Andrei Mardari / NewsMaker

MAI, reacție la acuzațiile organizației care promovează drepturile LGBT: „Dacă aveți nemulțumiri, depuneți-le oficial”

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) nu susține expunerile intolerante ale angajaților săi și depune efort disciplinar ca să mențină statutul demn al funcționarului public. Declarația a fost făcută pentru NM de responsabilul de comunicarea cu mass-media din cadrul MAI, Daniel Mazepa, după ce Organizația GENDERDOC-M a acuzat poliția că ar fi insultat participanții la Marșul Pride, organizat pe 19 iunie la Chișinău.   

„Poliția și Carabinierii au obligația de a asigura ordinea publică și siguranța cetățenilor în cadrul oricărui tip de eveniment public. Acest lucru l-au realizat cu succes în data de 19 iunie 2022. Datorită muncii a 2210 de angajați ai MAI, polițiști și carabinieri, implicați pe parcursul întregii zile, s-a reușit să fie evitate incidentele de securitate, chiar dacă era prevăzut un anumit grad de risc, în special în contextul contra-protestelor față de marșul Pride și a celui mai lung traseu parcurs de participanții marșului până acum – acțiuni care au fost posibile datorită dedicației angajaților”, a declarat Daniel Mazepa, contactat de NM.

În context, MAI a venit cu un îndemn în adresa organizațiilor, dar și a populației, prin care le cere să raporteze oficial nemulțumirile față de acțiunile angajaților MAI.

„Dacă o organizație sau o  persoană are o nemulțumire față de acțiunile angajaților MAI, îi îndemnăm să le depună oficial, în cadrul autorităților competente din subordine”, a precizat Mazepa.

Amintim că membrii GENDERDOC-M au acuzat forțele de ordine, dislocate pe traseul Marșului Pride din 19 iunie, că ar fi insultat și și-ar fi permis comentarii degradante față de participanții la eveniment. Într-o notă informativă făcută publică, GENDERDOC a îndeamnat participanții Marșului Pride să raporteze cazurile de intimidare din partea poliției.

Duminică, 19 iunie, la Chișinău a avut loc Marșul Solidarității – Pride 2022, organizat de comunitatea LGBT+ din Republica Moldova. Evenimentul a fost monitorizat de mai mulți polițiști, care au înconjurat membrii comunității.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: