Legea adoptată de PSRM și Partidul „ȘOR” cu privire la activitatea ANI, declarată neconstituțională. Reacția instituției vizate
Full Article 2 minutes read

Legea adoptată de PSRM și Partidul „ȘOR” cu privire la activitatea ANI, declarată neconstituțională. Reacția instituției vizate

Legea cu privire la activitatea Autorității Naționale de Integritate (ANI), care a fost adoptată, anul trecut, de Partidul Socialiștilor și platforma parlamentară „Pentru Moldova”, din care făcea parte și Partidul „ȘOR”, a fost declarată neconstituțională. Hotărârea a fost pronunțată de Curtea Constituțională pe 21 septembrie 2021. Legea fusese suspendată la scurt timp după adoptare.

Judecătorii Curții Constituționale au examinat sesizarea depusă, pe 21 decembrie 2020, de către fostul deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), în prezent ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. Aceștia au ajuns la concluzia că prevederile adoptate contravin Constituției.

Ce prevedea proiectul de lege?

Potrivit legii adoptate de deputații partidului Socialiștilor (PSRM) și cei din platforma parlamentară „Pentru Moldova” era redusă de la trei ani la un an perioada în care autoritățile competente pot verifica declarațiile și proprietățile unui funcționar. De asemenea, conform proiectului de amendamente propus de socialiști, persoana a cărei proprietate este verificată putea contesta rezultatele verificării în instanță. De asemenea, aplicarea sancțiunilor era posibilă numai după decizia finală a instanței. Autorii proiectului notau că prevederile ar evita abuzurile comise de organele de inspecție, precum și ar stabili clar termenul de prescripție pentru încălcările din acest domeniu, în conformitate cu normele Codului administrativ.

Câteva zile mai târziu după adoptarea proiectului de lege, Sergiu Litvinenco, care în acel moment era deputat PAS, l-a contestat la Curtea Constituțională. 

Reacția ANI la decizia Curții Constituționale

La scurt timp după pronunțarea hotărârii Curții Constituționale, reprezentanții ANI au venit cu o reacție: „Instituția noastră apreciază această decizie ca fiind una corectă și imparţială. Considerăm că prin votarea acestei legi s-a dorit în mod voalat de a limita și îngrădi activitatea inspectorilor de integritate, în contextul în care aceștia au dat dovadă de curaj, atunci când au emis constatări și rezultate pe primele dosare pe avere de rezonanță”.

Conducerea ANI a dat asigurări că instituția își va continua activitatea în cadrul legal și nu va admite nicio ingerință în activitate „pentru a nu dezamăgi așteptările societăţii”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: