MAN-ul bate PASul? Cum primăria Chișinău a devenit tribună pentru politicianul Ion Ceban
Full Article 9 minutes read

MAN-ul bate PASul? Cum primăria Chișinău a devenit tribună pentru politicianul Ion Ceban

Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău, care s-a ținut „în afara politicii” timp de doi ani, a anuțat la sfârșitul anului 2021 despre crearea propriului proiect politic „Mișcarea Alternativa Națională”. Această mișcare nu s-a manifestat nicidecum deocamdată, în schimb, crește activitatea politică a primarului Ceban. Edilul nu doar critică guvernarea, inclusiv pentru creșterea vertiginoasă a tarifelor și prețurilor, dar și propune sprijin chișinăuienilor, de exemplu, „puncte de comercializare a pâinii sociale”. Mulți au văzut în acest caz o analogie cu „magazinele sociale” ale lui Ilan Șor. NM a analizat dacă proiectul politic al lui Ceban are viitor și dacă Chișinăul ar putea să repete soarta Orheiului.

Din funcția de primar în „politica mare”

Orașul Chișinău a fost deja de câteva ori o tribună și o trambulină politică pentru politicienii din Moldova. De exemplu, pentru Serafim Urechean, care a deținut funcția de primar al capitalei din anul 1994 până în anul 2005. În anul 2001, acesta a fost ales în calitate de președinte al Alianței Independenților din Republica Moldova. Iar la alegerile parlamentare din anul 2005, a fost cap de listă a Blocului electoral „Moldova Democratică”, care a obținut peste 28% din voturi.

MAN-ul bate PASul? Cum primăria Chișinău a devenit tribună pentru politicianul Ion Ceban

Foto: Facebook

După alegeri, Urechean a renunțat la fotoliul de primar în favoarea mandatului de deputat. La alegerile parlamentare din luna aprilie 2009, acesta a fost primul pe lista Alianței „Moldova Noastră”. Ajungând în parlament, alianța împreună cu PLDM, PL și PDM cu creat prima coaliție proeuropeană „Pentru Integrare Europeană”. După dizolvarea anticipată a acestei componențe a parlamentului, cariera politică a lui Urechean s-a redus la zero.

Un alt exemplu este Dorin Chirtoacă. Acesta a fost primar de Chișinău din anul 2007 până în anul 2018, candidând pentru această funcție din partea Partidului Liberal. Fiind în funcția de primar, Chirtoacă a promovat pe larg ideea unionismului, a criticat Partidul Comuniștilor care era atunci la putere și a demascat „regimul sovietic totalitar”. De fapt, cariera politică a lui Chirtoacă nu a evoluat.

MAN-ul bate PASul? Cum primăria Chișinău a devenit tribună pentru politicianul Ion Ceban

Foto: Andrei Mardari/NewsMaker

În anul 2017, acesta a fost arestat într-un dosar despre parcările cu plată, apoi a fost suspendat din funcția de primar. În anul 2020, Chirtoacă a candidat la funcția de președinte al țării din partea mișcării politice „Unirea”, dar a acumulat mai puține voturi decât numărul de semnături pe care le-a colectat în susținerea sa pentru a participa la alegeri. La alegerile parlamentare din anul 2021, Chirtoacă a candidat la funcția de deputat din partea Partidului „Alianța pentru Unirea Românilor” (AUR), care a obținut mai puțin de 0,5% din voturile alegătorilor.

 „Primar în afara politicii”

În perioada campaniei electorale din anul 2019, Ion Ceban, primarul actual al municipiului Chișinău, afirma că va deveni „un primar în afara politicii”: „Noi am avut primari care au transformat primăria în filiale ale partidelor lor. Ei nu aveau timp pentru chișinăuieni. Iată de ce a degradat orașul”.

După ce a învins la alegeri, Ceban și-a suspendat calitatea de membru al Partidului Socialiștilor din partea căruia a candidat. Însă un an mai târziu, în toamna anului 2020, s-a implicat activ în campania prezidențială a lui Igor Dodon. De notat că Ceban și-a luat concediu pe cont propriu, subliniind încă o dată faptul că își dorește să rămână „un primar în afara politicii” și „un primar pentru toți”.

MAN-ul bate PASul? Cum primăria Chișinău a devenit tribună pentru politicianul Ion Ceban

Foto: Andrei Mardari / NewsMaker

În timp ce era implicat în campania electorală a lui Dodon, Ceban a vorbit mult despre schimbările pozitive din Chișinău care au devenit posibile grație inclusiv „cooperării strânse cu guvernul, parlamentul și administrația președintelui” (atunci, președinte era Dodon, iar socialiștii au creat majoritatea parlamentară neformală cu partidul „Șor” și au numit guvernul lui Ion Chicu).

După ce Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a venit la guvernare în anul 2021, retorica lui Ceban în raport cu autoritățile centrale s-a schimbat. Ceban nu doar critica guvernarea, ci o acuza că se opune activității primăriei, de „atac raider” asupra întreprinderilor municipale și de „sabotaj intenționat” în capitală. 

Cu toate acestea, încă în luna noiembrie anul trecut, Ceban nega o posibilă implicare a sa în politică. „[În calitatea mea de primar], bat la toate ușile, nu mă interesează, cine le va deschide – verzii, galbenii sau roșii. Atâta timp cât sunt afectate interesele locuitorilor din Chișinău, mi-i indiferent cum vă cheamă, eu apăr interesele omului de rând. […] Dacă întrebarea este, voi crea sau nu un partid politic, răspund: nu. Eu am grijă de interesele locuitorilor orașului”, a declarat Ceban în cadrul unei emisiuni televizate din 12 noiembrie.

Peste o lună și jumătate, la sfârșitul anului 2021, Ceban a anunțat că lansează „Mișcarea Alternativă Națională” (MAN). Și de data aceasta, edilul a criticat acțiunile autorităților centrale și a declarat despre necesitatea unei forțe alternative care „va fi preocupată de interesele oamenilor simpli și nu de show-uri ieftine”. Ce-i drept, după aceasta, noua mișcare politică nu s-a manifestat nicicum. Până în prezent, nu sunt cunoscute numele membrilor echipei și programul MAN. În schimb, primarul Ceban a continuat să critice guvernarea din cauza majorării tarifelor și a prețurilor, a politicii postului public de televiziune Moldova 1 etc.

Iar la începutul lunii februarie, când întreprinderea „Franzeluța” a anunțat despre scumpirea pâinii, Ceban a declarat că primăria va deschide la Chișinău puncte de comercializare a pâinii „la prețuri reduse”, dacă „guvernul nu va împiedica acest lucru”. Mulți au văzut în acest caz o analogie cu „magazinele sociale” ale fostului primar de Orhei, Ilan Șor, pentru care Orhei a devenit o trambulină în „politica mare”, în pofida unui dosar penal și a unei sentințe de condamnare.

Are viitor proiectul politic al lui Ceban?

MAN-ul bate PASul? Cum primăria Chișinău a devenit tribună pentru politicianul Ion Ceban

Foto: Andrei Mardari / NewsMaker

Experții nu se îndoiesc de faptul că Ion Ceban va folosi primăria ca o platformă pentru cariera sa politică. În acest caz, ei nu văd nimic ieșit din comun sau condamnabil.

„Bineînțeles, va folosi primăria ca o platformă pentru dezvoltarea proiectului său politic. El nu are alte resurse. Că va fi anume așa a devenit clar după ce Partidul Socialiștilor a pierdut alegerile parlamentare și după ce Dodon a plecat din parlament și din funcția de președinte al partidului. Cred că oricine care își dorește să ajungă în «politica mare» în locul lui Ceban ar fi procedat la fel”, consideră analistul politic Stela Jantuan.

Ea susține că succesul proiectului politic al lui Ceban va depinde de conjunctura politică, care se va forma. Jantuan nu exclude faptul că proiectul lui Ceban ar putea „pur și simplu să se piardă”, pentru că pe terenul politic din Moldova sunt destul de mulți jucători serioși. În ce privește orașul, este posibilă îmbinarea activității politice și a managementului orașului: „Mult depinde de echipa sa”, a remarcat experta.

Analistul politic Igor Boțan spune că este „o luptă politică normală” confruntarea dintre primarul capitalei Ceban și autoritățile centrale.

„Domnul Ceban consideră că partidul de la guvernare îl împiedică. El declară aceasta și consideră că astfel de declarații ar putea să influențeze electoratul. Și partidul de la guvernare se gândește la electorat. Politicienii pentru aceasta și sunt politicieni, ca să se critice unii pe alții și să propună cele mai bune soluții. Iar cetățenii vor decide, în final, cine administrează mai bine: Ceban la Chișinău sau actuala guvernare în Moldova”, a spus Boțan.

Igor Volnițchi, directorul companiei „Poliexpert”, a menționat la rândul său că Ceban provoacă guvernarea la polemică.

„Este un truc binecunoscut când un jucător politic mai slab încearcă să-și sporească popularitatea în detrimentul unui jucător politic mai puternic. În acest caz, Ceban încearcă să impună guvernării o polemică ce i-ar spori vizibilitatea și ar face ca alegătorul îi va percepe proiectul ca fiind singura alternativă politică”, a menționat expertul. În opinia sa, acest lucru nu se va răsfrânge asupra capitalei „nici bine, nici rău”. „Chișinăul își are propriul potențial de dezvoltare. Acesta depinde, desigur, de comportamentul și de acțiunile primarului, dar într-o măsură nesemnificativă”, presupune Volnițchi.

Ar fi posibil la Chișinău ca și la Orhei?

MAN-ul bate PASul? Cum primăria Chișinău a devenit tribună pentru politicianul Ion Ceban

Foto: Andrei Mardari / NewsMaker

Experții sunt siguri că Chișinăul nu va putea să repete soarta Orheiului și să devină un oraș – PR-proiect. Cauza constă în deosebirea dintre aceste orașe și dintre locuitorii de aici.

„Orhei este un oraș experimental din punct de vedere politic și acest model funcționează deocamdată. Orașul Chișinău este cu totul altul, este prea eclectic, spre deosebire de orașele regionale. Chișinău e capitală, aici sunt situate toate instituțiile statului. Locuitorii capitalei sunt mult mai bine informați, ei au o poziție civică mult mai activă. Chișinău nu va putea repeta modelul Orheiului”, este sigură Jantuan.

Volnițchi este de aceeași părere. Acesta a remarcat faptul că Chișinăul este „un gigant” în comparație cu alte orașe ale țării.

„Dacă Ion Ceban ar fi fost primarul orașului Nisporeni și ar fi avut aceleași posibilități financiare ca și cele ale lui Șor, la Nisporeni s-ar fi putut întâmpla ceva asemănător cu ceea ce e la Orhei”, a subliniat expertul.

Și Igor Boțan este sigur că la Chișinău, e imposibil să se repete ceea ce s-a făcut la Orhei, dar realizările lui Ceban în oraș ar putea să-i crească șansele politice.

„Dacă e să recunosc sincer, centrul Chișinăului într-adevăr se transformă. Cred că dacă Ceban va continua să lucreze activ asupra proiectelor municipale, acest lucru va deveni o bună platformă și pentru a reuși în politică”, a concluzionat expertul.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: