facebook.com/dodon.igor

Maia Sandu îl acuză pe Igor Dodon că pregătește fraudarea alegerilor prin modificările la Codul Electoral

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate, în frunte cu liderul formațiunii, Maia Sandu, susțin că președintele Igor Dodon ar urmări fraudarea alegerilor prezidențiale prin intermediul modificărilor promovate de Partidul Socialiștilor la Codul Electoral. Într-un briefing de presă, aceștia au cerut retragerea proiectului de lege de pe ordinea de zi a ședinței parlamentului din 16 iulie și inițierea unor dezbateri suplimentare. 

Maia Sandu l-a acuzat pe Igor Dodon că pregătește fraudarea alegerilor.

„În timp ce tot mai mulți oameni rămîn fără locuri de muncă, fără venituri, fără posibilitatea de a merge peste hotare sau invers, de a reveni acasă, Dodon și guvernul lui au o singură preocupare: păstrarea fotoliilor. Toată lumea a înțeles cine este Igor Dodon: un minicinos, un hoț, un incompetent. (…) Vedem acest lucru din modificările pe care le „împinge” PSRM la modificările Codului Electoral și ne spun despre acestea oamenii din localități”, a declarat liderul PAS.

Sergiu Litvinenco a explicat că ieri, la ședința Comisiei juridice, s-a discutat despre modificările Codului Electoral, iar cele 129 de amendamente propuse de societatea civilă au fost respinse fără niciun argument.

„Astăzi, vedem că acest proiect de lege este deja pe ordinea de zi a ședinței plenului, s-a inclus cu viteza luminii. Igor Dodon își dă seama că nu poate câștiga cinstit aceste alegeri și recurge la ajustarea regulilor jocului în timpul jocului, în interes propriu. Mai multe prevederi care sunt promovate trezesc îngrijorare, altele nu rezolvă problemele care au fost semnalate de Curtea Constituțională în 2016”, a argumentat Litvinenco.

Potrivit deputatului PAS, rămâne neacoperită problema transportării ilegale și contra bani a alegătorilor din stânga Nistrului; se restrâng drepturile observatorilor: acestora le va fi interzis că facă rapoarte de monitorizare înainte de începerea campaniei electorale; rămân prevederile conform cărora un concurent electoral poate fi scos din cursă nu de către instanța judecătorească, dar de către organele electorale; există probleme cu privire la organizarea dezbaterilor publice și reflectarea campaniei în mass media, iar „Consiliul Audiovizualului poate sancționa orice televiziune care „nu îi cântă osanale lui Dodon”.

Sergiu Litvinenco s-a referit și la declarațiile lui Igor Dodon din cadrul platfomei online „Președintele Răspunde” din 10 iulie, privind faptul că, în contextul pandemiei de COVID-19, scrutinul prezidențial din 1 noiembrie va fi dificil de organizat în afara țării, iar cel mai probabil „votul va fi în interiorul țării”.

„Lucrul acesta este absolut inadmisibil și înseamnă că alegerile nu pot fi recunoscute”, a precizat Litvinenco.

Deputatul a solicitat retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de lege și inițierea unor discuții suplimentare cu societatea civilă.

Amintim că, pe 15 iulie, și ambasadorul UE în Republica Moldova Peter Michalko și-a exprimat îngrijorarea față de modificările la Codul Electoral. 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Rujeolă, meningită și toxiinfecții alimentare: bilanț îngrijorător săptămâna trecută în Chișinău

Săptămâna trecută, în municipiul Chișinău au fost înregistrate șase cazuri suspecte de rujeolă, dintre care cinci au fost deja confirmate. A fost raportat și un caz suspect de meningită meningococică. Totodată, s-a constatat o creștere a cazurilor de toxiinfecții alimentare, pe fondul temperaturilor ridicate. Informațiile au fost prezentate pe 7 iulie de șeful-adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan, în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei Chișinău.

„În partea de rujeolă, din păcate încă suntem într-o perioadă în care se raportează cazuri de îmbolnăviri. În săptămâna de raportare s-au atestat 6 cazuri suspecte, dintre care la 5 deja am primit informații că au fost confirmate. Un caz încă urmează să fie confirmat prin analize de laborator”, a comunicat șeful-adjunct al Direcției.

Bolocan a adăugat că „un lucru destul de îngrijorător este că a fost raportat și un caz suspect la meningită meningococică”. „Cazul este sub supraveghere pentru a efectua în continuare toate măsurile necesare pentru a preveni răspândirea bolii”, a menționat el.

Șeful-adjunct al Direcției a mai spus că, „în ceea ce privește situația altor patologii, în special în perioada respectivă, se atestă o creștere naturală la boli diareice acute”. „Pe această cale atenționăm populația să fie atentă, deoarece temperaturile ridicate duc la o alterare mai rapidă a alimentelor și tocmai din această cauză trebuie să consume alimente păstrate în mod corespunzător”, a declarat șeful-adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială.

***

Anterior, reprezentanții Ministerului Sănătății menționau că rujeola este considerată o infecție extrem de contagioasă, care se transmite pe cale aeriană de la persoana bolnavă. Se manifestă prin febră înaltă, ochi inflamați, frică de lumină, lăcrimare, eliminări din nas, tuse uscată iar în a treia sau a patra zi de boală se asociază cu pete roșii la nivelul pieii, care apar, inițial, în regiunea feței și a gâtului, iar apoi se extind pe tot corpul. Potrivit Ministerului, copiii nevaccinați riscă să dezvolte complicații, printre cele mai frecvente fiind laringita, pneumonia și meningita.

În contextul bolii meningococice, reprezentanții Ministerului Sănătății declarau anterior că aceasta este o infecție bacteriană gravă provocată de bacteria Neisseria meningitidis. Acest tip de bacterie poate cauza boli grave, de exemplu meningită (inflamarea membranelor care învelesc creierul și măduva spinării) și infecție sangvină (septicemie). Majoritatea persoanelor cu meningită își revin complet, însă în unele cazuri meningita poate provoca efecte pe termen lung, cum ar fi pierderea auzului, pierderea vederii, convulsii, probleme de memorie, probleme de echilibru și coordonare. Boala este fatală în aproximativ 10-20% dintre cazuri. Infecția meningococică se transmite aerian prin picături și, uneori, prin obiecte recent contaminate. Transmiterea este favorizată de condiţiile de aglomerare sau de contactul îndelungat cu sursa bolii. În contextul bolii, reprezentanții Ministerului Sănătății anunțau în februarie 2025 despre inițierea procedurii de achiziționare a unui lot de vaccin contra infecției meningococice.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: