Денис Дерменжи / NewsMaker

Ministerul Sănătății se implică în cazul copilului de 4 ani, aflat în comă la Florești

Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a reacționat la apelul lansat pe Facebook, cu privire la copilul de 4 ani, aflat în comă la Florești. Șefa de la Sănătate a anunțat că o echipă de medici din capitală va porni vineri dimineața la Florești.

Ala Nemerenco a anunțat că a intervenit în acest caz. „Dimineața va pleca echipa de specialiști din Chișinău la Florești”, a menționat aceasta la postarea deputatei Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Elena Bodnarenco, care a lansat un apel, rugând Ministerul Sănătății să intervină de urgență.

Băiatul de 4 ani este în comă de o săptămână. Părinții susțin că starea sa s-a agravat după ce medicii i-ar fi administrat două injecții „pentru scăderea febrei”. În același timp, șeful interimar al Direcției sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Boris Gâlcă, a oferit mai multe detalii despre caz. Potrivit oficialului, starea copilului este atât de gravă, încât este prea riscant să se încerce transportarea în capitală.

DETALII NOI DESPRE CAZ AICI.

Facebook

Copilașul este în comă profundă, intubat de vineri, în stare extrem de gravă, cu o diagnoză infecțioasă foarte complicată – este afectat creierul… A fost echipa Aviasan de la Institutul Mamei și Copilului, dar cu regret copilașul nu este transportabil, fiind în decompensare. A fost coordonată conduita și schema de tratament. Au intervenit și colegii de la Spitalul clinic municipal Boli Contagioase pentru Copii, consiliul cu medic-infecționist pediatru. Și colegii din Florești s-au mobilizat exemplar, cu toată responsabilitatea – copilașul are tot necesarul pentru tratamentul prescris. Urmărim starea și dinamica non-stop – nu pierdem speranța”, a menționat Gâlcă.

Facebook

Potrivit deputatei Elena Bodnarenco, care a făcut public acest caz, copilul este din satul Gura Camencii. Săptămâna trecută, el a fost transportat la spital cu febră. După ce i-ar fi fost administrate două injecții, micuțul ar fi intrat în comă. Din spusele părinților, până acum băiețelul nu a avut probleme de sănătate.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Mihai Popșoi

Ce crede România despre o separare a Moldovei și Ucrainei în procesul de integrare europeană? Țoiu: „Trebuie să găsim o soluție”

Ministra Afacerilor Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România este de părere că procesul de integrare al Republicii Moldova și Ucrainei trebuie evaluat după principiul meritelor fiecărei țări în parte. Diplomata a spus că Republica Moldova a înregistrat progrese „extraordinare”, iar Ucraina a făcut progrese „semnificative” și a sugerat că, până la sfârșitul acestui an, trebuie să fie identificată o soluție cu privire la continuarea procesului de aderare a celor două țări în tandem sau separat, astfel încât să poată fi deschise clustere de negocieri. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său din R. Moldova, Mihai Popșoi, din 22 iulie, la Chișinău.

Mihai Popșoi și Oana Țoiu au fost întrebați ce părere au despre o potențială decuplare a Republicii Moldova și Ucrainei în procesul de integrare europeană și dacă aceasta este „necesară”.

Șeful diplomației de la Chișinău a declarat că Republica Moldova își dorește să fie țară-membră a Uniunii Europene „împreună cu Ucraina”. „Ucraina este scutul care ne ferește de mai bine de trei ani de urgia agresorului. Și noi sprijinim Ucraina nu doar prin ajutorul umanitar pe care-l oferim, prin generozitatea de care au dat dovadă cetățenii Republicii Moldova vizavi de criza refugiaților, ceea ce ne-a oferit drept răspuns din partea comunității internaționale titlurile de știri „țară mică cu inimă mare”. Da această deschidere generozitate pe care au oferit-o cetățenii noștri este apreciată atât la Kiev, cât și în capitalele europene. Și avem ferma convingere că vom continua acest parcurs european așa încât să ajungem în mare familie europeană împreună, pentru că doar așa putem asigura pacea, stabilitatea și prosperitatea în întreaga regiune”, a adăugat Mihai Popșoi.

La rândul său, Oana Țoiu a spus că, din punctul de vedere al României, în procesul de integrare trebuie respectat „principiul de evaluare pe baza meritelor fiecărei țări”.

Dar când vorbim de meritele fiecărei țări, trebuie să fie foarte clar că Moldova a făcut niște progrese extraordinare, care sunt recunoscute de statele membre ale Uniunii Europene. Trebuie să fie foarte clar că Ucraina a făcut progrese semnificative. Și că, din perspectiva meritelor fiecărei țări, trebuie să găsim o soluție până la sfârșitul acestui an, astfel încât să fie deschise negocierile, și nu doar clusterul 1. Noi credem că există temei pentru deschiderea mai multor clustere pe parcursul acestui an”, a precizat ministra de Externe a României.

Amintim că Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de țări-candidate la aderarea la UE în iunie 2022, iar aprobarea Consiliului European pentru deschiderea negocierilor de aderare în decembrie 2023. Primele conferințe interguvernamentale Moldova-UE și Ucraina-UE, care au marcat startul negocierilor de aderare, au avut loc pe 25 iunie 2024.

În prezent, cele două țări parcurg împreună procesul de aderare la UE, aflându-se în faza de screening bilateral. Pe 26 iunie, în cadrul Summit-ului Consiliului European, liderii celor 27 de state-membre ale blocului comunitar au adoptat o declarație în care remarcă, între altele, „progresele semnificative” înregistrate de Republica Moldova în procesul său de aderare și a încurajat Consiliul UE să treacă la următoarele etape, prin deschiderea grupurilor tematice, „atunci când sunt îndeplinite condițiile”. De asemenea, aceștia au luat act de evaluarea Comisiei Europene, potrivit căreia grupul tematic al elementelor fundamentale este gata să fie deschis.

În cazul Ucrainei, însă, Ungaria se opune începerii negocierilor de aderare.

Pe 26 iunie, aflat într-o vizită la Chișinău, eurodeputatul Nicu Ștefănuță a declarat că Parlamentul European exercită presiune asupra Budapestei pentru a debloca începerea negocierilor de aderare cu Ucraina – un blocaj care ar putea afecta și Republica Moldova. El a mai spus că nu este corect ca cele două țări să depindă una de alta în procesul de aderare la Uniunea Europeană, întrucât Moldova înregistrează progrese de două ori mai rapide decât oricare alt stat, iar acest lucru ar trebui să se reflecte în modul de desfășurare a negocierilor.

Iar pe 7 iulie, vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a declarat că Republica Moldova va parcurge un traseu separat de Ucraina, în procesul de aderare, după deschiderea primului cluster de negocieri.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: