupta pentru fotoliul de primar se dă între Sergiu Bulicanu și Nicanor Ciochină, învinuit că a accidentat mortal un copil și a părăsit locul accidentului. Ciochină respinge acuzațiile.

CEC

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
colaj NM

Ceban, mesaj din subterana de la Creangă, inundată de ploi: „Să nu facem mare tragedie”

Apa care a pătruns în pasajul subteran Alba Iulia de pe strada Ion Creangă din Chișinău din cauza ploilor puternice din noapte de 17 spre 18 iulie a fost eliminată în această dimineață. Primarul orașului, Ion Ceban, a publicat un videoclip de la fața locului în care arată că apa a fost îndepărtată aproape complet. El a solicitat să nu se facă „foarte mare tragedie” și a subliniat că serviciile municipale la îndepărtarea consecințelor.

La primele ore ale dimineții, au apărut imagini cu trecerea subternată Alba Iulia din capitală, care arată că în aceasta a pătruns o cantitate semnificativă de apă în urma ploilor torențiale.

Telegram

La scurt timp, primarul Ceban a publicat pe rețelele de socializare un videoclip în care se deplasează prin pasajul subterna respectiv. Imaginile, filmate dimineața, arată că apa a fost practic îndepărtată complet, iar responsabilii lucrează la fața locului.

Pentru că în spațiul public au apărut foarte multe imagini virale în derulare, suntem în acel pasaj în care toată lumea crede că mai este apă. Se lucrează de la primele ore pentru a lichida consecințele acelei calamități. Într-adevăr a fost un debit de apă foarte mare, de la București încoace, este la absolut vizibil acest lucru. (…) Rog ca în continuare să nu facem foarte mare tragedie. Repet: se întâmplă la nivel de țară, la nivel de regiune, se întâmplă în țările vecine, iar datoria noastră este ca atunci când se întâmplă ceva să lichidă. cât se poate de curând acest lucru. Și asta este făcut de toate serviciile municipale, cărora le mulțumesc”, a spus edilul.

Amintim că, în noapte de 17 spre 18 iulie, au avut loc ploi torențiale, care au provocat mai multe situații de urgență în diferite regiuni ale țării. Salvatorii și pompierii au intervenit în mai multe cazuri pentru deblocarea mașinilor și îndepărtarea copacilor doborâți.

Facebook/Анжелика Фролова

Tânăr din Moldova, atacat în stradă: agresorii i-au fracturat mâinele, după ce au presupus că este gay

Un tânăr de 20 de ani din Republica Moldova susține că a fost agresat de un grup de persoane, care ar fi presupus că face parte din comunitatea LGBT. Incidentul ar fi avut loc în noaptea de duminică spre luni, 14 iulie, în plină stradă. În urma agresiunii, tânărul a suferit mai multe fracturi la degete și a avut nevoie de intervenție chirurgicală.

Potrivit declarațiilor oferite pentru NewsMaker, victima se îndrepta spre un restaurant împreună cu un prieten. La un moment dat, cei doi s-au îmbrățișat. Gestul a fost observat de un grup de necunoscuți, care i-ar fi perceput drept un cuplu gay. Agresorii i-ar fi înconjurat, insultat și ulterior ar fi sărit la bătaie.

Tânărul a depus plângere la poliție în cursul zilei de luni. Marți a trecut expertiza medico-legală, iar miercuri a fost operat la un deget și i s-a aplicat ghips la ambele mâini.

Asociația Presei Sportive din Moldova

Moldova, exclusă de la Campionatul european de fotbal al jurnaliștilor, din Lituania. Exclusiv: Explicația organizatorilor

Echipa de jurnaliști sportivi din Republica Moldova a fost exclusă de la ediția din acest an a Campionatului European de Fotbal al Jurnaliștilor, care urmează să aibă loc în perioada 11–14 septembrie, în orașul Druskininkai din Lituania. Decizia aparține organizatorilor, care invocă mai multe abateri și nereguli. Reprezentanții Asociației Presei Sportive din Moldova resping, însă, toate acuzațiile.

Despre excluderea Moldovei a anunțat, pe 15 iulie, președintele Asociației, Eduard Ciobanu. Acesta a menționat, într-o postare pe rețelele de socializare, că echipa moldovenească a primit inițial invitația oficială, dar ulterior a fost informată că organizatorii nu își mai doresc prezența Moldovei, „considerată favorită” în competiție.

Din „favoriți”, în afara jocului: ce i se reproșează echipei din Moldova

Contactată de NewsMaker, Federația Jurnaliștilor Sportivi din Lituania a explicat că echipa din Moldova a fost exclusă din competiție din cauza unor incidente anterioare și a suspiciunilor privind componența lotului. Potrivit organizatorilor, la edițiile din 2019 și 2021 ale turneului ar fi participat jucători care nu erau  doar jurnaliști, ci și foști fotbaliști profesioniști – fapt confirmat, susțin aceștia, inclusiv de membrii echipei Moldovei.

Organizatorii mai susțin că ar fi existat plângeri similare și în alte turnee internaționale, iar la un moment dat mai multe echipe ar fi amenințat cu boicotul. Totodată, aceștia reclamă un comportament inadecvat al reprezentanților moldoveni la evenimentele oficiale și afirmă că, în ultimele săptămâni, ar fi fost supuși unor presiuni din partea conducerii Asociației Presei Sportive din Moldova – inclusiv prin invocarea unor relații politice sau apeluri la alte federații – pentru a obține participarea la campionatul din acest an.

„După o analiză detaliată, organizatorii au decis în unanimitate să nu invite echipa Moldovei, pentru a evita posibilele incidente. Organizatorii au tot dreptul să ia o asemenea decizie, fiindcă ei organizează și finanțează întregul turneu. Ulterior, s-a confirmat că decizia organizatorilor a fost corectă”, a precizat Federația Jurnaliștilor Sportivi din Lituania pentru NewsMaker.

Captură foto: răspunsul oferit de Federația Jurnaliștilor Sportivi din Lituania redacției NewsMaker

Moldova neagă acuzațiile: „Sunt lipsite de dovezi”

Contactat pentru o reacție, președintele Asociației Presei Sportive din Moldova, Eduard Ciobanu, a respins acuzațiile, pe care le califică drept „grave” și „lipsite de dovezi”. Acesta susține că echipa moldovenească este formată exclusiv din jurnaliști acreditați, cu legitimații valabile. „Nu avem niciun jucător profesionist în echipă. Sunt doar băieți care practică fotbalul la nivel de amatori”, a declarat Ciobanu.

Acesta consideră că excluderea de la campionatul european din Lituania este „nedreaptă, discriminatorie și lipsită de transparență” și acuză organizatorii că au aplicat „standarde nescrise” și „ambigue”, în lipsa unui regulament care să stipuleze clar „regulile jocului”. De asemenea, Ciobanu a respins acuzațiile potrivit cărora Asociația pe care o conduce ar fi exercitat presiuni.

„Probleme invocate nu sunt concrete. Din păcate sunt doar niște vorbe, fără dovezi concrete. Asta și ne doare cel mai mult – că s-a procedat pe nedrept, pe spuse. Sunt niște aberații totale”, a declarat Eduard Ciobanu pentru NewsMaker.

El a cerut intervenția organizațiilor internaționale pentru a investiga cazul și a asigura tratament egal pentru toate echipele participante. Totodată, Ciobanu a declarat pentru NewsMaker că Asociația pe care o conduce a decis să rupă toate legăturile cu conducătorul Asociației  Jurnaliștilor din Lituania, în semn de protest: „Nu vom pleca și nu vom invita echipa Lituaniei la turneele noastre. Nu vom avea nicio colaborare”.

Campionatul European de Fotbal al Jurnaliștilor, organizat anual în Lituania din 2005, a ajuns în acest an la ediția a XX-a. Potrivit organizatorilor, este cel mai vechi și cel mai mare turneu de acest gen din Europa. În total, turneul reunește echipe de jurnaliști din circa 20 de țări.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: