Majoritatea parlamentară a aprobat în lectura a doua proiectul de modificare a Legii cu privire la avocatură, inclusiv amendamentul controversat, care prevede că apărătorii pot fi reținuți fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților în caz de infracțiuni flagrante. 56 de deputați au susținut inițiativa.
Olesea Stamate a argumentat că legislația din R. Moldova prevede garanții pentru avocați mai mari decât în alte țări, cum ar fi România sau Slovenia.
„Am avut mai multe schimburi de opinii cu Uniunea Avocaților și formula propusă de noi este una de compromis, care se regăsește în legislația majorității statelor europene. În nicio țară europeană nu am văzut să fie necesară încuviințarea breslei avocaților pentru anumite acțiuni procesuale. Garanțiile care există se referă la secretul profesional și comunicarea avocat-client. Este exact ce am propus noi în redacția nouă a proiectului de lege, plus condiția de încuviințare a Uniunii Avocaților pentru percheziție/reținere/arestare cu excepția – infracțiunilor de corupere pasivă/activă, trafic de influență și infracțiunilor în flagrant”, a argumentat Olesea Stamate.
Potrivit autorilor, proiectul de lege are scopul ca persoanele care au cel puțin 10 ani de vechime în funcția de judecător sau procuror să fie scutite doar de la efectuarea stagiului, nu și de la susținerea examenului. Până la susținerea examenelor, categoriile de persoane menționate vor fi obligate de a urma cursuri în volum de cel puțin 20 de ore în materie de deontologia avocaților și administrarea formei de exercitate a avocaturii.
În cadrul ședinței Comisiei juridice din 21 ianuarie, deputata Olesea Stamate a propus includerea unui amendament cu textul: „Art.52, aliniatul 2, va avea următorul conținut: avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunilor specificate la art. 324 – 326 din Codul Penal și a infracțiunilor flagrante de săvârșirea cărora este suspectat. În alte cazuri decât infracțiunile flagrante, avocatul este în drept să solicite prezența decanului baroului sau a unui avocat desemnat de acesta. În acest caz, acțiunea procesuală se întrerupe, dar nu mai mult de două ore. Decanul baroului sau avocatul desemnat de acesta asistă la efectuarea percheziției și are dreptul să facă în legătură cu aceasta obiecții și declarații care vor fi consemnate în procesul verbal al percheziției.”.
Inițiativa a fost susținută de 56 de deputați ai PAS.
Amintim că avocații au intrat în grevă generală, nefiind de acord cu amendamentul propus. De cealaltă parte, președinta Comisiei juridice Olesea Stamate a menționat că, în opinia sa, în spatele Uniunii Avocaților ar fi „alți factori de interese”.