Maidan din senin. S-ar putea întâmpla o „revoluție colorată” în Moldova și pentru cine este convenabilă tensionarea situației
Full Article 8 minutes read

Maidan din senin. S-ar putea întâmpla o „revoluție colorată” în Moldova și pentru cine este convenabilă tensionarea situației

Odată cu apropierea alegerilor prezidențiale, tot mai frecvent se prezice o „revoluție colorată” pentru Moldova. Ideile care au apărut pe canale de telegram anonime au depășit granițele spațiului public din țara noastră. Oficiali de rang înalt din Rusia au repetat în câteva interviuri că SUA se pregătesc să destabilizeze situația de după alegeri din Moldova. NM a analizat, pentru cine ar fi convenabil să se încingă atmosfera în ajunul alegerilor și dacă în Moldova într-adevăr se prevăd proteste.

„Pregătirea terenului”

Informația precum că după alegerile din Moldova sunt posibile proteste de amploare a început să circule prin canalele de telegram anonime din țara noastră cu aproape o lună în urmă. S-au făcut încercări de a alimenta această idee prin faptul că simpatizanții Maiei Sandu, candidata Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS), au afirmat mai devreme că alegerile vor fi fraudate. Pe telegram, acest lucru era interpretat ca fiind „o pregătire a terenului pentru proteste”.

Și chiar dacă Igor Dodon, președintele în funcțiune, a menționat ulterior într-un interviu pentru RIA Novosti că se îndoiește de faptul că în Moldova, după alegeri, va fi un „maidan”, atmosfera continua să fie tensionată.

Despre aceasta au început să vorbească și mai tare după ce Ambasadorul SUA în Moldova, Dereck Hogan a menționat într-un interviu pentru NM că „SUA nu are niciun rol în acest proces electoral”. „Atâta timp cât procesul va fi legitim – dar eu sper că el va fi anume așa, toți candidații vor recunoaște rezultatele alegerilor. […] Noi suntem gata să colaborăm cu oricare câștigător al acestor alegeri”, a spus Hogan.

„Abcesul moldovenesc”

Câteva zile mai târziu, Serghei Lavrov, ministrul afacerilor externe al Rusiei, a declarat că SUA încearcă să creeze în Moldova un nou „abces”, pentru a obține o victorie definitivă a partidelor pro-occidentale. Acesta a spus că SUA sunt implicate în organizarea „maidanului” din Ucraina: „Toți știu foarte bine acest lucru, unde și câți reprezentanți ai FBI și CIA sunt în clădirile guvernamentale oficiale. Acum, ei acționează la fel și în Moldova. Noi vedem acest lucru în declarațiile oficiale ale ambasadorului american”.

Peste alte câteva zile, jurnaliștii de la RISE Moldova și „Dosie” au publicat o investigație în care au relatat despre „subdiviziunea moldovenească a Kremlinului”, care ține mâna pe „pulsul politic” al Moldovei. Acest departament pe lângă Administrația președintelui Rusiei informează Serviciul de Informații Externe (SVR) despre tot ceea ce se întâmplă în Moldova.

Iar la 20 octombrie, Serghei Narîșkin, șeful SVR, a declarat că SUA pregătesc în Moldova o revoluție „colorată”, după alegerile prezidențiale. Totodată, el consideră că un grup de specialiști americani în „revoluții colorate” se pregătește să vină în Moldova. A fost prima dată când șeful SVR a transmis o asemenea informație despre Moldova.

„Agenții de securitate” anonimi

Aceste declarații au fost iarăși preluate și în Moldova. Astfel, în presă și pe rețelele sociale a apărut declarația unui oarecare Sindicat al angajaților structurilor de forță din Moldova. Anterior, această organizație nu s-a manifestat nicicum, declarația nu a fost însoțită de niciun nume. Autorii anonimi sunt îngrijorați de o eventuală sosire în Moldova a „unui grup de specialiști în „revoluții colorate” din SUA”. Autorii declarației sunt siguri că „diplomații de la Ambasada SUA conving structurile de forță să nu împiedice eventualele proteste stradale și să treacă imediat de partea poporului”.

Declarația a apărut pe site-ul eurasianews.md, specializat în tematica integrării eurasiatice și simpatizant al Partidului Socialiștilor. Deputatul socialist Bogdan Țîrdea a distribuit știrea pe canalul său de telegram.

Serviciul de presă al MAI nu a putut răspunde la întrebarea dacă în Moldova există un asemenea sindidat și ne-a recomandat să precizăm la Confederația Sindicatelor. Cei de la Confederația Sindicatelor au comunicat pentru NM că un asemenea sindicat nu face parte din Confederație. Iar cele patru sindicate ale organelor de drept, care fac parte din Confederație, au menționat că nu știu despre existența unui astfel de sindicat.

Candidata PAS la funcția de președinte, Maia Sandu a menționat într-un interviu pentru NM că dacă în timpul alegerilor nu vor fi încălcări și fraude, nu vor fi niciun fel de proteste. Ea a subliniat faptul că deocamdată, e devreme să se discute despre scenarii, însă a menționat că „dacă guvernarea va merge împotriva poporului, probabil, vor fi proteste”. În același timp, ea a reamintit că și în perioada protestelor PAS împotriva lui Vladimir Plahotniuc, acestea s-au desfășurat pe cale pașnică.

Cuvântul deputatului

NM a decis să discute despre eventualitatea protestelor cu deputații care susțin candidații cu cele mai mari șanse de a câștiga alegerile, conform sondajelor.

Grigore Novac, deputatul Partidului Socialiștilor, a comunicat pentru NM că organizarea protestelor după alegerile prezidențiale „este destul de reală”. „Domnii din opoziție pregătesc deja terenul pentru aceasta, declarând că alegerile vor fi fraudate. Dar ei nu spun, cum anume vor fi fraudate”, a menționat Novac.

El consideră că un asemenea scenariu este posibil doar în cazul în care opoziția va pierde. Novac a ținut să reamintească faptul că instituțiile care validează victoria candidaților sunt conduse de persoane pe care reprezentanții opoziției le-au propus în aceste funcții. Potrivit socialistului, CEC este condus de Dorin Cimil, care a fost înaintat de PAS, iar Curtea Constituțională – de Domnica Manole, care a candidat la alegerile parlamentare din anul 2019 din partea blocului ACUM (dar nu a câștigat).

„Ne-am dori ca alegerile să se desfășoare fără abateri, iar rezultatele acestea să fie recunoscute de toți, pentru ca astfel de scenarii să nu aibă loc”, a menționat Novac.

În ce privește implicarea forțelor străine în organizarea protestelor, Novac a remarcat că n-ar vrea să comenteze o informație care nu are dovezi, indiferent de faptul că ar fi vorba despre implicarea Rusiei sau a SUA.

La rândul său, Sergiu Litvinenco, deputat PAS, a remarcat că protestele ar fi posibile dacă rezultatele alegerilor vor fi fraudate. „Dacă alegerile vor fi corecte, proteste nu vor fi”, a spus el. Deputatul a adăugat că din discuțiile cu oamenii, „constată că Dodon nu este susținut de populație”.

Litvinenco a spus că nu știe pentru cine ar fi convenabilă tensionarea situației prin declarațiile despre o eventuală „revoluție colorată”: „Eu nu știu cine vorbește despre o „revoluție colorată”. Acum, noi lucrăm pentru a câștiga alegerile”.

Umbra buletinului

Igor Volnițchi, observator politic, directorul Centrului „Poliexpert”, a declarat pentru NM că acum e prematur să vorbim, cui dintre candidați îi este convenabilă tensionarea situației privind alegerile și protestele. „Există opinii precum că acest lucru este convenabil celor de dreapta, dar sunt opinii că le-ar conveni celor de stânga”, a remarcat Volnițchi.

El nu exclude faptul că după alegeri, unele forțe politice ar putea să-și scoată simpatizanții la proteste. „Important e ca alții să nu profite de aceasta. De obicei, protestele sunt organizate nu numai de partidele politice, dar și de persoane infiltrate, care își urmăresc propriile scopuri”, a spus Volnițchi. El a mai subliniat că într-o țară ca Moldova, care se confruntă cu pandemia și dificultăți economice, destabilizarea situației nu este convenabilă pentru nimeni. „Important este ca ei, candidații, să evalueze corect situația și să nu-și pună interesele personale sau cele de partid mai presus de interesele țării”, a adăugat expertul.

Analistul politic Victor Ciobanu consideră că tensionarea situației în legătură cu „maidanul” a fost lansată „pentru a eclipsa scandalul despre spioni, dezvăluit de jurnalișii RISE Moldova”. „Dacă e să vorbim despre Narîșkin, acesta este un răspuns ceremonial la faptul că cineva de la Gosdep-ul SUA (Departamentul de Stat al SUA – nota trad.) a telefonat la Chișinău (la 14 octombrie, Dodon și Sandu au fost contactați telefonic de către David Hale, Secretarul de Stat Adjunct al SUA pentru Afaceri Politice, pentru a discuta despre modul în care se desfășoară campania electorală, – NM)”, a menționat Ciobanu.

El a a mai spus că după declarația lui Narîșkin despre Moldova, acesta a zburat spre Belarus. Ciobanu a subliniat faptul că politicienii ruși vorbesc adesea despre Moldova anume în contextul evenimentelor din Belarus. „În Moldova, nu se poate ajunge la așa ceva. Dodon nu-și poate desena 80% din voturi. Nici lui nu-i este convenabil să „meargă prin haos”, ca să nu provoace astfel un scandal dur”, este convins Ciobanu.

Expertul a adăugat că nu vede potențial pentru proteste în societatea moldovenească. „Și declarațiile opoziției precum că alegerile sunt fraudate poartă un caracter ceremonial. Acestea sunt niște jocuri în ajunul alegerilor”, consideră politologul.

Ciobanu a mai spus că scurgerile de informații prin canalele anonime de telegram sunt „o moștenire a lui Plahotniuc”, care a trecut la Dodon. El a reamintit că practica de a difuza știri false prin site-urile anonime și canalele de telegram a apărut anume în perioada lui Plahotniuc. Iar acum, susține el, subiectul „revoluției colorate” este speculat pentru a crea imaginea unui dușman extern. „În această campanie electorală, nu prea este folosită retorica geopolitică, dar nici nu poate fi evitată în totalitate”, a concluzionat expertul.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: