Liderul unui partid propune redenumirea Penitenciarului nr. 13 în Penitenciarul „Ilan Șor”
Full Article 3 minutes read

Liderul unui partid propune redenumirea Penitenciarului nr. 13 în Penitenciarul „Ilan Șor”

După ce a solicitat schimbarea numelui Parlamentului și redenumirea străzii A. Pușkin, liderul Partidului Național Moldovenesc Dragoș Galbur a propus redenumirea Penitenciarului nr. 13 din Chișinău în penitenciarul „Ilan Șor”. Propunerea, potrivit lui Galbur, se regăsește într-o solicitare oficială către Administrația Națională a Penitenciarelor. 

Galbur a declarat că pe 26 ianuarie a adresat „o solicitare oficială către Administrația Națională a Penitenciarelor, propunând redenumirea Penitenciarului nr. 13 din Chișinău în Penitenciarul ”Ilan Șor””.

„Oligarhul fugar Ilan Șor este cunoscut drept unul dintre cei mai mari hoți din istoria noastră, fiind condamnat pentru fapte de corupție și fraudă în proporții deosebit de mari, care au avut consecințe devastatoare asupra economiei și societății Republicii Moldova. Prin redenumirea Penitenciarului nr. 13 în Penitenciarul ”Ilan Șor”, dorim să subliniem disprețul față de acțiunile corupte și dăunătoare ale lui acestuia. Totodată schimbarea ar servi drept memento pentru societatea noastră că mai devreme sau mai târziu toți infractorii vor fi aduși în fața justiției și vor suporta consecințele acțiunilor lor, inclusiv Ilan Șor”, a scris Galbur pe rețelele de socializare.

Politicianul fugar nu a reacționat deocamdată la propunerea enunțată de Galbur.

Anterior, Galbur a cerut schimbarea numelui Parlamentului Republicii Moldova în Sfatul Țării, dar și redenumirea străzii A. Pușkin în strada Regina Maria.

***

Amintim, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul frauda bancară și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. În reacție, Ilan Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut că decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”.

Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, și ar locui de atunci în Israel. De acolo, potrivit oamenilor legii, el ar continua să se implice în politica de la Chișinău, inițial prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituțional între timp, iar ulterior – prin intermediul formațiunilor politice afiliate lui.

Mai precizăm că Ilan Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Moldovei.

La sfârșitul lunii decembrie 2023, jurnaliștii CuSens au declarat că politicianul fugar s-a mutat la casă nouă în Israel, mai mare și mai luxoasă. Noua vilă ar fi mai mare decât precedenta, cu 500 m2. Cele două proprietăți, potrivit jurnaliștilor, sunt la o distanță de doar 100 de metri una de alta. Noua achiziție are trei niveluri, care includ o piscină panoramică în care se varsă o cascadă, un spa cu două saune, o sală de sport, inclusiv cinema.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: