Șefa statului Maia Sandu a avut o discuție la telefon cu președintele Ucrainei Vladimir Zelenski. Cei doi șefi de stat au vorbit despre recomandarea Comisiei Europene, din 8 noiembrie, de a începe discuțiile privind aderarea Republicii Moldova și Ucrainei. Sandu și Zelenski au discutat și despre cetățenii evacuați din Fâșia Gaza.
„Am avut o conversație telefonică cu președintele Zelenski”, a scris președinta Republicii Moldova pe rețelele de socializare, în seara zilei din ajun.
Șefa statului a adăugat că Ucraina și Moldova sărbătoresc ziua importantă în care Comisia Europeană a recomandat deschiderea discuțiilor de aderare.
„Felicit Ucraina și poporul ei pentru această realizare”, a menționat președinta.
Totodată, Maia Sandu a declarat că a „exprimat profundă recunoștință președintelui Zelenski și Ucrainei pentru asistența acordată la evacuarea cetățenilor moldoveni din Fâșia Gaza”.
La rândul său, Vladimir Zelenski a scris pe rețelele de socializare că „în această zi istorică pentru Ucraina și Moldova” a fost bucuros să discute cu președinta Maia Sandu.
„Am făcut schimb de felicitări cu privire la raportul Comisiei Europene, în care se recomandă deschiderea discuțiilor de aderare la UE. Am convenit să ne coordonăm următorii pași comuni. Am discutat, de asemenea, despre asistența Ucrainei la evacuarea cetățenilor moldoveni în Gaza, precum și despre Formula păcii”, a precizat Zelenski.
***
Precizăm, Comisia Europeană a recomandat Uniunii Europene să înceapă discuțiile privind aderarea Republicii Moldova și Ucrainei. Anunțul a fost făcut, pe 8 noiembrie, de președinta Comisiei Europene Ursula von dar Leyen. Țara noastră a îndeplinit doar 6 din cei 9 pași menționați de oficialii europeni, însă în general „a obținut un progres semnificativ” în ceea ce privește reformele, se arată în raportul publicat de Comisie. Decizia finală o vor lua liderii de stat și de guvern, la summitul planificat pentru luna decembrie. Potrivit presei internaționale, dacă nu vor fi obiecții, cel mai probabil, negocierile vor începe în martie-aprilie 2024.
Într-o reacție, președinta Maia Sandu a declarat că recomandarea Comisiei Europene este o recunoaștere a efortului comun al instituțiilor statului și al cetățenilor.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!