Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, nu exclude că avocații lui Vlad Plahotniuc ar încerca să tergiverseze dosarul denumit generic „Frauda bancară”, în care este vizat fostul politician. Într-o postare pe Facebook, Litvinenco a salutat decizia Procuraturii Anticorupție de a începe să pună în practică Legea privind condamnarea în lipsă. Oficialul a dat asigurări că nu va admite tergiversarea dosarelor și spune că cei vinovați vor compărea pe banca acuzaților.
Litvinenco speră că fostul politician Vlad Plahotniuc, cu care începe punerea în aplicare a legii ce prevede condamnarea în lipsa inculpatului, va fi diferit justiției în baza probatoriului acumulat de oamenii legii.
„Prima persoană vizată – Vladimir Plahotniuc – în dosarul „Fraudei bancare”. Procuratura Anticorupție a înaintat un demers către judecătorul de instrucție pentru finalizarea urmăririi penale. Dacă demersul este admis, Vladimir Plahotniuc va fi deferit justiției”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.
Potrivit oficialului, la prima ședință a fost solicitată ridicarea excepției de neconstituționalitate. Litvinenco se arată convins că legea este perfect constituțională, chiar dacă este dreptul avocaților de a solicita ridicarea excepției. Or, spune ministrul Justiției, aceasta a fost expertizată de către experți internaționali notorii și este în concordanță cu practica mai multor state europene. În context, Litvinenco a calificat acțiunile apărării lui Plahotniuc drept o încercare de a tergiversa dosarul privind „Frauda bancară”.
„Nu exclud că e un început de tergiversări nejustificate și ilegale. Dacă e așa, vom implementa rapid remediile împotriva abuzurilor de acest fel. Ele sunt deja identificate. Nu vom admite blocarea dosarelor, pentru că nimeni nu este mai presus de lege. Dacă persoana este vinovată, ea trebuie condamnată, iar averea confiscată”, a mai scris Litvinenco.
Precizăm că Procuratura Anticorupție a demarat procedura de finalizare a urmăririi penale în lipsa învinuitului Plahotniuc Vladimir în dosarul denumit generic „Frauda Bancară”. Decizia a fost luată în contextul modificărilor de ordin legislativ recent operate în Codul de procedură penală privind finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului. O încheiere cu referire la admiterea/respingerea cererii nominalizate ar urma să fie pronunțată mâine, 8 septembrie, de judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.
Amintim că, în cadrul acestui episod pentru care s-a solicitat acordul în vederea finalizării urmăririi penale, Vladimir Plahotniuc a fost pus sub acuzare pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor. Episodul incriminat acestuia are ca referință perioada anilor 2013-2015, atunci când învinuitul a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor prin persoane interpuse, mijloace financiare în sumă de peste 39 milioane dolari SUA și 3.5 milioane Euro, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Banca de Economii” SA.
De menționat că, în cadrul acestei cauze penale a fost aplicat sechestru pe bunuri a cărui beneficiar efectiv este Vladimir Plahotniuc în valoare totală de mai mult de un miliard de lei.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!