facebook.com/maia.sandu

Maia Sandu convoacă Consiliul Suprem de Securitate. Un deputat al Platformei DA, în noua componență

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat pe 25 ianuarie, decretul privind constituirea Consiliului Suprem de Securitate. Componența acestuia a fost completată cu 11 persoane, inclusiv consilieri ai președintelui, vicepreședinte al Băncii Naționale și un deputați din partidele „Platforma Demnitate și Adevăr” (DA) și „Acțiune și Solidaritate” (PAS). Prima ședință a consiliului va avea loc pe 26 ianuarie, potrivit serviciului de presă al președinției.

După cum a menționat administrația prezidențială, pe 25 ianuarie, Sandu a semnat un decret de constituire a Consiliului Suprem de Securitate. Pe lângă Sandu, consilierul său în domeniul  apărării Ana Revenco, președintele parlamentului, prim-ministrul, miniștrii apărării și afacerilor interne, procurorul general, precum și directorul Serviciului de Informații și Securitate, comisia parlamentară pentru securitate națională și Banca Națională, au mai fost incluși încă 11 persoane.

Este vorba de secretarul general al aparatului președintelui Andrei Spînu, consilier al președintelui în domeniul justiției Olesea Stamate, consilier al președintelui în domeniul economic Veaceslav Negruța, consilier prezidențial în domeniul sănătății Ala Nemerenco, deputații PAS Igor Grosu și Sergiu Litvinenco, Chiril Moţpan – deputat Platforma DA, Vladimir Munteanu – viceguvernator BNM, expert economic la Expert-Grup Sergiu Gaibu, Tatiana Răducanu – judecător în demisie, preşedinte al Consiliului de Administraţie al asociaţiei „Centrul de Resurse Juridice”, Vladislav Kulminski – fost consilier al premierului Maia Sandu, expert în politică internă şi securitate;

Prima întâlnire a noii componențe a Consiliului de Securitate va avea loc pe 26 ianuarie.

„Reacția deputaților din Partidul Socialiștilor (PSRM) nu a întârziat. Parlamentarul Gaik Vartanean, care se află într-o deplasare la Strasbourg, a comentat noua componență a CSS. Acesta a atras atenția că printre noii membri sunt și reprezentanți ai unor ONG-uri.

„Reprezentanți ai ONG-urilor, care primesc finanțare din afara țării. Acces la secrete de stat? Sau asta nu mai contează?”, s-a întrebat socialistul.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: