Андрей Мардарь / NewsMaker

„Manevra n-a fost elegantă, dar asta-i politica!”. Cum s-a comentat pe Facebook suspendarea primei ședințe a noului Parlament

Decizia deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate de a relua ședința parlamentului pe 29 iulie, peste 3 zile de la ședința de constituire a noii componențe a legislativului, a provocat un val de critici pe Facebook. Primii care și-au manifestat nemulțumirea au fost parlamentarii din opoziție. Și unii activiști civici sau analiști și-au manifestat dezamăgirea. Alții consideră că hotărârea este justificată. NM a adunat câteva dintre reacții.

Comuniștii susțin că pauza anunțată de PAS ar însemna că în cadrul formațiunii lipsește unitatea.

„Sunt mai multe versiuni cu privire la decizia partidului de guvernare de a întrerupe prima ședință a parlamentului. Unii spun că în interiorul PAS lipsește unitatea de opinii cu privire la cine trebuie să conducă parlamentul și cine – comisiile parlamentare. Dar se pare că totul este mai simplu. Această ședință a fost o reprezentanție din partea lui Sandu”, se arată în comunicatul depresă publicat de PCRM.

Iar deputatul PSRM Vasile Bolea a făcut aluzie la faptul că PAS ar aștepta venirea noului ambasador al SUA. Acesta a publicat un mesaj în rusă.

„Au venit. Au stat și au plecat. Se vede că așteaptă venirea noului ambasador american. Trebuie să se consulte cu cineva. Nu pot gândi singuri”, a scris socialistul.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco consideră că pauza anunțată este conformă regulamentului parlamentului. Acesta a amintit de situația creată acum doi ani, când deputații nu s-au întrunit timp de 3 luni, întrucât nu au reușit să formeze o majoritate constituțională.

A venit cu o reacție și ex-deputatul Platformei Demnitate și Adevăr Dinu Plîngău, care și-a exprimat speranța că noul Parlament va fi activ și nu se va transforma „într-o formală mașină de vot”.

Avocatul Andrei Bivol a atras atenția că ședința Parlamentului a fost întreruptă imediat după discursul președintei țării.

„Manevra de amânare a ședinței (poate ca să lase discursul Președintelui fără replici) n-a fost una foarte elegantă, dar asta e politica. E timpul ca socialiștii să se acomodeze cu rolul de opoziție…”, a scris acesta.

Activistul civic Alexandr Roșko a ironizat pe seama celor întâmplate, publicând un meme.

Și vloggerul Andrei Bolocan a ironizat pe seama ședinței de astăzi a legislativului.

Avocata Promo-LEX, Nicoleta Hriplivîi Caminschi a calificat drept lipsă de respect faptul că deputații PAS au părăsit sala de ședințe a legislativului în acest mod.

 

captură foto/Facebook

Analistul politic Dionis Cenușă este de părere că presa și societatea civilă ar fi reacționat într-un mod diferit dacă ar fi fost vorba despre Partidul Socialiștilor și liderul acestora, Igor Dodon.

Expertul constituțional Alexandru Tănase a menționat să pauza anunțată de deputații PAS este justificată și nu s-a întâmplat nimic altceva decât respectarea procedurii legale.

De la prima ședință a Parlamentului de legislatura a XI-a au lipsit 10 deputați, inclusiv socialistul Igor Dodon și reprezentantul PAS Oazu Nantoi, care a suferit un accident în timpul unui salt cu parașuta. După raportul citit de președinta Curții Constituționale Domnica Manole și discursul președintei țării Maia Sandu, deputatul PAS Igor Grosu a anunțat că majoritatea parlamentară părăsește ședința. Într-un briefing de presă, Grosu a dezvăluit că socialiștii și comuniștii fuseseră informați în prealabil despre pauza de trei zile, însă, în ultimul moment, deputații din opoziție s-ar fi „răzgândit”.

Ședința urmează să fie reluată joi, 29 iulie. Tot atunci, potrivit lui Grosu, vor fi anunțate numele viitorului speaker al Legislativului și prim-ministru.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Participarea contra plată? Poliția a documentat cazuri de remunerare la mitingul opoziției din capitală (VIDEO)

Cetățenii prezenți la mitingul organizat pe 26 iulie, în Chișinău, de patru partide de opoziție ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că a documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani.

Poliția a fixat mai multe cazuri în care s-au oferit și primit mijloace financiare, în schimbul prezenței la miting. Cei 300 de lei promiși la sfârșitul manifestației erau așteptați și de două minore, de 14 și 17 ani, din raionul Criuleni, după ce la telefon au fost convinse de un bărbat să vină la protest, ulterior urmând a fi remunerate financiar. (…) Atât cei care au achitat, cât și cei care au acceptat banii pentru a protesta – vor fi documentați”, se arată în comunicat.

Potrivit IGP, oamenii legii întreprind măsuri pentru a stabili tot spectrul de acțiuni al celor care au încălcat legea.

Poliția susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal-inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale-va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, a subliniat IGP.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS”, „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: