VIDEO Maia Sandu, la ședința comună a Parlamentelor R. Moldova și României: „Relațiile noastre sunt la cel mai intens nivel în ultimii 30 de ani”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Maia Sandu, la ședința comună a Parlamentelor R. Moldova și României: „Relațiile noastre sunt la cel mai intens nivel în ultimii 30 de ani”

Parlamentul României şi cel al Republicii Moldova s-au reunit pe 18 iunie într-o şedinţă comună la Chişinău. Aceasta are loc la o zi după ce Comisia Europeană a recomandat ca Moldova să primească statutul de ţară candidată la aderarea la UE. La eveniment participă și președinta Maia Sandu.

România a fost mereu alături noi iar relațiile noastre sunt la cel mai intens nivel în ultimii 30 de ani. Sunt încrezătoare că evenimentul de astăzi va impulsiona cooperarea dintre Chișinău și București pentru proiecte de infrastructură, de consolidare a independenței energetice sau de modernizare a comunităților locale. Cooperarea dintre legislative ne va fi extrem de importantă și în parcursul nostru european, în procesul de racordare la legislația UE pe care România se oferă generos să o împărtășească cu noi”, a spus președinta Maia Sandu.

La rândul său, președintele Legislativului Igor Grosu, a declarat că astăzi este lansat un nou instrument – formatul ședințelor comune ale Legislativelor de la Chișinău și București. Oficialul a spus că acest lucru va fi confirmat prin semnarea unei declarații comune.

Suntem onorați să vă avem astăzi în calitate de oaspeți la ședința comună a parlamentelor celor două state-surori – România și Republica Moldova! Un eveniment care marchează o dată în plus apropierea noastră nu doar geografică, dar și de suflet (…) Pe lângă simbolismul acestui eveniment îmi doresc ca această platformă să servească drept reper pentru ghidarea activităților legislativului de la Chișinău, în procesul de negociere și aderare la UE. Ce punem noi în acte și legi să simtă cetățenii în viața de zi cu zi. Avem mult de lucru, însă știu că vom reuși pentru că avem prieteni de nădejde”, a spus președintele Parlamentului Igor Grosu.

Preşedintele Senatului României, Florin Cîţu, a menționat că în Moldova este o majoritate „favorabilă”, întrucât sunt pro-reforme și proeuropeni.

Este un eveniment cu o puternică încărcătură simbolică care demonstrează deschiderea fără precedent a relațiilor dintre țările noastre.Prin ședința comună de astăzi a celor două parlamente reafirmăm legătura specială dintre țările noastre conferită de comunitatea dintre limbă, istorie și cultură și de parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, a acentuat Florin Cîțu.

La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a afirmat că România nu doar recunoaște destinul european al Republicii Moldov, dar „dorește și crede” într-o perspectivă reală de aderare la Uniunea Europeană a țării noastre.

Parlamentul României sprijină și solicită conferirea statutului de candidat la UE pentru Republica Moldova la următorul Consiliu European. Parlamentul României dorește și extinderea parteneriatului comercial și economic pentru a permite accesul mai amplu la piața unică europeană și astfel dezvoltarea accelerată a Republicii Moldova. Romînia și Republica Moldova sunt parte din aceiași comunitate marcată de o istorie, cultură și limbă comună”, a menționat Marcel Ciolacu

La finalul şedinţei, va fi adoptată o Declaraţie comună a celor două parlamente, conform unui comunicat al Senatului, citat de Agerpres. Preşedinţii Parlamentelor României şi Republicii Moldova, Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu, respectiv Igor Grosu, vor susţine o conferinţă de presă după adoptarea declaraţiei comune.

Pe 16 iunie, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au emis o declarație prin care au anunțat că va ignora ședința comună din 18 iunie a parlamentelor Republicii Moldova și României. În opinia acestora, acest eveniment este „anticonstituțional”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: