Maib a fost desemnată „Banca Anului 2022” de prestigioasa publicație The Banker

Pentru al patrulea an consecutiv maib a fost premiată cu titlul „Banca Anului 2022” în Moldova de către prestigioasa publicație internațională The Banker. Performanța financiară a maib, inovațiile, adaptabilitatea la mediul economic în schimbare, relațiile strategice cu clienții, progresele în domeniul digitalizării și calitatea experienței clienților au fost printre criteriile care au făcut diferența.

Giorgi Shagidze, Președintele maib:

”Suntem încântați să primim titlul „Banca Anului 2022” de la The Banker, o publicație recunoscută la nivel internațional, fiind un reper în domeniu. Este o confirmare a eforturilor pe care le depunem pentru a crea o experiență superioară pentru clienții noștri și o motivație extraordinară pentru a continua să atingem obiectivele strategice ambițioase. Câștigarea acestui premiu pentru a patra oară consecutiv este meritul întregii echipe maib și le mulțumesc angajaților maib care se dedică cu sârguință promovării valorilor băncii, deservirii clienților la cel mai înalt nivel și implementării cu succes a modului de lucru agile.”

Revista The Banker, a cărei tradiție de 95 de ani garantează o analiză critică și cuprinzătoare a rezultatelor afacerilor, a progresului, dar și a activităților de ansamblu ale instituțiilor financiare, a acordat cea mai mare recunoaștere maib numind-o ”Bank of the Year in Moldova” în anul 2022.

Joy Macknight, editor al revistei The Banker:

„Felicitări maib pentru câștigarea premiului Banca Anului 2022 în Republica Moldova. Banca are fundamente solide și continuă să aibă o creștere puternică, urmărind, totodată, o agendă de transformare digitală care o pune într-o poziție puternică în perspectivă.”

În acest an, maib a fost înalt apreciată la nivel internațional, fiind declarată ”Cea mai bună bancă din Moldova”  și ”Cea mai bună bancă IMM în Moldova” de către Global Finance, ”Lider de piață” pe segmentele Corporate Banking, Digital Solutions și Responsabilitate Socială Corporativă de către Euromoney și ”Cea mai bună bancă din Moldova” în opinia EMEA Finance.

The Banker oferă informații economice și financiare pentru sectorul financiar mondial și și-a construit reputația datorită raportării obiective și incisive.

Din 1926, The Banker a fost sursa de încredere de informații despre industria bancară. Publicația și-a parcurs calea de la prăbușirea de pe Wall Street din 1929 până la actuala criză financiară, cu aceeași reputație pentru acuratețe, autoritate și integritate. The Banker este cea mai citită revistă și platformă de știri online printre experții în domeniul financiar-bancar și economiștii corporativi din întreaga lume.

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o pondere de 32,7% din depozite și 35,5% din creditele întregului sistem bancar la sfârșitul primului semestru al anului 2022. Banca are o importanță sistemică, deservind aproape o treime din populația țării. Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu, care include Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup lider de gestionare a activelor din țările baltice și Horizon Capital, un fond privat de investiții axat pe piețele emergente din Europa.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

presedinte.md

Maia Sandu, mesaj de Ziua Națională a Franței: „Prieten fidel, care ocupă un loc special în inimile noastre”

Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naționale a Franței, sărbătorită pe 14 iulie. Șefa statului a evidențiat relațiile apropiate dintre Chișinău și Paris și a transmis „La mulți ani” poporului francez.

„În această zi de 14 iulie, sărbătorim cu mândrie prietenia profundă care unește Moldova și Franța. Partener strategic și prieten fidel, Franța ocupă un loc special în inimile noastre. La mulți ani de Ziua Națională! Trăiască Franța!”, a scris Maia Sandu pe platforma X (fosta Twitter).

Franța și-a sărbătorit astăzi ziua sa națională, marcată de Căderea Bastiliei, printr-o paradă militară tradițională la Paris, care a prezentat trupe din Indonezia, țara de onoare din acest an.

În discursul său adresat militarilor, duminică, președintele Emmanuel Macron a anunțat cheltuieli militare suplimentare de 6,5 miliarde de euro în următorii doi ani, afirmând că libertatea în Europa se confruntă cu o amenințare mai mare decât oricând de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Precizăm că Franța este unul dintre cei mai importanți parteneri ai Republicii Moldova în procesul de integrare europeană și susține reformele democratice și eforturile de modernizare ale țării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
zerkalo.io

De ce au rămas fără lumină Chișinău, Ialoveni, Ghidighici și Vatra? Explicațiile Premier Energy 

Pana scurtă de curent care s-a înregistrat în amiaza zilei de 14 iulie în mai multe localități din Republica Moldova s-a datorat unei rupturi de conductor a unei linii electrice aeriene de 110 kV. Informația a fost confirmată într-un comunicat de furnizorul Premier Energy.

În rețelele de înaltă tensiune ÎCS Premier Energy Distribution SA, au fost efectuate lucrări planificate de retragere pentru reparații a două linii electrice aeriene din totalul de trei LEA de 110 kV, care alimentează un nod energetic important. Lucrările au vizat schimbarea unui pilon deteriorat în scopul menținerii siguranței și fiabilității rețelei. Prin coincidență, în același interval de timp, la cea de-a treia linie electrică aeriană s-a produs o ruptură de conductor, generând o întrerupere neprogramată a acestei linii”, a comunicat compania.

Potrivit Premier Energy, în consecință, în intervalul orar 13:15 – 13:19 au fost deconectate avariat 9 stații electrice de 110 kV și 3 stații electrice de 35 kV, fiind afectată alimentarea cu energie electrică a aproximativ 126 000 de consumatori.

Echipele operative au intervenit prompt pentru remedierea avariei și reluarea alimentării cu energie electrică în cel mai scurt timp posibil. Cerem scuze pentru disconfortul creat și îi asigurăm pe toți consumatorii că depunem toate eforturile necesare pentru a menține siguranța și continuitatea serviciului de alimentare cu energie electrică”, a adăugat compania.

Conform Moldelectrica, întreruperi de curent s-au înregistrat în sectoarele Centru și Buiucani ale capitalei, Ialoveni, Vatra și Ghidighici.

Ion Ceban, despre reacția lui Nicușor Dan la interdicție: „Mai mult decât o bâlbâială și un zâmbet ironic n-am văzut nimic”

Ion Ceban a reacționat la declarațiile președintelui României, Nicușor Dan, care a afirmat că interdicția de intrare în România aplicată primarului de Chișinău a fost rezultatul unei evaluări de securitate națională.

„Mai mult decât o bâlbâială și un zâmbet ironic, precum că nu voi avea posibilitatea să mă întâlnesc cu demnitarii de la București, nu am văzut nimic”, a declarat Ceban, într-o postare pe rețelele sociale.

Ion Ceban, care este și liderul Partidului „Mișcarea alternativa Națională” (MAN) a criticat lipsa de transparență în luarea deciziei. Potrivit lui, nici până acum nu este clar care instituție din România a emis interdicția și în baza căror motive.

„Astfel de situații nu s-au mai întâlnit în România și nici cadrul legal nu este respectat”, a adăugat edilul.

Primarul de Chișinău a făcut apel la comunitatea internațională să ia atitudine și să condamne decizia, pe care o consideră una politică: „Fac apel la comunitatea internațională să aibă curajul și să spună că această decizie a României este politică și nu are nimic de-a face cu standardele UE”.

Președintele României, Nicușor Dan, a confirmat oficial, pe 14 iulie, că interdicția de intrare în România impusă primarului Ion Ceban are la bază o evaluare de securitate națională. Dan a precizat că măsura nu a fost discutată în Consiliul Suprem de Apărare al României, dar a fost aplicată printr-un alt mecanism legal de reacție în fața potențialelor amenințări, fără să precizeze care anume. Liderul de la Cotroceni a precizat, în cadrul unei conferințe că, în următorii cinci ani, Ion Ceban nu va mai fi primit de oficialii români și că decizia, inclusiv durata interdicției, se bazează pe motive legate de securitate.

Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Angajații Președinției, peste 30 de deplasări externe în primele 6 luni din an. Cât au costat vizitele oficiale

În prima jumătate a anului 2025, angajații Aparatului Președintelui Republicii Moldova au efectuat 33 de deplasări oficiale peste hotare, potrivit unui raport publicat de instituție. Cele mai frecvent vizitate țări au fost Germania, Italia și Franța, în timp ce țările vecine – Ucraina și România – au fost vizitate de câte două ori.

Delegațiile au fost conduse în cele mai multe cazuri de președinta Maia Sandu, însoțită de consiliera sa pentru politică externă și afaceri europene, Olga Roșca, și consilierul în domeniul apărării și securității naționale, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Stanislav Secrieru.

Costurile totale suportate din bugetul instituției pentru aceste vizite s-au ridicat la circa 500 de mii de lei, cele mai mari cheltuieli fiind pentru transportul aerian, cazare și diurne. În unele cazuri, cheltuielile au fost acoperite de organizatorii evenimentelor internaționale, cum s-a întâmplat în Germania, Italia sau Estonia.

Cele mai scumpe deplasări au fost cele în Polonia (peste 50 mii lei), Franța (aproape 46 mii lei) și Germania (până la 40 mii lei per vizită). O singură deplasare externă – la București, efectuată de Adrian Băluțel, șeful Cabinetului Președintei – a costat 1.400 lei.

Potrivit datelor, vizitele au vizat participări la conferințe, ateliere de lucru și forumuri dedicate combaterii dezinformării, securității, relațiilor cu diaspora sau cooperării cu partenerii internaționali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
radiokp.ru

Serviciile secrete rusești susțin, fără dovezi, că NATO s-ar pregăti să implice Moldova într-un război cu Rusia

Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a publicat pe 14 iulie un comunicat în care spune că NATO s-ar pregăti să implice Republica Moldova într-o confruntare militară cu statul rus. Instituția sugerează că din acest motiv se realizează proiecte de infrastructură și se conectează infrastructura de transport de cea europeană. SVR nu a prezentat nicio dovadă care să-i susțină argumentele.

Potrivit informațiilor primite de către SVR (Serviciul de Informații Externe al Rusiei), NATO se pregătește activ să implice Moldova într-un posibil conflict armat cu Rusia. La Bruxelles s-a luat decizia de a accelera transformarea acestei țări într-un „cap de pod avansat al alianței pe flancul estic, ținând cont de înaintarea forțelor armate ruse în Ucraina””, .

Instituția a menționat că NATO ar transforma țara noastră într-un „poligon militar”.

Se încearcă adaptarea teritoriului moldovenesc pentru transferul operativ al trupelor NATO spre granițele Rusiei. În acest scop, sunt implementate proiecte de trecere la ecartamentul feroviar european și de sporire a capacității de transport a podurilor. Se construiesc huburi logistice, depozite mari și platforme pentru concentrarea tehnicii de luptă. Aerodromurile de la Mărculești și Bălți, aflate în apropierea teatrului de operațiuni din Ucraina, sunt modernizate în vederea primirii unui număr semnificativ de avioane militare și de transport. Totuși, potrivit planului de la Bruxelles, în cazul unui conflict direct între NATO și Rusia, principala lovitură ar urma să fie suportată de moldoveni. Ei ar trebui să devină „carne de tun” în desfășurarea luptelor cu trupele ruse. (…) Regimul comprador al M. Sandu este gata să satisfacă toate cererile Occidentului, numai să nu fie îndepărtat de la „sursa de bani””, se arată în comunicatul SVR.

NM a solicitat comentarii de la Ministerul Afacerilor Externe și Guvern, însă, deocamdată, nu am primit vreun răspuns.

Precizăm că, în ultima perioadă, atacurile hibride ruse la adresa Republicii Moldova s-au intensificat. În aprilie a devenit cunoscut public că rețelele rusești „Matrioșka” și „Pravda” desfășoară pe rețelele de socializare campanii de dezinformare împotriva țării noastre, fiind folosită în special imaginea președintei Maia Sandu. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat atunci că Rusia investiseră deja 200 de milioane de euro în aceste campanii de dezinformare. Potrivit lui, scopul lor este influențarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 28 septembrie.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: