Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile nu vor fi închise, după reorganizare, dă asigurări Ministerul Sănătății. Instituția precizează într-un comunicat emis pe 14 decembrie că cele două spitale urmează doar să fie comasate sub un management comun, pentru o mai bună gestionare. Or, în prezent, spune ministerul de resort, ambele spitale activează cu o capacitate joasă din punct de vedere economico-financiar.
Ministerul Sănătății susține că, la moment, Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile lucrează cu o capacitate de doar 40% din fondul activ de paturi, în timp ce Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” nu are secții importante, cum ar fi de terapie intensivă, secție pediatrică sau laboratoare performante.
Ministerul, condus de Ala Nemerenco, este de părere că gestionarea comună a celor două spitale, care au același profil, va contribui la optimizarea proceselor administrative și la eficientizarea resurselor financiare, pe care le dețin ambele – fapt care va permite, precizează sursa citată, concentrarea resurselor către îmbunătățirea serviciilor medicale calitative oferite populației.
„Reorganizarea nu presupune închiderea instituțiilor medicale, cum se vehiculează în spațiul public, ci optimizarea cheltuielilor, restructurarea și investițiile care se vor efectua în infrastructură, capacități și competențe, într-un management comun al instituțiilor. Managementul comun este un model demult practicat în multe țări și oferă o creștere și eficientizare a capacităților instituției”, precizează sursa citată
***
Amintim că Ministerul Sănătății a supus consultărilor publice, până pe 15 decembrie, un proiect de hotărâre privind reorganizarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din capitală și Spitalului Dermatologic și Maladii Comunicabile din orașul Codru, municipiul Chișinău, prin fuzionarea celor două instituții. Scopul inițiativei, potrivit ministerului, este îmbunătățirea actului medical.
În document se menționează că termenul de exploatare a clădirii Spitalului „Toma Ciorbă” este „depășit” și nu corespunde cerințelor contemporane, iar sediul Spitalului Dermatologic se află într-o stare mai bună și „poate fi ajustat la standardele actuale de prestare a serviciilor medicale acordate de ambele instituții”. (Detalii – AICI).
Între timp, angajații din cele două spitale au cerut anularea inițiativei și au ieșit la proteste în centrul capitalei. Ei nu au exclus că ar putea intra chiar într-o grevă generală, dacă autoritățile nu vor renunța la proiect. (Detalii – AICI). În replică, reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat că Republica Moldova nu își permite „luxul” de a avea un spital care să activeze cu un grad de ocupare de doar 40%. Aceștia au declarat că niciunul din cele două spitale „nu vor fi închise”, ci vor fi comasate sub un singur management (Detalii – AICI).
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!