Peste 600 de persoane participă pe 31 august, de Ziua Limbii Române, la Marea Dictare Națională – o competiție de cunoaștere a limbii române, organizată pentru prima dată în acest an. Evenimentul, organizat în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău, a fost inaugurat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și ministrul Educației, Dan Perciun. La Marea Dictare Națională și-au anunțat prezența, inclusiv, deputați, dar și consilieri ai primelor persoane în stat.
„Azi, 31 august 2023, după 34 de ani de când sute de mii de oameni au cerut în Piața Marii Adunări Naționale declararea limbii române drept limbă de stat, precum și trecerea la grafia latină, avem bucuria de a ne sărbători limba în cel mai frumos mod. Câteva sute de oameni vor scrie azi în limba română în mod liber, cu respect față de scrierea corectă și cu dragoste față de limba neamului nostru”, a declarat președinta Maia Sandu în fața a sute de oameni, adunați în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet.
Președinta i-a onorat în discursul său pe cei care au readus limba română pe pământul nostru – poeți, scriitori, compozitori, actori, cântăreți și profesori: „Ei trebuie să rămână în istoria noastră”. Sandu a vorbit, de asemenea, despre provocările prin care a trecut poporul în perioada uniunii sovietice, când studenți, profesori, oameni de artă sau de rând au fost intimidați, amenințați și chiar reținuți pentru că au vorbit limba română.
„Doar un regim dictatorial poate transforma limba într-o armă care să divizeze un popor. (…) Moldovenii însă își doresc să trăiască liber, în pace și înțelegere pe propriul pământ. Limba română trebuie să ne unească în acest deziderat. (…) În Uniunea Europeană, acolo unde vrem să ducem Republica Moldova, limba română are un loc respectat și nimeni nu riscă să fie pedepsit pentru că vorbește în limba lui. În Uniunea Europeană toate limbile și toți cetățenii sunt egali. Am încredere în generațiile care cresc acum – voi veți transforma Moldova într-un stat european, cu mândrie față de tradițiile, cultura și limba noastră”, a conchis președinta Maia Sandu.
Ministrul Educației, Dan Perciun a anunțat că peste 600 de oameni s-au înscris la Marea Dictare Națională. Evenimentul, organizat astăzi pentru prima dată, ar putea deveni, însă, unul tradițional, susține oficialul.
„Limba romana este cea care ne-a făcut să fim ceea ce suntem azi. În limba română trăim în fiecare zi. A rămas un lucru mic, dar important – să apreciem limba română pe măsura importanței pe care o are în viața fiecăruia dintre noi, în fiecare zi. Dacă misiunea istorică a înaintașilor noștri a fost să obțină suveranitatea și independența țării, proiectul generației noastre pentru dezvoltarea țării este integrarea europeană, accederea în rândul țărilor civilizate – acolo unde limba română ne așteaptă la locul ei de cinste, alături de celelalte limbi europene”, a declarat ministrul Dan Perciun.
Precizăm că participanții la Marea Dictare Națională vor scrie un text selectat din cele 65 de lucrări depuse la concursul de eseuri „De ce Republica Moldova trebuie să fie parte a UE”. Învingătorii vor fi premiați la începutul lunii septembrie, iar autorii a celor mai bune eseuri participante la concurs își vor ridica premiile la evenimentul din 31 august. La concurs și-au anunțat participarea inclusiv deputatul PAS Radu Marian, dar și consilierul premierului, Daniel Vodă.
Vezi cum s-a desfășurat evenimentul prin prisma obiectivului foto:
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!