Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a comentat actul de constatare al Autorității Naționale de Integritate (ANI) vizând „conflictul de interese” al președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, emis pe 31 decembrie. Acesta susține că documentul nu corespunde legii, iar ANI a dat dovadă de „o neglijare vădită sau nerecunoaștere a jurisprudenței Curții Constituționale”. Mai mult, oficialul a menționat că ANI este condus de persoane numite în funcție de către Vladimir Plahotniuc.
Sergiu Litvinenco a amintit că, anterior, a formulat și o sesizare la Curte pe acest subiect, iar urmare acesteia Curtea Constituțională a emis o hotărâre – nr. 18 din 9 iulie 2021, care este definitivă, nesusceptibilă de a fi atacată. Ministrul Justiției a mai accentuat că hotărârile Curții Costituționale sunt definitive și nu pot fi cenzurate.
„A permite unui organ administrativ să verifice dacă în procesul activității jurisdicționale s-a admis sau nu conflict de interese echivalează cu instituirea unui control din exterior al activităţii jurisdicţionale. Lucru pe care Constituţia îl interzice. Or, ceea ce a făcut ANI în ajunul Revelionului nu este altceva decât o neglijare vădită sau nerecunoaștere a jurisprudenței Curții Constituționale care, sub aspectul forței juridice, este asimilată Constituției. De fapt, ne aflăm în prezența unei arogări de atribuții contrar Constituției, pe care însăși Constituția le interzice”, a menționat Litvinenco.
Mai mult, ministrul Justiției s-a arătat indignat de această acțiune.
„Modul în care s-a acționat depășește, după mine, abuzul la care s-a recurs, atunci când PSRM și ȘOR au decis să revoce, contrar prevederilor constituționale, mandatul unui judecător constituțional. Atunci, însăși Curtea a apreciat că acea hotărâre „atentează la însăşi esenţa Constituţiei Republicii Moldova”. Spre deosebire de acel caz, care a bulversat opinia publică națională și internațională, în acest caz, deși există o hotărâre a Curții Constituționale, s-a mers mai departe. Cu siguranță că așa ceva este fără precedent”, a mai spus Sergiu Litvinenco.
Litvinenco a remarcat și faptul că actul de constatare a fost publicat în ultima zi a anului 2021: „De ce a acționat în acest fel, cu câteva ore înainte de Revelion, o instituție a cărei conducere a fost pusă de Plahotniuc, care are zero confiscări de averi a hoților mari din această țară și care îi scoate curați ca lacrima pe pușcăriabili, care nu-și pot justifica averile? Este o întrebare la care atât statul, dar mai ales societatea va trebui să afle un răspuns într-un viitor apropiat”.
Tot pe 3 ianuarie, și președinta țării Maia Sandu a menționat că actul de constatare emis de ANI este ilegal.
Amintim că, pe 31 decembrie 2021, ANI a publicat actul prin care este constatată încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către președintele Curții Constituționale (CC), Domnica Manole. Controlul a fost inițiat în luna mai 2021, sesizarea fiind depusă de către deputatul PSRM Grigore Novac. Deputatul socialist s-a referit la ședința Curții Constituționale din 27 aprilie 2021. Mai exact, președinta CC Domnica Manole a participat la ședința în care s-a examinat subiectul privind revocarea mandatului său. Decizia a fost luată de judecătorii CC, în urma deliberărilor, după ce reprezentantul Parlamentului a solicitat recuzarea acesteia, pe motiv că Manole este parte interesată.
Actul poate fi contestat în termen de 30 de zile la Curtea de Apel Chișinău.