VIDEO Noi detalii în cazul schemei de corupere a alegătorilor. Viorel Cernăuțeanu face declarații
Full Article 2 minutes read

VIDEO Noi detalii în cazul schemei de corupere a alegătorilor. Viorel Cernăuțeanu face declarații

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, oferă declarații de presă. Șeful Inspectoratului comunică măsurile constatate în fază de urmărire penală cu referire la „schema de finanțare, în contextul coruperii alegătorilor, pentru influențarea rezultatelor scrutinului electoral, atât pentru opțiunea „Nu” la referendum, cât și alegerea președintelui Republicii Moldova”. Cernăuțeanu vorbește și despre „deconspirarea și documentarea unor acțiuni de corupere în contextul aceluiași scrutin, fixate în seara zilei de 23 octombrie într-un raion din nordul țării”. Subiectele au fost anunțate de reprezentanții Inspectoratului General al Poliției. NewsMaker difuzează live declarațiile lui Viorel Cernăuțeanu.

Pe 20 octombrie în Republica Moldova au avut loc alegeri prezidențiale. În urma scrutinului, niciunul dintre cei 11 pretendenți înscriși în cursa electorală nu au obținut majoritate de voturi, astfel că urmează să aibă loc turul II al alegerilor, la care vor concura doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi: Maia Sandu de la PAS și Alexandr Stoianoglo de la PSRM. Turul II al alegerilor prezidențiale va avea loc în data de 3 noiembrie. Tot pe 20 octombrie s-a desfășurat referendumul pentru viitorul direcției politice a țării. Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova și-au exprimat votul în favoarea modificării Constituției. Pentru opțiunea „DA” au votat 751.235 de cetățeni, echivalentul a 50,46%, în timp ce 737.639 de persoane au ales opțiunea „NU”, reprezentând 49,54%.

În ajun, pe 23 octombrie, Centrul Național Anticorupție anunța că mai multe persoane din Republica Moldova au primit amenzi între 25 de mii și 37 500 de lei, după ce s-a constatat contravenția de corupere electorală pasivă. În total suma amenzilor se ridică la circa 1 milion de lei. Instituția a adăugat că a primit, de la poliție, alte peste 350 de procese verbale cu privire la coruperea alegătorilor. Procesele verbale sunt în proces de examinare. Detalii AICI.

Înainte de aceasta, pe 22 octombrie, poliția anunța că investighează peste 400 de persoane suspectate de coruperea alegătorilor. Aceste persoane sunt acuzate că au acceptat bani în schimbul voturilor. Majoritatea celor vizați colaborau cu ancheta. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: