„Mergem pe varianta-poate nu se va întâmpla nimic”. Avocatul Poporului reacționează după ce un copil a fost strivit de o poartă de fotbal
Full Article 3 minutes read

„Mergem pe varianta-poate nu se va întâmpla nimic”. Avocatul Poporului reacționează după ce un copil a fost strivit de o poartă de fotbal

În contextul incidentului tragic în care un băiat de 15 ani a fost strivit de o poartă de fotbal, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu susține că „noi adulții nu facem tot ce e posibil pentru a evita accidentele/incidentele triste”. Potrivit Avocatului Poporului, nu sunt verificate și securizate locurile unde se pot afla copiii, totodată minorii nu sunt informați despre regulile de securitate. „Mergem pe varianta – poate nu se va întâmpla nimic”, a declarat Maia Bănărescu. 

Este regretabil că 1 iunie Ziua mondială a copiilor și începutul vacanței au fost marcate cu 3 accidente grave cu implicarea copiilor, dintre care 2 cu final tragic. Ce se întâmplă cu noi toți și adulții și copiii? Cu siguranță noi adulții nu facem tot ce e posibil pt a evita accidentele/incidentele triste – nu verificăm, nu securizăm locurile unde se pot afla copiii, insuficient zi informăm despre regulile de securitate.. E trist și foarte grav când suferă copiii”, a menționat Bănărescu, pe rețelele de socializare.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a adăugat că în Moldova „e dezordine totală”.

În școli nu sunt desemnate persoane responsabile, dacă se verifică la începutul anului școlar.. încă e ok.. și dacă se verifică tot… și cu responsabili. Mai gravă situația este cu terenurile publice… De fiecare dată doar promisiuni.. cu regret. Mergem pe varianta – poate nu se va întâmpla nimic..”, a conchis Maia Bănărescu.

Poliția a anunțat pe 1 iunie că un minor de 15 ani a decedat, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el și l-a strivit. Tragedia a avut loc în seara zilei de 31 mai, în sectorul Ciocana al capitalei. Preliminar a fost stabilit că victima, în timp ce se afla cu alți minori pe terenul de joacă, s-a agățat cu mâinile de poarta de fotbal. La un moment dat, construcția a cedat și a căzut peste băiat. Minorul a fost preluat imediat de ambulanță și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

Reprezentanții Primăriei Chișinău au declarat că „este pornită o anchetă pe cazul copilului care a decedat după ce s-a urcat pe o poartă de fotbal și a căzut aceasta peste el”. Totodată, autoritățile au menționat că terenul a fost construit în 2019 și locatarii din preajmă aveau grijă de stadion.

Sunt prezentate rapoartele responsabililor și sunt și imaginile de la camerele de supraveghere”, au mai comunicat cei de la Primărie, îndemnând maturii să supravegheze copiii.

Amintim că un caz similar a avut loc în ianuarie 2023 la Orhei. Atunci, un adolescent de 16 ani și-a pierdut viață după ce a urcat pe o poartă metalică de pe un stadion din satul Seliște, pentru a face fotografii pentru rețelele de socializare. Din spusele poliției, instalația metalică nu era fixată și s-a prăbușit, iar minorul a fost strivit.

Tot pe 1 iunie, pe rețelele de socializare a fost făcut public un caz în care un minor a fost doborât pe o trecere de pietoni, în timp ce se deplasa pe o trotinetă. Băiatul, din imaginile video publicate pe rețelele de socializare, s-a ridicat și s-a deplasat mai departe. La fața locului a intervenit imediat o ambulanță.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: