Ludmila Andronic: Sustenabilitatea este parte din ADN-ul Efes Moldova

Principiile de sustenabilitate sunt integrate în fiecare contract și în toate etapele lanțului valoric Efes Moldova

Mediul de afaceri are o responsabilitate morală față de mediul înconjurător și față de comunitatea în care activează, iar profitul nu este singurul indicator ce garantează succesul unei companii. Mai mult, prin implementarea principiilor de sustenabilitate și a obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD), afacerile pot construi punți de încredere cu societatea. Este convingerea pe care o are Ludmila Andronic, Directoare Afaceri Corporative a Companiei Efes Moldova – unul din cei mai importanți producători de bere și băuturi răcoritoare din Republica Moldova, parte a unui grup internațional de companii cu 95.000 de angajați în 86 de unități de producție în șapte sectoare ale economiei. Efes Moldova reprezintă un exemplu de afacere care, prin activitatea și investițiile sale, acordă prioritate problemelor de mediu, problemelor sociale și guvernanței corporative. Despre prioritățile, proiectele în care se implică și rezultatele obținute de Efes Moldova la capitolul sustenabilitate, ne povestește Ludmila Andronic:

De ce este important pentru mediul de afaceri de astăzi să participe la implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD)?
– Noi trăim într-o țară care, timp de 70 de ani a fost educată că businessul privat este ceva care ar trebui să trezească suspiciuni și întotdeauna trebuie să ne punem întrebarea de ce ei activează, care este interesul lor ascuns? Ei bine, implementarea obiectivelor de dezvoltare globală și construirea afacerilor în jurul acestora, constituie, în opinia mea, o șansă  unică de a crea punți de încredere și respect cu societatea. Deci implementarea ODD-urilor nu ține doar de alinierea afacerii la standardele europene, ci ține de a ne recâștiga acea atitudine și acel loc pe care îl merită afacerile, într-o economie și într-o țară  care se dorește a fi prosperă.

În ce măsură sunt integrate ODD-urile în activitățile companiei dumneavoastră și ale partenerilor dumneavoastră?
– Principiile de dezvoltare durabilă sunt integrate în toate etapele lanțului nostru valoric, de la câmpul de pe care recoltăm orzul și hameiul până la consumul responsabil pe care îl dorim, până la logistică, procesare și ambalaje durabile. Mai mult, principiile de sustenabilitate sunt integrate  în toate contractele noastre cu furnizorii. Orice contract încheiat de Efes Moldova la final are previziuni ce țin de ne-angajarea copiilor, condiții de muncă decente, salariu în alb și alte aspecte de etică a businessului.

Ce cale a parcurs compania în implementarea politicilor de realizare a ODD-urilor? Care a fost cea mai mare provocare?
– Noi, la Efes, obișnuim să spunem că sustenabilitatea este parte a ADN-ului nostru, pentru că noi am pornit pe această cale încă acum mulți ani. Primul raport de sustenabilitate a fost publicat încă în anul 2010. În 2011, Anadolu Efes a semnat Pactul Global. În 2014 am aderat la UN CEO Water Mandate, care este foarte important, fiindcă noi suntem o industrie care utilizează foarte multă apă în producția sa, iar din 2015 grupul a semnat Women Empowerment Platform. Aici, în Republica Moldova, noi am făcut lucrul ăsta doi ani în urmă, ca și companie separată. În 2019 am semnat Business Plastic Initiative, iar din 2020 avem un comitet global pentru sustenabilitate, care este condus de CEO. Și din 2022 avem un comitet pentru sustenabilitate și la nivel de board, ceea ce vorbește despre seriozitatea intențiilor noastre. În 2023 am lansat Sustainability Academy prin care trec toți angajații noștri din toate companiile, de toate profesiile și din toate pozițiile, iar anul trecut am fost printre primele companii care au făcut și au publicat un raport integrat, adică cel care arată riscurile sau performanțele financiare care decurg din principiile ESG.

Ce priorități ODD puteți evidenția în activitatea companiei?
– Obiectivele noastre de sustenabilitate sunt integrate și îndreptate în trei domenii prioritare pe care le-a ales Anadolu: mediul în care activăm, oameni cu care și pentru care lucrăm, și societatea în care activăm. Până în 2030 scopul nostru este să avem zero emisii de carbon în toate operațiunile, să avem toate operațiunile certificate „Zero deșeuri”, să reducem continuu utilizarea de plastic, să sporim impactul nostru social prin proiecte de investiții comunitare pe termen mediu și lung în parteneriat cu ONG-uri credibile și cu autorități publice locale și centrale, dar și să creștem reprezentanța femeilor în organizație de la 30 la 51%. În cazul Republicii Moldova noi am depășit deja această cifră. De asemenea, în management ne-am propus să avem cel puțin 30%  de femei în bordul companiei.

Care sunt politicile companiei ce țin de angajați și cât de implicați sunt ei în proiecte specifice de sustenabilitate?
– Noi ținem foarte mult la angajații noștri și întreprindem o serie de măsuri pentru a asigura șanse egale atât pentru bărbați, cât și femei. Vorbim despre acces la pachetele de beneficii, garantarea unui echilibru între viața privată și viața profesională. În același timp noi participăm cu multă pasiune la educarea tinerilor specialiști. Efes Moldova este implicat în programul de educație duală, în parteneriat cu ASEM și cu  Colegiul Tehnic al Universității tehnice din Moldova, oferind capabilități practice, în combinație cu studiul academic pe parcursul a trei ani de studii. De asemenea, am lansat proiectul Future, de care au beneficiat deja 15 studenți de la diferite instituții de învățământ. Acest program le oferă posibilitatea de a avea o practică plătită pe parcursul a patru luni. 

– Dar și angajații noștri sunt angajați în diverse programe de voluntariat. Noi mergem cu mare plăcere la acțiunile de salubrizare a parcurilor din Chișinău, răspundem la invitațiile Grădinei Botanice de a participa la curățeniile sezoniere, iar anul acesta voluntarii noștri au instalat căsuțe pentru păsări în parcul sectorului Ciocana, pentru că noi credem că și păsările au nevoie de o casă a lor, iar orășenii au nevoie de cântecul păsărilor.

Cele mai mari așteptări de la mediul de afaceri, în prezent, sunt legate de mediu. Care este strategia și soluțiile concrete ale companiei dumneavoastră
– Întradevăr, provocările și soluțiile de mediu pe care le oferă businessul, sau cel puțin soluțiile așteptate de la business, constituie un element foarte important. Noi avem câteva realizări la acest capitol. Spre exemplu, noi deținem unica stație privată de epurare a apelor, unde anual, tratăm 175 de mii de metri cubi de apă. Avem și un bazin cu pești, cu apă de la această stație, și astfel noi verificăm: dacă peștii trăiesc, înseamnă că apa cu siguranță este bună. De asemenea, am echipat stația de epurare a apelor cu o instalație de recuperare a biogazului, care ne permite să economisim anual 138 000 m3 de gaz, ceea ce e echivalentul aproximativ al consumului anual de gaz a 420 de apartamente. Toată berea produsă și ambalată de noi, aici, în Republica Moldova, este ambalată în sticlă reutilizabilă, ceea ce ne permite anual să reutilizăm 30 de milioane de sticle, echivalentul a 10 milioane de kg de deșeuri care nu ajung în natură, ci sunt reutilizate. 70% din flota noastră de stivuitoare este electrică, ceea ce ne micșorează anual amprenta de carbon cu 119 mii de m3. Anual reciclăm 90 kg de baterii și 80 de tone de hârtie, echivalentul a 1360 de copaci maturi. Mizăm mult pe digitalizarea proceselor pentru a minimiza consumul de hârtie, dar și pentru a îmbunătăți experiențele de muncă ale angajaților noștri. Borhotul nostru din malț, care este materia secundară în producția berii și care constituie o sursă bogată în proteine și alte substanțe nutritive, este furnizat crescătorilor de animale și utilizat în hrana sănătoasă și naturală pentru vite cornute mari și pești. Acestea sunt câteva din exemplele cu care chiar ne putem mândri.

Ce proiecte dezvoltați în prezent? În ce măsură reușiți să implicați și să inspirați partenerii – societatea, autoritățile locale, organizațiile donatoare?
– Noi avem câteva proiecte de suflet, la care ținem foarte mult și la care muncim foarte mult, iar rezultatele sunt pe măsură. Unul din proiecte se numește „Prietenește”, care presupune asigurarea unui suport generos și prietenos pentru trei direcții: „Prietenește pentru turism”, „Prietenește pentru femei” și „Prietenește pentru artă”.  Spre exemplu, este al cincilea an în care finanțăm afacerile din domeniul turismului receptor și am investit cu succes deja 2,4 milioane de lei. Un parteneriat deosebit îl avem cu autoritățile locale și oamenii din satul Ciuciulea, raionul Glodeni, unde, de patru ani organizăm un simpozion internațional de sculptură în lemn și transformăm un loc din centrul satului într-un parc de sculpturi. Este vorba despre spațiul din fața școlii vechi din localitate, care datează din a doua jumătate a secolului XIX, și care nu mai funcționează, dar este foarte bine păstrată. La ora actuală avem instalate acolo 30 de sculpturi și avem deschis și un hostel în clădirea restaurată a fostei maternități din sat, clădire care, anterior, de asemenea făcea parte din ansamblul renumitului conac Leondari-Buznea din acest sat. Acolo sunt multe locații care încă pot fi reabilitate și transformate, așa că noi rămânem în acest parteneriat și invităm pe cei interesați să se implice.

– Toate proiectele noastre ”Prietenește” vor continua și în anii viitori, pentru că noi considerăm important să avem un rol activ în dezvoltarea societății. De asemenea ne propunem să investim continuu în proiectele de mediu, pentru a reduce la zero emisiile de carbon așa cum o cere strategia de sustenabilitate a grupului Anadolu Efes.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

botosaninews.ro/imagine simbol

Valul de căldură nu cedează: Codul galben de caniculă, prelungit în mai multe regiuni din țară (Hartă)

Codul galben de caniculă a fost prelungit în sudul și, partial, în centrul Republicii Moldova. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, marți, 16 iulie, temperaturile aerului vor urca până la +33…+35°C.

Conform prognozelor, în raioanele de centru și în Chișinău se așteaptă astăzi temperaturi de până la +31°C la umbră, iar noaptea mercurul din termometre va coborî până la +20°C.

În sudul țării, temperaturile diurne vor atinge +33…+35°C, iar noaptea vor fi în jur de +22°C.

În nordul țării și în municipiul Bălți sunt prognozate ploi cu descărcări electrice. Ziua, temperaturile vor urca până la +28°C, iar noaptea vor coborî la +18°C.

Meteo MD
IGP

Accident grav la Orhei: 2 persoane au murit și 10 au fost rănite, după ce un automobil s-a ciocnit cu un microbuz de rută

Un accident rutier grav s-a produs în această dimineață, în jurul orei 07:30, pe traseul R6, în apropierea localității Gornoe din raionul Orhei. Două persoane și-au pierdut viața, iar alte zece au fost rănite în urma coliziunii dintre un automobil de model VAZ și un microbuz de rută care se îndrepta spre Chișinău.

Potrivit informațiilor preliminare oferite de Poliție, șoferul automobilului VAZ, un bărbat în vârstă de 73 de ani, ar fi încercat să vireze la stânga pentru a intra în localitate, fără a se asigura corespunzător. În acel moment, autoturismul a fost lovit violent de microbuzul care transporta 12 pasageri.

În urma impactului, șoferul VAZ-ului și fratele său, aflat pe scaunul din dreapta, au decedat pe loc. Șoferul microbuzului, un bărbat de 57 de ani, împreună cu nouă pasageri, au suferit traumatisme și au fost transportați de urgență la spital.

Poliția a deschis o anchetă pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs accidentul, inclusiv dacă au fost respectate regulile de circulație și limita de viteză.

IGP

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Oferta specială VOLVO XC90 Summer Edition

Ți-ai dorit mereu un SUV de top cu șapte locuri, capabil să îți ofere confort, tehnologie de vârf și siguranță supremă? Vara aceasta, visul devine realitate: Volvo Cars Moldova lansează XC90 Summer Edition, disponibil acum la un preț promoțional de 59.800 euro, în stoc limitat.

Noul Volvo XC90 Summer Edition redefinește ideea de călătorie în familie. Este un SUV premium, echipat cu șapte locuri reale, funcția de răcire de la distanță a habitaclului, faruri Matrice și suspensie îmbunătățită.

Integrează cele mai noi tehnologii pentru confort și siguranță, fiind alegerea ideală pentru cei care apreciază grija autentică, designul scandinav și performanța rafinată.

Noul Volvo XC90 Summer Edition vine dotat cu:

– Sistem de climatizare cu pornire de la distanță – pentru un habitaclu perfect temperat în orice anotimp
– Faruri LED matrice de nouă generație – vizibilitate clară, indiferent de condiții
– Suspensie pneumatică îmbunătățită – confort optim indiferent de drum
– Sistem multimedia cu ecran tactil de rezoluție înaltă și operare Google integrată
– SUV-ul oferă, de asemenea, peste 70 km autonomie complet electrică în versiunea plug-in hybrid (WLTP), fiind o alegere excelentă pentru cei care vor eficiență și libertate de mișcare.

Siguranță, lux și tehnologie – la superlative

Noul Volvo XC90 rămâne una dintre cele mai sigure mașini, cu un set complet de sisteme de siguranță activă:

– Prevenirea ieșirii de pe drum

– Corectare automată a traiectoriei în caz de deviere

– Asistență la evitarea coliziunilor cu vehicule, pietoni, bicicliști și animale mari

Volvo XC90 Summer Edition – alegerea celor care prețuiesc confortul autentic și grija față de cei dragi.

Mai multe detalii:

Pentru detalii: 022 578 930
Programează Test Drive: https://bit.ly/XC90Test_Drive
Solicită Oferta: https://bit.ly/XC90SummerEdition
Te așteptăm la Auto Centrul Volvo, bd. Cantemir 14, Chișinău.

imagine simbol

Tragedie la Orhei: Copilul de 1 an și 9 luni, dat dispărut noaptea trecută, a fost găsit mort în canalizarea gospodăriei

Băiețelul de 1 an și 9 luni, dat dispărut în noaptea trecută în localitatea Step-Soci, Orhei, a fost găsit decedat în canalizarea gospodăriei. Informația a fost confirmată de către Poliție.

Copilul a fost dat dispărut în seara zilei de marți, 15 iulie, în jurul orei 22:30, când fratele său a sesizat autoritățile că micuțul ar fi ieșit din curte și a plecat într-o direcție necunoscută.

Forțele de ordine, împreună cu salvatorii și localnici, au desfășurat căutări pe tot parcursul nopții. Căutările au continuat în această dimineață, iar oamenii legii au reluat verificarea minuțioasă a gospodăriei și a împrejurimilor.

Tudor Mardei | NewsMaker

NM Espresso: În Moldova au fost admise 25 de partide la alegeri, UE a impus sancțiuni apropiaților lui Șor, avocații au intrat în grevă

Alegerile din Moldova

În Republica Moldova, 25 de partide au fost admise în cursa pentru alegerile parlamentare. Printre acestea se numără partidul de guvernământ PAS, PSRM al lui Igor Dodon, dar și Partidul MAN al primarului Chișinăului, Ion Ceban. Pentru alte 14 partide, inclusiv comuniștii și AUR, situația este deocamdată incertă, iar în cazul partidelor «Șansa» și «Renaștere» se desfășoară procese judiciare — fiind vorba despre o posibilă interdicție de participare.

CEC a mai reamintit că alegătorii care vor să voteze în altă localitate decât cea în care au viza de reședință trebuie să depună o cerere de schimbare a adresei la primărie sau pretură până la 3 septembrie.

Șor și sancțiunile UE

Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva a șapte persoane și trei organizații afiliate oligarhului fugar Ilan Șor, pentru tentativele de destabilizare a Republicii Moldova și amenințarea adusă suveranității țării.

Pe listă se regăsesc lideri ai partidelor «Șansă», «Moldova Mare», «Renaștere» și ai Blocului «Pobeda». Sancțiunile presupun înghețarea activelor, interdicția de intrare în UE și orice relație economică cu spațiul comunitar.

În plus, în UE va fi creat centrul FACT care va ajuta Moldova și Ucraina să combată dezinformarea, inclusiv în perioada electorală. Centrul va monitoriza campaniile de dezinformare și manipulare, în special din partea Rusiei.

Greva avocaților și Maia Sandu

În Republica Moldova a început greva generală a avocaților. Aceștia sunt nemulțumiți de modificările legislative care permit autorităților să intervină în treburile interne ale breslei, ceea ce, în opinia juriștilor, reprezintă o amenințare la adresa independenței avocaturii. Parlamentul a adoptat legea fără consultări publice, susțin avocații și cer Președintei Maia Sandu să nu promulge legea adoptată.

Președinția a declarat, în legătură cu acest subiect, că Maia Sandu are la dispoziție 14 zile pentru a lua o decizie și a dat asigurări că răspunsul ei va fi «public și transparent».

Despre esența modificărilor și argumentele avocaților, NM a relatat [aici].

Vettingul și justiția

Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat o parte din rezultatele evaluării externe (vetting) a judecătorilor instanțelor de apel și a candidaților la Curtea Supremă de Justiție. Majoritatea au trecut evaluarea, dar au existat și excepții. Candidații care au promovat vor fi propuși Președintei Maia Sandu spre numire.

Între timp, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a explicat de ce a anulat hotărârea Curții de Apel privind organizarea de noi alegeri ale primarului în Boldurești și, astfel, a admis parțial plângerea lui Nicanor Ciochină, acuzat de moartea unui adolescent. CSJ a subliniat că doar CEC «are dreptul de a declara alegerile nevalabile».

Cheltuielile pentru deplasările Președintei: continuare

Purtătorul de cuvânt al Președintei Maia Sandu, Igor Zaharov, comentând criticile privind costurile vizitelor externe ale președintei, a declarat că Igor Dodon, în perioada mandatului său, cheltuia de două ori mai mult pentru deplasări externe. Potrivit lui Zaharov, «întrebarea corectă nu este cât costă o deplasare, ci care sunt beneficiile aduse țării».

Protestul transportatorilor

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a anunțat un nou protest pentru 22 iulie în fața oficiului UE, unde vor să vorbească despre «acțiunile și inacțiunile» autorităților, care «contravin legislației». Transportatorii cer aprobarea tarifelor și renunțarea la obligativitatea adaptării mijloacelor de transport pentru persoanele cu dizabilități.

Autoritățile au răspuns că metodologia este încă «în proces de aprobare», iar majorarea tarifelor este posibilă doar «cu respectarea standardelor».

Recensământul populației: rezultate

Biroul Național de Statistică a prezentat rezultatele finale ale recensământului din 2024. În articolul «O treime din populația Moldovei locuiește în Chișinău, NM a făcut o sinteză a celor mai interesante date privind distribuția geografică a populației, precum și informații despre raioanele și orașele unde populația este în creștere sau în scădere și cum s-a schimbat situația în ultimii 10 ani.

Moldova: 35 de ani de independență

Anul acesta, Republica Moldova marchează 35 de ani de independență. NM i-a întrebat pe cititori cum s-au schimbat țara și viața lor în acest răstimp. Răspunsurile au fost diverse: unii sunt nostalgici după trecut, alții mulțumiți de prezent și încrezători în viitor.

«Avem întrebări» pentru Dorian Istratii

De ce în Chișinău vor fi evacuate mult mai rar mașinile, când va fi legalizată utilizarea criptovalutei în Moldova și care este viitorul economiei moldovenești? Acestea și alte teme au fost discutate de jurnalistul Nicolae Paholinițchi cu deputatul PAS Dorian Istratii în noul episod al podcastului «Avem întrebări».

Bloggerul și Mitropolia. Scandal

Mitropolitul Moldovei Vladimir «îi primește, îi sfătuiește și îi binecuvântează pe toți», iar întâlnirea cu bloggerul Dima White, acuzat de pornografie infantilă, nu înseamnă aprobare a păcatului — a declarat vicarul Mitropoliei, episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, comentând scandalul provocat de întrevederea Mitropolitului cu bloggerul.

Centrul Internațional de Protecție a Drepturilor Femeilor «La Strada» a criticat această întâlnire, considerând că bloggerul a încercat astfel să îmlânzească eventuala pedeapsă. El este acuzat de producerea de pornografie infantilă și trafic de copii, infracțiuni pentru care riscă până la 15 ani de închisoare.

Meningita în Moldova

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă (CNAMUP) a raportat că în primele șase luni ale anului, în Moldova au fost diagnosticate 11 cazuri de meningită bacteriană, dintre care cinci cazuri au fost depistate la copii. Majoritatea cazurilor au fost înregistrate în Chișinău și Bălți.

De asemenea, este în creștere numărul infecțiilor meningococice, mai ales în rândul copiilor, ceea ce este deosebit de periculos din cauza evoluției rapide a bolii.

Agenda zilei, 16 iulie:

  • 10:00 — Ședința Guvernului
  • 10:00 — Conferință de presă a fracțiunii PAS din Consiliul municipal Chișinău
  • 11:30 — Briefing de presă privind rezultatele ședinței Guvernului

Bună dimineața!

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: