Radio Europa Liberă

Lavrov: Scopul „provocărilor” de la Bucea este întreruperea negocierilor ruso-ucrainene

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a numit evenimentele de la Bucea o „provocare falsă” menită să perturbe negocierile dintre Rusia și Ucraina. Declarațiile au fost făcute pe 5 aprilie la o conferință de presă, relatează Interfax.

„Tocmai în momentul în care, în conformitate cu acordurile de la Istanbul, partea rusă, ca un gest de bunăvoință, a decis să detensioneze situația de pe teren, în primul rând în regiunile Kiev și Cernihiv, chiar în acest moment, la câteva zile după ce armata noastră a părăsit orașul Bucea, acolo a fost organizată o provocare despre care vorbim astăzi”, a spus Lavrov.

Ministrul rus de Externe a adăugat că „după Istanbul, partea ucraineană a încercat să propună noi condiții, iar de îndată ce presa occidentală a împrăștiat falsul despre orașul Bucea, negociatorii ucraineni au încercat să întrerupă procesul de negociere, cu totul.”

„Se pune întrebarea: care este motivul acestei provocări sincere, false, a cărei veridicitate este pur și simplu imposibil de justificat. Tindem să credem că motivul constă în dorința de a găsi un motiv pentru a întrerupe negocierile în curs”, a spus Lavrov.

Amintim că trupele ruse au părăsit recent regiunea Kiev. Deja pe 2-3 aprilie au început să apară fotografii cu ceea ce a lăsat în urmă armata rusă. Case și sate pârjolite, pe străzi – zeci de cadavre.

Cele mai înfricoșătoare poze au fost făcute în orașul Bucea, unde înainte de război locuiau aproximativ 36 de mii de oameni. Primarul orașului, Anatoli Fedoruk, susține că Bucea este „împânzit cu cadavre”. Până în dimineața zilei de 4 aprilie, aproximativ 340 de locuitori uciși au fost îngropați în Bucea.

Imagini similare au fost publicate și din alte așezări din regiunea Kiev – Irpen, Gostomel, Dmitrovka, Motyzhin și altele. Ulterior, Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat scoaterea a cel puțin 410 cadavre de civili din regiunea Kiev.

Rusia, însă, a numit pozele publicate drept „provocare” și „înscenare”. Și a cerut, de asemenea, să organizeze luni o ședință a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu „provocarea flagrantă a radicalilor ucraineni la Bucea”.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: