Războiul din Ucraina, eforturile comune pentru pace, precum și crizele generate de invazia Rusiei împotriva țării vecine – au fost principalele subiecte abordate pe 1 iunie de liderii europeni reuniți în Moldova. „Ne-am arătat puterea și unitatea într-un moment în care stabilitatea continentului nostru este în pericol”, a declarat președinta Maia Sandu, într-o conferință de presă susținută în comun cu prim-miniștrii Cehiei și Spaniei. Șefa statului a mulțumit celor 50 de oficiali europeni reuniți la Bulboaca și a dat asigurări că Chișinăul va depune toate eforturile pentru ca Republica Moldova să devină stat membru al UE și că va susține, și în continuare, Ucraina și poporul său.
„Astăzi, aici, la doar 20 de km de Ucraina, am reunit întregul continent pentru a reafirma hotărârea noastră colectivă și fermă de a readuce pacea în Europa.
(…) Am vorbit despre securitate, despre nevoia de a proteja continentul european de război, agresiune și amenințări hibride. Am fost cu toții de acord să ne continuăm eforturile de a continua integrarea continentului nostru printr-o mai mare cooperare strategică, o mai bună interconictivitate și mai multe acțiuni în materie de energie, reziliență și climă. Ne-am pus de acord să ne intensificăm eforturile comune pentru a ne consolida rezistența de securitate și cibernetică a infrastructurii critice europene, inclusiv rețelele de electricitate”, a declarat președinta Maia Sandu.
Președinta țării susține că, pe lângă asta, Summitul Comunității Politice Europene a permis Republicii Moldova să accelereze proiecte în beneficiul cetățenilor, care vor spori reziliența țării noastre. Între acestea – sprijinul bugetar adițional anunțat de Ursula von der Leyen în valoare de 1,6 miliarde euro, Misiunea civilă a UE lansată în Moldova, sancționarea de către UE, la solicitarea României, a oligarhilor care încearcă să destabilizeze Moldova sau sprijinul financiar norvegian, în valoare de 50 milioane euro, anunțat de premierul de la Oslo, Jonas Gahr Støre.
„Aș dori să le mulțumesc tuturor liderilor că au stat alături de Moldova. Participarea dvs. ne face să fim mândri că am găzduit acest summit, ne face mai încrezători ca niciodată în viitorul nostru. (…) Am arătat că suntem o familie – puternică și unită, de națiuni europene, care acționează împreună pentru a face continentul mai unit și mai sigur. Fiți siguri că întotdeauna vă puteți baza pe Moldova”, a mai declarat Maia Sandu.
Prim-miniștrii Spaniei și Cehiei au salutat, la rândul lor, eforturile Chișinăului în drumul către aderare la UE, dar și curajul cu care a reușit să contracareze încercările de destabilizare.
„Salutăm eforturile pe care Moldova le face pentru a deveni membră a UE. Astăzi ne-am reunit a doua oară, după prima de la Praga. Ca și atunci, și acum vrem să transmitem un mesaj de unitate. Principiile și valorile democratice care stau la baza UE sunt puse în pericol din cauza acestei agresiuni, de aceea trebuie să acționam cu toții împreună”, a declarat prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez.
„Admir curajul Moldovei, modul în care face față Rusie și cum face față efectelor atacului barbar împotriva Ucrainei. Azi transmitem din nou un mesaj puternic de sprijin pentru Republica Moldova și pentru Ucraina”, a spus prim-ministrul Cehiei, Petr Fiala.
Amintim că Republica Moldova a găzduit, pe 1 iunie, un eveniment istoric pentru țara noastră – Summitul Comunității Politice Europene. 50 de lideri europeni, între ei președinți, prim-miniștri și conducători ai UE, și-au dat întâlnire în țara noastră pentru a discuta riscurile de securitate. Următorul Summit CPE va avea loc în Spania, în toamna acestui an.