Președinta țării Maia Sandu a atenționat o jurnalistă de la postul de televiziune Canal 5 că este posibil să primească salariu din banii lui Ilan Șor, fost deputat condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „furtul miliardului”. Schimbul de replici a avut loc în cadrul conferinței de presă susținută de șefa statului în data de 18 martie.
În cadrul conferinței de presă, jurnalista Canal 5 Parascovia Blanari i-a acordat șefei statului o întrebare în legătură cu licitația anulată pentru selectarea unui locatar pentru spațiile comerciale cu destinația de alimentație publică și comerț specializat pentru zona sterila din incinta Aeroportului Internațional Chișinău. În mod special, jurnalista s-a referit la zvonurile conform cărora Lagardere, una dintre cele două companii participante la licitație, ar fi fost favorizată.
„Reprezentanții companiei Lagardere au declarat că dvs i-ați încurajat să participe la privind închirierea spațiilor comerciale. Ministrul Economiei Dumitru Alaiba, la fel, susține această companie. În aceste condiții mai poate fi vorba despre un tender corect, mai ales că și unii politicieni-experți spun că condițiile licitației au fost scrise pentru această companie? Este o competiție corectă sau una trucată?”, a spus Blanari.
În replică, șefa statului a declarat, printre altele, că jurnalista reprezintă o persoană care a concesionat Aeroportul Chișinău „în detrimentul cetățenilor”, referindu-se la Ilan Șor.
„Trebuie să le spunem cetățenilor că dvs, aici, reprezentați o instituție media care lucrează pentru un om care în toți acești ani a făcut bani la aeroport, în mod ilegal. Pentru că concesionarea aeroportului și, respectiv, arendarea acelor spații către compania care vă plătește pe dvs a fost în detrimentul cetățenilor Republicii Moldova. Noi am reușit să readucem aeroportul în administrarea statului și acum este ultima etapă în care compania personajului pentru care dvs lucrați va fi scoasă din aeroport. Așa încât, în urma unei licitații, să vină acolo o companie care să lucreze cinstit, să plătească impozite, aceste impozite să ajungă în bugetul statului și să beneficieze cetățenii. Eu la toate forumurile internaționale fac apel la către investitorii de bună credință să vină în Republica Moldova. (…) Această companie a participat la unul din multiplele forumuri la care eu am participat. Și, în continuare, o să ne asigurăm că licitațiile sunt corecte, iar companii ca cea pe care o reprezentați dvs să nu poată să-și mai bată joc de stat și cetățeni”, a declarat Maia Sandu.
Ulterior, jurnalista a întrebat-o pe președintă dacă are dovezi că angajații Canal 5 lucrează pentru Ilan Șor. La rândul său, Maia Sandu a întrebat-o dacă cunoaște ce buget are Canal 5, iar aceasta a răspuns că „nu”.
„Păi eu zic că în momentul în care lucrați pentru o instituție ar trebui să vă intereseze cine plătește salariul, câți bani și de unde vin acești bani. Pentru că s-ar putea întâmpla să fiți plătită din bani care au fost furați de la cetățenii Republicii Moldova și mă gândesc că nu v-ar plăcea să se întâmple așa”, a menționat președinta Sandu.
Menționăm că Canal 5 a preluat conținuturi de la posturile de televiziune suspendate Orhei TV, TV6 și Orizont TV – afiliate lui Ilan Șor. Informația a fost confirmată pe 1 martie de Consiliul Audiovizualului, în urma unui control.
***
Amintim că Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat pe 20 februarie relansarea licitației publice în vederea selectării unui locatar pentru spațiile comerciale cu destinația de alimentație publică și comerț specializat pentru zona sterila din incinta Aeroportului Internațional Chișinău (AIC). Anunțul a venit după ce, la prima licitație cu strigare organizată de Guvern, au participat doar două companii – Lagardere și LeBridge. Șeful APP, Roman Cojuhari, susține că prima licitație nu a asigurat o concurență „suficientă”. Iar ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, este de părere că licitația a fost „sabotată” de oligarhul fugar Ilan Șor, acuzat, anterior, de președinta Maia Sandu că a concesionat Aeroportul Chișinău prin „tranzacții mincinoase”, prejudiciind astfel statul cu 1,6 miliarde.
Pe 4 martie, APP a anunțat relansarea licitației.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!