Andrei Mardari / NewsMaker

Ministra Mediului, răspuns pentru activiștii care cer interzicerea arderii anvelopelor

Ministerul Mediului a comentat flashmob-ul organizat pe 14 februarie de Partidul Verde Ecologist, în fața Guvernului Republicii Moldova. În timp ce activiștii cer interzicerea incinerării anvelopelor, reprezentanții Ministerului Mediului argumentează că țările dezvoltate folosesc incinerarea deșeurilor ca o soluție alternativă de generare a energiei.

„În Republica Moldova trebuie să existe toate opțiunile de tratare a deșeurilor solide, inclusiv, a anvelopelor, pentru a diminua depozitarea acestora”, a comentat situația ministra mediului, Iuliana Cantaragiu.

Reprezentanții Ministerului Mediului au argumentat că, în Moldova circulă peste 1 mln de automobile, ai căror proprietari sunt nevoiți să schimbe anvelopele o dată în 3-4 ani sau chiar mai des.

Respectiv, cantitatea de deșeuri generată de anvelopele uzate devine enorm de mare. La moment, ele fie se depozitează, fie sunt arse în mod necontrolat de persoane fizice și o cantitate mică de anvelope, de dimensiuni mari, se reciclează. Studiile științifice, dar, și experiența țărilor civilizate arată că depozitarea oricărui tip de deșeu, inclusiv, a anvelopelor este cea mai dăunătoare soluție pentru sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător și mult mai gravă decât incinerarea sau coincinerarea”, susține Ministerul Mediului.

Instituția a precizat că coincinerarea deșeurilor este de fapt procesul de transformare a deșeurilor solide în energie. Astfel, pe lângă faptul că se reduce poluarea solului, apelor și aerului, eliminând procesul de depozitare, prin coincinerare se consumă mai puține resurse naturale fosile precum: gaz, cărbune, păcură, ultimele două, generând emisii mai mari în urma procesului de ardere, decât de la coincinerarea anvelopelor, conform datelor științifice.

Ministerul Mediului menționează că, pentru a reduce poluarea apei, solului, aerului, deșeurile trebuie să fie tratate corespunzător fiecărui tip.

Incinerarea deșeurilor înseamnă transformarea lor într-o resursă de energie, fiind o soluție sustenabilă și inteligentă”, au subliniat reprezentanții instituției.

Ministerul Mediului este instituția care elaborează și promovează politici în domeniul protecției mediului. De asemenea, Ministerul Mediului are misiunea de a reglementa și domeniul de gestionare a deșeurilor solide, conform Legii 209/2016.

Amintim că, în dimineața de 14 februarie, Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova a organizat un flashmob în fața Guvernului. Reprezentanții formațiunii au solicitat demisia ministrei Mediului, Iuliana Cantaragiu, pe motiv că aceasta nu ar fi „elaborat un plan strategic pentru țara noastră cu privire la mediu”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Asociația Presei Sportive din Moldova

Moldova, exclusă de la Campionatul european de fotbal al jurnaliștilor, din Lituania. Exclusiv: Explicația organizatorilor

Echipa de jurnaliști sportivi din Republica Moldova a fost exclusă de la ediția din acest an a Campionatului European de Fotbal al Jurnaliștilor, care urmează să aibă loc în perioada 11–14 septembrie, în orașul Druskininkai din Lituania. Decizia aparține organizatorilor, care invocă mai multe abateri și nereguli. Reprezentanții Asociației Presei Sportive din Moldova resping, însă, toate acuzațiile.

Despre excluderea Moldovei a anunțat, pe 15 iulie, președintele Asociației, Eduard Ciobanu. Acesta a menționat, într-o postare pe rețelele de socializare, că echipa moldovenească a primit inițial invitația oficială, dar ulterior a fost informată că organizatorii nu își mai doresc prezența Moldovei, „considerată favorită” în competiție.

Din „favoriți”, în afara jocului: ce i se reproșează echipei din Moldova

Contactată de NewsMaker, Federația Jurnaliștilor Sportivi din Lituania a explicat că echipa din Moldova a fost exclusă din competiție din cauza unor incidente anterioare și a suspiciunilor privind componența lotului. Potrivit organizatorilor, la edițiile din 2019 și 2021 ale turneului ar fi participat jucători care nu erau  doar jurnaliști, ci și foști fotbaliști profesioniști – fapt confirmat, susțin aceștia, inclusiv de membrii echipei Moldovei.

Organizatorii mai susțin că ar fi existat plângeri similare și în alte turnee internaționale, iar la un moment dat mai multe echipe ar fi amenințat cu boicotul. Totodată, aceștia reclamă un comportament inadecvat al reprezentanților moldoveni la evenimentele oficiale și afirmă că, în ultimele săptămâni, ar fi fost supuși unor presiuni din partea conducerii Asociației Presei Sportive din Moldova – inclusiv prin invocarea unor relații politice sau apeluri la alte federații – pentru a obține participarea la campionatul din acest an.

„După o analiză detaliată, organizatorii au decis în unanimitate să nu invite echipa Moldovei, pentru a evita posibilele incidente. Organizatorii au tot dreptul să ia o asemenea decizie, fiindcă ei organizează și finanțează întregul turneu. Ulterior, s-a confirmat că decizia organizatorilor a fost corectă”, a precizat Federația Jurnaliștilor Sportivi din Lituania pentru NewsMaker.

Captură foto: răspunsul oferit de Federația Jurnaliștilor Sportivi din Lituania redacției NewsMaker

Moldova neagă acuzațiile: „Sunt lipsite de dovezi”

Contactat pentru o reacție, președintele Asociației Presei Sportive din Moldova, Eduard Ciobanu, a respins acuzațiile, pe care le califică drept „grave” și „lipsite de dovezi”. Acesta susține că echipa moldovenească este formată exclusiv din jurnaliști acreditați, cu legitimații valabile. „Nu avem niciun jucător profesionist în echipă. Sunt doar băieți care practică fotbalul la nivel de amatori”, a declarat Ciobanu.

Acesta consideră că excluderea de la campionatul european din Lituania este „nedreaptă, discriminatorie și lipsită de transparență” și acuză organizatorii că au aplicat „standarde nescrise” și „ambigue”, în lipsa unui regulament care să stipuleze clar „regulile jocului”. De asemenea, Ciobanu a respins acuzațiile potrivit cărora Asociația pe care o conduce ar fi exercitat presiuni.

„Probleme invocate nu sunt concrete. Din păcate sunt doar niște vorbe, fără dovezi concrete. Asta și ne doare cel mai mult – că s-a procedat pe nedrept, pe spuse. Sunt niște aberații totale”, a declarat Eduard Ciobanu pentru NewsMaker.

El a cerut intervenția organizațiilor internaționale pentru a investiga cazul și a asigura tratament egal pentru toate echipele participante. Totodată, Ciobanu a declarat pentru NewsMaker că Asociația pe care o conduce a decis să rupă toate legăturile cu conducătorul Asociației  Jurnaliștilor din Lituania, în semn de protest: „Nu vom pleca și nu vom invita echipa Lituaniei la turneele noastre. Nu vom avea nicio colaborare”.

Campionatul European de Fotbal al Jurnaliștilor, organizat anual în Lituania din 2005, a ajuns în acest an la ediția a XX-a. Potrivit organizatorilor, este cel mai vechi și cel mai mare turneu de acest gen din Europa. În total, turneul reunește echipe de jurnaliști din circa 20 de țări.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: