Captură video

Medic acuzat că nu i-a operat cancerul, deși a primit mită: „Dacă nu plăteam bani, azi nu eram vie”. Institutul Oncologic anunță anchetă

Ecaterina Calcaura luptă cu cancerul de mai bine de un an. Femeia a povestit într-un interviu acordat jurnalistului Adrian Prodan cum a început lupta sa pentru viață, mita de la Institutul Oncologic și „șansa la viață” pe care i-au dat-o medicii de la Institutul de Medicină Urgentă.  

Ecaterina spune că a descoperit că are cancer în septembrie anul trecut. Femeia își amintește că se simțea rău, avea slăbiciuni puternice, dureri de burtă și lipsa poftei de mâncare. După numeroase analize și investigații, ea a ajuns la Institutul Oncologic din Chișinău. Doar că aici, surpriză: „Ne-au purtat pe drumuri foarte mult. (…) Starea mea se agrava. Medicul de la Oncologic nu a vrut să ne interneze, ne trimitea pe drumuri, cu analize care durau săptămâni. (…) În timpul acesta, toate investigațiile pe care le făceam ne trimiteau urgent la operație. Slăbisem de la 67 la 44 de kg. Când am revenit la medic, nu mă mai puteam ține pe picioare. Soțul a intrat la el și i-a zis că trebuie să fiu internată, pentru că mor. Medicul proctolog l-a sunat atunci pe medicul chirurg, iar el a întrebat: „da ce, ea încă nu a murit?””, spune Ecaterina.

Femeia recunoaște că a dat mită în perioada aflării sale în cadrul Institutului Oncologic din Chișinău, deși beneficiază de Poliță de asigurare medicală – în baza căreia ar fi trebuit să beneficieze de asistență medicală gratuită. Mai mult, Ecaterina spune că a achitat inclusiv pentru intervenția chirurgicală care urma să o scape de cancer. Ea spune că pentru a se descurca cu cheltuielile mari a fost nevoită să ia inclusiv un credit pe numele său.

„Cum s-ar spune, s-a dat mită, pentru că ei nu voiau să se apuce să-mi facă operație, voiau să mai stau acolo. Am fost nevoiți. (…) Dacă nu plăteam, azi nu avea să fiu. Doar nu aveam să fiu. (…) Știu că sunt salarizați, dar așa este făcut că acolo chiar și asistentele fără bani nu fac nimic. (…) Uitați-vă cum am ajuns. S-au terminat banii din buzunarul meu, s-a terminat și injecția cu care trăiesc. Nu vine deloc. (…) Sunt mii de femei tinere care își pierd acolo viața, dacă nu au bani”, susține femeia.

La doar trei zile după operație, spune soțul Ecaterinei, femeia a fost externată. „Ca pe un animal au luat-o din pat și i-au spus du-te acasă”, spune el. Ajunsă acasă, Ecaterina se simțea din ce în ce mai rău. Soții Calcaura spun că au încercat de nenumărate ori să ia legătura cu medicul de la Institutul Oncologic care i-a tratat, însă fără succes.

„Nu ridica receptorul, apoi ne trimitea la raion cu toate întrebările. El nu a vrut să mă mai ia, pentru că el nu a făcut tot ce trebuia. Operația care a spus el că a făcut-o și care a fost scrisă în fișa de externare … nu a fost făcut nici jumătate acolo. Doar cât a scos intestinul, dar cancerul a rămas. Dar el mi-a spus că l-a scos, că l-a înlăturat cu totul. (…) O atitudine mizeră, mai ales față de un om de la țară, un om simplu, care nu are posibilitatea de un trai mai bun”, spune Ecaterina.

Despre faptul că cancerul nu a fost înlăturat, deși asta i-ar fi spus medicul de la IO, Ecaterina a aflat abia la Institutul de Medicină Urgentă, unde a ajuns după ce starea sa de sănătate se deteriora de la o zi la alta. Aici, spune femeia, a suportat deja trei intervenții chirurgicale, după ce cancerul netratat la timp a dat mai multe metastaze, inclusiv la ovare și vezica urinară. Mai mult, aici femeia susține că a aflat că, în timpul operației pe care a făcut-o la Institutul Oncologic, medicul i-ar fi încurcat intestinele – motiv pentru care după externare nu putea să mai mănânce nimic.   Ecaterina le mulțumește medicilor de la Urgență pentru grijă și pentru șansa la viață pe care i-au dat-o. Aici, spune ea, „atitudinea față de pacient este diferită”.

„La Institutul Oncologic se comportă cel mai bine cu cei cu bani. Ai bani, ai viață. Nu ai bani – nu ai nimic. Aici (nr. red: Urgență), începând de la medici, asistente medicale … e cu totul altă atitudine. Toți m-au petrecut în sala de operație ca pe o soră de a lor. La fel și când am ieșit din operație. Parcă am fi o familie”, mai spune Ecaterina.

Contactat de NM, șeful Institutului Oncologic Ruslan Baltaga a declarat că a dispus inițierea unei anchete de serviciu pe acest caz. Instituția medicală a emis inclusiv un comunicat, pe 24 octombrie, în care comunică că o Comisie de anchetă va examina „abaterile disciplinare admise prin nerespectarea de către lucrătorii medicali a Codului deontologic al lucrătorului medical şi al farmacistului, aprobat prin HG nr. 192/2017 la planificarea și realizarea actului medical pacientei Calcaura Ecaterina”.

Totodată, IMSP IO anunță că a sesizat Centrul Național Anticorupție, solicitând verificarea celor relatate în interviu, „cu întreprinderea tuturor măsurilor prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă și obiectivă, a circumstanțelor cauzei pentru stabilirea adevărului, după caz, cu tragerea la răspundere a persoanelor vinovate”.

Conducerea Institutului Oncologic și-a manifestat de asemenea deschiderea pentru o colaborare pe acest caz cu organele de resort „în scopul prevenirii, depistării, cercetării şi curmării infracțiunilor de corupție şi a celor conexe corupției, precum şi a faptelor de comportament corupțional”.

NM a contactat pentru o reacție și Ministerul Sănătății. Până în momentul publicării știrii, însă, nu am primit un răspuns la solicitarea expediată.

Află mai multe detalii despre povestea Ecaterinei Calcaura în video de mai jos:


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NM Espresso: Tauber riscă 13 ani de închisoare, Nicușor s-a pronunțat în privința interdicției lui Ceban, iar «Pobeda» vrea să participe la alegeri

Start alegeri

Ieri, 14 iulie, în Republica Moldova a început oficial perioada electorală pentru alegerile parlamentare, care vor avea loc pe 28 septembrie. Ce se știe despre participanții la alegeri și ce intrigi persistă — în articolul «Alegerile parlamentare din Moldova 2025: cronologie, candidați, intrigi, scenarii».

Alegeri: Blocul «Pobeda» și Guțul

În prima zi a perioadei electorale, Blocul «Pobeda» a depus actele la CEC. Blocul este format din partide apropiate lui Ilan Șor, care se ascunde la Moscova de justiția moldovenească.

Dacă CEC va înregistra blocul, ceea ce este puțin probabil, lista electorală ar urma să o aibă în frunte pe bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul. Intriga constă în faptul că deja pe 5 august ar putea fi pronunțată o sentință de condamnare împotriva lui Guțul în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid «Șor». În articolul «Guțul este adusă în prim-plan», NM a analizat dacă este aceasta o încercare a lui Șor de a-și proteja aliata de închisoare sau o manevră politică bine calculată.

Tauber: 13 ani de închisoare?

Între timp, procurorii au cerut o pedeapsă de 13 ani de închisoare pentru o altă aliată a lui Șor — deputata Marina Tauber, în dosarul privind finanțarea ilegală a partidului. Tauber nu se mai prezintă la ședințele de judecată de mai bine de jumătate de an. Potrivit unor informații, ea se află în Rusia.

În timpul ședinței de judecată, în fața instanței a avut loc un protest în susținerea lui Tauber. Poliția a declarat că unii participanți la acțiune au fost plătiți. Trei persoane, care ar fi împărțit bani, potrivit poliției, au fost reținute. În privința lor a fost deschis un dosar penal.

Ceban: povestea interdicției

Președintele României, Nicușor Dan, a declarat că interdicția de intrare în România aplicată primarului de Chișinău, Ion Ceban, a fost «rezultatul unei evaluări de securitate națională». Dan a refuzat să ofere detalii despre motivele concrete ale acestei interdicții.

Între timp, Ceban a comentat declarația lui Dan, spunând că «până în prezent nu există informații oficiale despre instituția din România care a luat decizia privind interdicția». El a adăugat că președintele român, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor pe acest subiect, «doar s-a bâlbâit și a zâmbit ironic».

Tudor Mardei / NewsMaker

Popșoi pleacă la Bruxelles

Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a plecat la Bruxelles, unde, în cadrul Consiliului Afacerilor Externe al UE, urmează să se întâlnească cu miniștrii de externe ai statelor membre, dar și cu comisarii europeni Kaja Kallas și Marta Kos. Popșoi are planificată și o întâlnire cu diaspora moldovenească.

Vizitele externe ale Maiei Sandu

Vizitele externe ale președintei Maia Sandu și ale angajaților administrației prezidențiale în prima jumătate a anului 2025 au costat bugetul 500 de mii de lei. În șase luni, președinta și consilierii săi au efectuat 33 de deplasări în străinătate.

Războiul din Ucraina și militarii moldoveni

Ministerul Apărării al Moldovei a calificat drept falsă informația potrivit căreia 10 militari ai Armatei Naționale ar participa la războiul din Ucraina, patru dintre ei fiind deja omorâți. Potrivit ministerului, niciun militar moldovean nu participă la acțiuni militare în afara țării.

HiTech Park în Stăuceni

Lângă localitatea Stăuceni ar putea apărea în următorii cinci ani un HiTech Park — un mini-oraș pentru specialiștii IT. Parlamentul a adoptat în ultima sa ședință un proiect de lege care stabilește regimul special de funcționare pentru noul M-park. Citiți mai multe detalii în articolul «200 de milioane de euro pentru un mini-oraș pentru IT-iști».

Ștefan Vodă: «Cealaltă Moldovă» 2.0

NM a lansat și a doua serie a proiectului «Cealaltă Moldovă». Primul episod a fost filmat în Ștefan Vodă — un oraș din sudul țării, situat la câțiva kilometri de granița cu Ucraina. Fondat ca o colonie germană numită Kizil, redenumit în perioada sovietică Suvorov, astăzi este unul dintre cele mai «tinere» orașe din țară: a obținut statutul de oraș în 1990. Despre cum este orașul acum, cum își duc traiul locuitorii, cum fac față problemelor și în ce cred, priviți în reportajul video NM.

Vești bune de la NM:

Redacția NewsMaker și-a lansat propriul canal în rețeaua de socializare X.com (fostul Twitter) în limba engleză. Acum puteți afla rapid, și în engleză, cum se pregătește țara pentru alegerile parlamentare importante din această toamnă. Abonați-vă pentru a nu rata nimic și distribuiți linkul celor care vor să fie la curent cu ce se întâmplă în Moldova.

Vremea: caniculă și ploi torențiale

La începutul săptămânii, potrivit prognozelor, se va menține canicula, iar în a doua parte a săptămânii se așteaptă o scădere a temperaturilor și sunt șanse mari de ploi torențiale însoțite de descărcări electrice. Ar fi bine.

Agenda zilei, 15 iulie:

  • 09:30 — Conferință de presă a partidului PAS
  • 10:00 — Ședința Consiliului Audiovizualului
  • 12:15 — Conferință de presă a blocului «Alternativa»

Bună dimineața!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: