Facebook/Maia Sandu

Maia Sandu, prezentă la al șaselea Summit al Comunității Politice Europene. Întâlniri cu președinți și premieri (FOTO)

Președinta Maia Sandu participă pe 16 mai la cea de-a șasea ediție a Summit-ului Comunității Politice Europene, care are loc în capitala Albaniei, Tirana. Lidera avut deja întrevederi cu premierii Bulgariei și Țărilor de Jos, urmând să mai aibă o serie de întrevederi cu șefi de stat și de guverne.

Cea de-a șasea ediție a Summit-ului Comunității Politice Europene are loc în Piața Skanderbeg din centrul Tiranei. Evenimentul reunește 47 de lideri europeni și oficiali ai instituțiilor UE.

Participanții la reuniune, printre care și președinta Maia Sandu, sunt găzduiți de premierul Albaniei, Edi Rama.

X/Maia Sandu

Președinta Sandu a transmis pe platforma X că, în marja summit-ului, a avut o întâlnire cu prim-ministrul Bulgariei, Rosen Zhelyazkov. Oficialii au discutat despre modul în care aderarea la UE a transformat Bulgaria, dar și despre parcursul european al Republicii Moldova. Conversația a mai vizat comunitatea bulgară din țara noastră și modalități de sprijin a rolului său activ, limba și cultura.

X/Maia Sandu

Maia Sandu s-a întâlnit și cu premierul Țărilor de Jos, Dick Schoof. Cei doi lideri au analizat modalități de aprofundare a cooperării bilaterale în domeniul securității cibernetice și rezilienței digitale.

X/Maia Sandu
X/Maia Sandu

Instituția prezidențială de la Chișinău a transmis într-un comunicat că Maia Sandu va mai avea întrevederi cu președinte Ucrainei, Vladimir Zelenski, președintele Franței, Emmanuel Macron, și președintele interimar al României, Ilie Bolojan. De asemenea, șefa statului se va întâlni cu prim-miniștrii Belgiei, Bart De Wever, Danemarcei, Mette Frederiksen, Estoniei, Kristen Michal, Italiei, Georgia Meloni, Letoniei, Evika Siliņa, Lituaniei, Gintautas Paluckas, Norvegiei, Jonas Gahr Store, Poloniei, Donald Tusk, și Marii Britanii, Keir Starmer, precum și cu alți lideri europeni.

Potrivit sursei citate, discuțiile se vor concentra în primul rând pe consolidarea păcii și securității în regiune și în întreaga Europă, pe creșterea rezilienței economice a Republicii Moldova, pe promovarea proiectelor care îmbunătățesc calitatea vieții și pe avansarea procesului de aderare la UE.  

***

Comunitatea Politică Europeană a fost creată la inițiativa președintelui francez, Emmanuel Macron, și reprezintă o platformă de dialog politic despre pace și securitate pe continent, dar și despre cooperarea dintre statele UE și cele din afara spațiului comunitar. Summit-ul inaugural al Comunității a avut loc la Praga, în octombrie 2022, iar cea de-a doua ediție a fost găzduită de țara noastră în iunie 2023.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Oana Țoiu, despre explicații pentru interdicția primarului de Chișinău: „România nu este datoare dl. Ceban”

Ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România „nu este datoare” să ofere explicații primarului de Chișinău, Ion Ceban, cu privire la interdicția acestuia de a intra pe teritoriul țării, întrucât nu este cetățean român. Oficiala a menționat că edilul va primi totuși un răspuns de la instituția abilitată, în acest caz fiind vorba de Serviciul Român de Informații. Precizările au fost făcute în cadrul emisiuni din 19 iulie, la Antena 3 CNN.

România nu este datoare domnului Ceban, pentru că domnul Ceban nu este un cetăţean român, e improbabil că va putea vreodată fi, nu este un cetăţean al Uniunii Europene şi este dreptul nostru de a acorda sau nu acces pe teritoriul nostru. România, ca orice altă ţară membră şi a spaţiului Schengen şi a Uniunii Europene, poate interzice accesul pe teritoriul său tuturor persoanelor despre care consideră că poate să reprezinte un risc pentru siguranţa naţională sau pentru ordinea publică. Este dreptul României, este dreptul Uniunii Europeane, nu a fost contestat de niciun alt stat membru în acest moment. Odată cu interdicţia accesului domnului Ceban şi altor doi cetăţeni moldoveni pe teritoriul României, este o interdicţie care se extinde la întreg spaţiul Schengen”, a declarat Oana Țoiu, potrivit Digi24.

Întrebată de ce Ion Ceban este considerat un pericol de către România, ministra a spus: „Este o întrebare pe care şi domnul Ceban a pus-o într-o adresă oficială. Va primi sigur răspuns de la instituţiile abilitate, în acest caz Serviciul Român de Informaţii, însă să fie foarte clar, nici nu există vreo datorie a României de a da toate detaliile pe care le deţine şi cred că este ceva lesne de înţeles pentru toată lumea, că atunci când vorbim de un potenţial pericol, vorbim şi de rezerva pe care instituţiiile o au în a transparentiza toate informaţiile pe care le deţin”.

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Pe 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. 

În aceiași zi, Ion Ceban a negat afirmațiile Oanei Țoiu, solicitând probe care să i le confirme. „Vreau dovada că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”, a spus el.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: