NM

Microbuzele de pe rutele raionale și interraionale nu vor circula, timp de trei zile. Transportatorii anunță un nou protest

Microbuzele de pe rutele regulate raionale și interraionale nu vor circula în perioada 27-29 februarie. Informația a fost confirmată de președintele Asociației Patronale a Operatorilor Auto (APOTA) Oleg Alexa. Șeful APOTA a precizat că decizia privind suspendarea activității rutierelor vine în contextul refuzului Guvernului de a modifica Codul transporturilor rutiere după propunerile APOTA.

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) comunică că în urma analizei reacțiilor venite din partea reprezentanților puterii ca răspuns la revendicările transportatorilor expuse în cadrul protestului din 15.02.2024, constată caracterul demagogic și manipulator al acestora și evitarea răspunsului clar dacă modificările Codului transporturilor rutiere adoptate în decembrie 2023 corespund sau nu reglementărilor europene. (…) Regretăm că funcționarii de rang înalt răspândesc ideea că transportatorii care protestează sunt cei care doresc să activeze ca în trecut și nu doresc să se acomodeze regulilor noi. Ne exprimăm convingerea că adoptarea reglementărilor similare celor din Uniunea Europeană, inclusiv celor propuse de către transportatori, vor lega ramura transporturilor nu de trecut, dar de viitor”, se arată în mesajul publicat de Oleg Alexa.

Președintele APOTA a adăugat că pentru „a se face auziți” și „a se proteja de normele abuzive”, transportatorii „sunt nevoiți” să-și continuie protestele.

În semn de protest, în perioada 27, 28, 29 februarie 2024, vor fi sistate rutele regulate raionale și interraionale. Pe această cale dorim să ne cerem scuze de la pasagerii care au planificate călătorii în această perioadă. Autoritățile nu ne-au lăsat altă alternativă decât protestele”, a conchis Alexa.

De ce sunt nemulțumiți transportatorii?

Protestele transportatorilor au început la sfârșitul anului trecut, după Asociația Patronală a Operatorilor Auto (APOTA) a criticat proiectul de modificare a Codului transporturilor rutiere elaborat de MIDR, menționând că acesta „contravine legislației europene”.  APOTA a cerut președintelui Parlamentului, Igor Grosu, și președintelui Comisiei parlamentare Economie, buget, finanțe, Radu Marian, să înainteze amendamente la proiectul de modificare a Codului transporturilor rutiere, în conformitate cu proiectul elaborat de APOTA. În caz contrar, susțineau atunci transportatorii, își vor rezerva dreptul de a nu ieși pe rute, dar de a protesta regulat în PMAN și în 2024. Detalii – AICI.

Ultimul protest al transportatorilor a avut loc pe 15 februarie, la Chișinău. Mai multe companii de transport și-au adus microbuzele și autobuzele în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din capitală. Transportatorii au cerut autorităților să revizuiască Codul rutier. Detalii – AICI.

În replică, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) a declarat că obiectivul MIDR este să asigure cetățenii cu servicii de transport calitative, ceea ce a făcut prin modificarea Codului transporturilor rutiere. Totodată, Alina Pisică a menționat că ministerului „nu îi este clar” motivul protestelor. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Pe bicicletă, de la Iași la Chișinău și înapoi: acțiunea unor cicliști amatori, la care s-au alăturat polițiști din R. Moldova și România VIDEO

În aceste zile, 100 de cicliști amatori pedalează din Iași până la Chișinău și înapoi, într-o tură simbolică pentru a promova mersul pe bicicletă ca mod alternativ de transport și responsabilizarea tuturor celor care aleg deplasarea pe două roți. La eveniment s-au alăturat și polițiști din Republica Moldova și România.

Poliția Republicii Moldova a anunțat că, în aceste zile, 100 de cicliști amatori pedalează din România până la Chișinău și înapoi, într-o tură simbolică care promovează mersul pe bicicletă ca mod alternativ de transport, dar și responsabilizarea tuturor celor care aleg deplasarea pe două roți.

„În acest context, s-au alăturat și colegii noștri din cadrul Inspectoratului de Securitate Publică a IGP și împreună am arătat că, dincolo de granițe, siguranța și educația rutieră sunt obiective comune. (…) Prezența colegilor polițiști pe bicicletă are scopul de a contribui la reducerea numărului de accidente rutiere în rândul bicicliștilor, prin vizibilitate crescută și conștientizare publică, dar și colaborarea între instituții și întărirea relațiilor dintre polițiile din România și Republica Moldova”, au comunicat reprezentanții poliției din Republica Moldova.

Poliția Română a spus că a ales să sprijine participanții pe tot parcursul traseului, cu polițiști care pedalează peste 300 de kilometri alături de cicliștii amatori.

Conform poliției din România, organizatorul acestui eveniment este jurnalistul Lucian Mîndruță. „Este o tură de vizibilitate. Nu blocăm traficul, doar îl convingem să ne observe. Să înțeleagă că și noi avem un loc pe drum”, a comunicat Lucian Mîndruță.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: