EPC Moldova

Maia Sandu face totalurile Summitului istoric din Moldova: Principalele subiecte abordate și decizii luate

Războiul din Ucraina, eforturile comune pentru pace, precum și crizele generate de invazia Rusiei împotriva țării vecine – au fost principalele subiecte abordate pe 1 iunie de liderii europeni reuniți în Moldova. „Ne-am arătat puterea și unitatea într-un moment în care stabilitatea continentului nostru este în pericol”, a declarat președinta Maia Sandu, într-o conferință de presă susținută în comun cu prim-miniștrii Cehiei și Spaniei. Șefa statului a mulțumit celor 50 de oficiali europeni reuniți la Bulboaca și a dat asigurări că Chișinăul va depune toate eforturile pentru ca Republica Moldova să devină stat membru al UE și că va susține, și în continuare, Ucraina și poporul său.

„Astăzi, aici, la doar 20 de km de Ucraina, am reunit întregul continent pentru a reafirma hotărârea noastră colectivă și fermă de a readuce pacea în Europa.
(…) Am vorbit despre securitate, despre nevoia de a proteja continentul european de război, agresiune și amenințări hibride. Am fost cu toții de acord să ne continuăm eforturile de a continua integrarea continentului nostru printr-o mai mare cooperare strategică, o mai bună interconictivitate și mai multe acțiuni în materie de energie, reziliență și climă. Ne-am pus de acord să ne intensificăm eforturile comune pentru a ne consolida rezistența de securitate și cibernetică a infrastructurii critice europene, inclusiv rețelele de electricitate”, a declarat președinta Maia Sandu.

Președinta țării susține că, pe lângă asta, Summitul Comunității Politice Europene a permis Republicii Moldova să accelereze proiecte în beneficiul cetățenilor, care vor spori reziliența țării noastre. Între acestea – sprijinul bugetar adițional anunțat de Ursula von der Leyen în valoare de 1,6 miliarde euro, Misiunea civilă a UE lansată în Moldova, sancționarea de către UE, la solicitarea României, a oligarhilor care încearcă să destabilizeze Moldova sau sprijinul financiar norvegian, în valoare de 50 milioane euro, anunțat de premierul de la Oslo, Jonas Gahr Støre.

„Aș dori să le mulțumesc tuturor liderilor că au stat alături de Moldova. Participarea dvs. ne face să fim mândri că am găzduit acest summit, ne face mai încrezători ca niciodată în viitorul nostru. (…) Am arătat că suntem o familie – puternică și unită, de națiuni europene, care acționează împreună pentru a face continentul mai unit și mai sigur. Fiți siguri că întotdeauna vă puteți baza pe Moldova”, a mai declarat Maia Sandu.

Prim-miniștrii Spaniei și Cehiei au salutat, la rândul lor, eforturile Chișinăului în drumul către aderare la UE, dar și curajul cu care a reușit să contracareze încercările de destabilizare.

„Salutăm eforturile pe care Moldova le face pentru a deveni membră a UE. Astăzi ne-am reunit a doua oară, după prima de la Praga. Ca și atunci, și acum vrem să transmitem un mesaj de unitate. Principiile și valorile democratice care stau la baza UE sunt puse în pericol din cauza acestei agresiuni, de aceea trebuie să acționam cu toții împreună”, a declarat prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez.

„Admir curajul Moldovei, modul în care face față Rusie și cum face față efectelor atacului barbar împotriva Ucrainei. Azi transmitem din nou un mesaj puternic de sprijin pentru Republica Moldova și pentru Ucraina”, a spus prim-ministrul Cehiei, Petr Fiala.

Amintim că Republica Moldova a găzduit, pe 1 iunie, un eveniment istoric pentru țara noastră – Summitul Comunității Politice Europene. 50 de lideri europeni, între ei președinți, prim-miniștri și conducători ai UE, și-au dat întâlnire în țara noastră pentru a discuta riscurile de securitate. Următorul Summit CPE va avea loc în Spania, în toamna acestui an.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Colaj NM

Cheianu îi răspunde lui Suruceanu, care a spus că s-ar lăsa folosit de PAS: „Este pe primul loc în preferințele alegătorilor”

Interpretul Ion Suruceanu a spus că PAS „se folosește” de figuri culturale în contextul scrutinului parlamentar din toamnă. „Ce crezi, că PAS-ul, din mare dragoste, ia oamenii de cultură – mai ales pe Botgros și Cheianu Constantin? Situația te impune”, a comunicat Suruceanu. Constantin Cheianu a respins afirmațiile lui Suruceanu, subliniind că „PAS este pe primul loc în preferințele alegătorilor”. „Să fie acesta un semn că PAS nu a făcut nimic în patru ani?”, a adăugat el. Purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a menționat că partidul nu va comenta declarațiile interpretului.

„Ei se folosesc. Ce crezi, că PAS-ul, din mare dragoste, ia oamenii de cultură – mai ales pe Botgros, eu nu zic de altcineva… și Cheianu Constantin? Ei… ei au hotărât, treaba lor, dar ei îi folosesc pe ei. Situația te impune, fiindcă dacă tu făceai lucruri care… ridicai cât de cât, măcar 2-3% economia, te duceai cu pieptul deschis în fața alegătorilor: „Oameni buni, eu am argumente. Ia uite ce am făcut”. „Ia uite ce am făcut” nu există la dânșii și… se folosesc de moment”, a comunicat interpretul Ion Suruceanu la emisiunea „Puterea a Patra” de la N4. Precizăm că Ion Suruceanu a fost anterior și om politic, fiind deputat în perioada 1994–1998.

Reacția lui Constantin Cheianu

„L-am auzit pe Ion Suruceanu spunând într-o emisiune că eu și cu Nicolae Botgros ne lăsăm folosiți de PAS în alegerile de la 28 septembrie, deoarece partidul fondat de Maia Sandu nu a făcut nimic în patru ani și nu are cu ce ieși la lume. Dacă Ion Suruceanu s-ar uita în sondaje, ar vedea că, după patru ani de guvernare, PAS este pe primul loc în preferințele alegătorilor, mult peste celelalte partide. Să fie acesta un semn că PAS nu a făcut nimic în patru ani? Eu cunosc un partid (mizerabil) care nu a făcut nimic în patru ani, chiar dacă Ion Suruceanu s-a lăsat bine folosit de acel partid. E vorba de agrarienii comuniști, care de la o majoritate parlamentară în 1994, au ajuns, după alegerile din 1998, cu contribuția lui Suruceanu, în… neant”, a scris pe Facebook Constantin Cheianu.

Solicitată de NewsMaker pentru o reacție la declarațiile interpretului Ion Suruceanu, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a spus că partidul nu va comenta afirmațiile.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 28 septembrie 2025.

În ultimele zile, Partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat că maestrul Nicolae Botgros și jurnalistul Constantin Cheianu vor candida pe listele partidului la alegerile parlamentare. Din partea PAS vor participa la scrutin și fostul ministru al Muncii, Marcel Spătari, antreprenoarea Maria Acbaș, fondatoarea organizației „Prietena Mea”, Ludmila Adamciuc, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, Viorel Bostan, precum și omul de afaceri Iurie Cojocaru.

În luna mai 2025, vicepreședintele PAS, Dan Perciun, declara că în lista electorală a partidului pentru alegerile parlamentare se vor regăsi „o parte dintre colegii care sunt astăzi în Parlament”. Totodată, se va explora opțiunea de a atrage mai multe persoane din afară. „Pot să vă asigur că o să fie o proporție semnificativă. Mai mare cred decât se așteaptă unii… din nume noi”, a comunicat el. El adăugat că este vorba despre persoane cunoscute la nivel public și care nu sunt membri PAS.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: