Premierul Natalia Gavrilița va solicita Parlamentului instituirea stării de urgență în domeniul energetic. Anunțul a fost făcut, pe 19 ianuarie, într-un briefing de presă susținut împreună cu vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Guvernul consideră că există un risc real pentru securitatea energetică a țării, existând pericolul ca Gazprom să sisteze livrarea de gaze naturale către Republica Moldova.
„Anunț că azi, la 13:00, se va întruni Comisia pentru Situații Excepționale. Va analiza situația creată pe piața gazelor naturale. Ulterior, la 15:00, va avea loc ședința Guvernului. După aceasta vom organiza o conferință de presă și vom informa despre deciziile luate. Vom răspunde la toate întrebările. Poziția mea va fi de a solicita Parlamentului instituirea stării de urgență în domeniul energetic. În acest scenariu, mâine voi merge la Parlament”, a explicat Gavrilița.
Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a precizat că situația creată nu este o consecință a „inacțiunilor Guvernului”, ci a relațiilor comerciale dintre Gazprom și Moldovagaz.
„Conform contractului, Moldovagaz urma să achite integral costul consumului pentru decembrie până pe 20 ianuarie. Pe 14 ianuarie, această obligație a fost realizată. Costul pentru luna decembrie a fost achitat integral. Suplimentar, până pe 20 ianuarie, Moldovagaz trebuie să achite avansul pentru ianuarie, în raport de 50% – circa $63 mln. Este important să menționăm că este un avans în luna curentă. Din suma de $63 mln, Moldovagaz va reuși să achite $38 mln până mâine. Diferența neachitată, prognozată la ziua de mâine este de $25 mln”, a declarat vicepremierul.
Spînu a menționat că tariful actual pentru gaz nu acoperă costul gazului din luna ianuarie. În rezultat, s-a format diferența de $25 mln, iar Moldovagaz nu a reușit să obțină de la Gazprom amânarea plăților și nici creditarea de la bănci.
„Acționarul majoritar al Moldovagaz nu a reușit să-și susțină propria companie, pentru a depăși această situație. Aceasta este clar o schimbare de atitudine față de anii precedenți, care nu ajută în niciun fel. Ne-am pomenit cu riscul real de sistare a livrărilor”, a mai spus vicepremierul.
Pe 18 ianuarie, compania Gazprom a trimis o scrisoare oficială către SA Moldovagaz, prin care a anunțat intenția de a sista livrarea de gaze naturale către R. Moldova în cazul neachitării integrale a consumului curent până la 20 ianuarie.
Amintim că, în luna ianuarie, prețul de achiziție a gazului pentru Moldova constituie $647. Asta cu toate că, în noiembrie și decembrie, prețul de achiziție a constituit $450.
La sfârșitul lunii octombrie, în R. Moldova a fost declarată stare de urgență din cauza crizei în sectorul energetic. Atunci, negocierile dintre partea moldovenească și reprezentanții Gazprom cu privire la încheierea unui nou acord privind funrizarea de gaz stagnau.