Letonia vrea să interzică predarea limbii ruse în școli
Full Article 2 minutes read

Letonia vrea să interzică predarea limbii ruse în școli

Ministerul Educației și Științei din Letonia intenționează să interzică școlarilor să aleagă limba rusă ca a doua limbă străină de studiu, începând cu anul universitar 2026/2027, scrie BBC

Potrivit sursei citate, elevii vor putea să studieze drept a doua limbă străină, doar una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Se va face o excepție pentru limbile, al căror studiu este reglementat prin acorduri interguvernamentale separate.

Deoarece rusă nu este o limbă a UE și nu apare în tratatele internaționale relevante, de fapt, aceasta înseamnă interzicerea studiului limbii ruse ca a doua limbă străină în școli.

Până în prezent, prima limbă străină în școlile letone este predată din clasa întâi, iar cel mai adesea este engleza.

A doua limbă străină începe să fie predată din clasa a IV-a, iar alegerea ei nu este încă reglementată de lege. Mai mult, potrivit unui sondaj realizat în 2021, aproape jumătate dintre școlile letone nu au de ales: în peste 300 de școli, doar limba rusă este oferită ca a doua limbă străină.

Ministerul Educației din Letonia pornește de la faptul că schimbările planificate „vor contribui la includerea deplină a tinerilor în spațiul educațional al Europei”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: