Leul moldovenesc a început să se deprecieze în raport cu dolarul american și euro, după o perioadă de întărire. NM a aflat împreună cu experți în domeniu din ce cauză slăbește leul și prognozele privind valuta moldovenească.
Ce se întâmplă cu leul moldovenesc?
Pe parcursul lunii iunie, leul moldovenesc s-a depreciat cu 5,3% față de euro. Dacă în data de 5 iunie Banca Națională a stabilit un curs de 19 lei pentru un euro, atunci pe 4 iulie cursul era deja de 20,01 lei pentru un euro.
În raport cu dolarul american, leul moldovenesc s-a depreciat cu 3,7%. Dacă în data de 22 mai un dolar costa, potrivit cursului Băncii Naționale, 17,7 lei, atunci pe 4 iulie un dolar putea fi cumpărat cu 18,36 lei.
De altfel, cursul de schimb actual este mai mic decât cel de la sfârșitul anului trecut și începutul anului curent. În data de 5 decembrie a anului trecut cursul valutar constituia aproape 19,6 lei pentru un dolar american, iar un euro putea fi cumpărat la începutul lunii februarie a anului curent cu 20,74 lei.
De ce s-a depreciat leul?
Expertul economic Viorel Gîrbu a precizat pentru NM că deprecierea leului se datorează cererii în creștere a businessului pentru valută. „Ei cumpără mai multă valută decât poate oferi piața. Este așa un indicator – „acoperirea cererii” care acum este la un nivel de 80%”, a explicat expertul.
Potrivit expertului, această situație se datorează creșterii consumului în rândul populației. „Având o economie atipică, noi consumăm mult și consumăm ceea ce importăm. Businessul cumpără întotdeauna valută pentru import, dar acum o face într-un volum mai mare decât anterior”, a menționat Gîrbu.
El a mai adăugat că atunci când leul este puternic, producerea nu este convenabilă, iar cererea este satisfăcută prin importuri.
Expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, crede că Banca Națională examinează o politică de scădere a leului. „Un leu puternic ucideeconomia. Banca Națională nu face mișcări bruște în lături. În contextul unor posibile rezultate slabe în agricultură și ținând cont de faptul că economia noastră se redresează mult mai lent decât ne dorim, plus având în vedere politica dură a Ucrainei pentru deprecierea hrivnei, suntem obligați să ieftinim leul”, a subliniat Ioniță.
Ce urmează?
Potrivit lui Gîrbu, nu trebuie să ne așteptăm la schimbări globale. „Nu mă aștept la o scădere substanțială, ori la una pe termen lung. Leul va fi stabil, uneori se va întări, alteori se va deprecia puțin”, susține expertul.
Doctorul în economie, Tatiana Lariușina, este sigură că în viitor leul moldovenesc se va deprecia. Ea a amintit că anul trecut Banca Națională a luptat cu o inflație mare inclusiv din cauza stabilității leului moldovenesc.
Potrivit Tatianei Lariușina, leul moldovenesc este supraevaluat, iar devalorizarea lui va ameliora situația economică prin favorizarea exporturilor. „Indicele de devalorizare a leului va depinde de modul în care blocul economic va face față sectoarelor care stimulează creșterea economică, de nivelul de susținere al exportatorilor și de cât vor costa resursele energetice”, a subliniat expertul.
Veaceslav Ioniță a menționat că deprecierea leului ar putea afecta doar oamenii care au venituri în lei și intenționează să cumpere un automobil sau un apartament, deoarece costul în lei a unor astfel de obiecte va crește. El a precizat, însă că situația ar putea avea un impact pozitiv asupra celor care beneficiază de transferuri bănești de peste hotare.
Potrivit lui Ioniță, în ciuda unei posibile deprecieri a leului, cea mai bună oportunitate de investiție rămân depozitele în lei.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!