Maia Sandu, Dorin Recean și Oleg Serebrian – vizită de lucru în Zona de Securitate
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu, Dorin Recean și Oleg Serebrian – vizită de lucru în Zona de Securitate

Președinta Maia Sandu efectuează o vizită de lucru în Zona de Securitate a Republicii Moldova, pe 9 ianuarie, alături de prim-ministrul Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

Instituția prezidențială a anunțat că președinta Maia Sandu efectuează, pe 9 ianuarie, o vizită de lucru în Zona de Securitate a Republicii Moldova, alături de prim-ministrul Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

„Atât Președinția, cât și Guvernul rămân ferm dedicate identificării celor mai bune soluții pentru a asigura că toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de regiunea în care se află, au acces la servicii esențiale și beneficiază de sprijinul necesar în această perioadă dificilă. Criza energetică, provocată de decizia „Gazpromului” de a întrerupe livrările de gaze către regiunea transnistreană, a afectat grav mai multe localități din Zona de Securitate a Republicii Moldova, care nu sunt conectate direct la rețelele energetice de pe malul drept al Nistrului”, au declarat reprezentanții Președinției.

Se menționează că, în cadrul vizitei, președinta Maia Sandu va avea întâlniri cu autoritățile locale, liderii comunităților și locuitorii din satele afectate. De asemenea, șefa statului va vizita școli, grădinițe, un centru medical și alte instituții importante din zonă.

***

Pe 28 decembrie 2024, concernul rusesc Gazprom a expediat către Moldovagaz – companie fiică pe care o controlează – o notificare în care a informat că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, care sunt direcționate în regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025. Concernul rus și-a argumentat decizia prin neachitarea pretinsei datorii a Moldovagaz. Datoria nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.

Din volumele de gaz rusesc era acoperit necesarul de consum al regiunii transnistrene și era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.

După oprirea livrărilor de gaz, consumatorii casnici din stânga Nistrului au început să se încălzească cu echipamente electrice. Începând cu 3 ianuarie pe malul stâng al Nistrului au loc întreruperi de energie electrică, în contextul în care locutorii din stânga Nistrului consumă mai mult curent electric decât produce sistemul energetic. Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a declarat că astfel se pot evita avariile și deconectările îndelungate. Între timp durata deconectărilor a fost extinsă,  pentru a asigura stabilitatea sistemului energetic local.

Pe 6 ianuarie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis că 14 localități din zona de securitate, aflate sub controlul Chișinăului dar care sunt racordate la infrastructura energetică a malului stâng al Nistrului, vor fi conectate la rețelele de gaze naturale ale operatorilor din cadrul Moldovagaz. Totodată, două dintre acestea vor fi conectate și la rețelele electrice ale Premier Energy. În continuare, operatorii de distribuție urmează să prezinte proiecte în acest sens iar Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să aprobe propunerile. De asemenea, CSE a decis transmiterea unor generatoare electrice la Varnița și Cocieri, alocarea a 233 de mii de lei pentru aceste localități și transportarea de motorină în comuna Cocieri. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: