observatorulph.ro

Ministru român: Dorim să aprovizionăm în totalitate Moldova cu energie şi gaze naturale din România

România doreşte să aprovizioneze în integralitate şi în totalitate Republica Moldova cu energie şi gaze naturale, săptămâna trecută fiind aprobat un memorandum în Guvern cu privire la întărirea cooperării energetice cu ţara vecină. Declarația a fost făcută de ministrul român al Energiei Virgil Popescu.

Întrebat despre relaţia cu Republica Moldova, din punct de vedere energetic, ministrul român a subliniat că „este prioritară pentru noi, atât la nivelul aprovizionării cu gaze naturale, cât şi cu energie electrică”.

La nivelul gazelor naturale avem gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău. Săptămâna trecută am aprobat un memorandum în Guvern cu privire la întărirea cooperării energetice cu Republica Moldova. Studiem creşterea capacităţii de interconectare prin acest gazoduct. Suntem în stadiu avansat cu proiectul Suceava-Bălţi, linie de 400 de kV pentru a lega direct Republica Moldova de România. Avem două opţiuni pentru finanţarea pe teritoriul României, REPowerEU sau Fondul de modernizare. Colegii moldoveni au deja finanţarea pentru partea pe teritoriul Republicii Republicii Moldova. Nuclearelectrica cu Energocom au semnat deja un contract de tip PPA (Power Purchase Agreement, n.r.) pentru Unitatea 3 şi Unitatea 4. Practic, dorim să aprovizionăm în integralitate şi în totalitate Republica Moldova cu energie şi gaze naturale din România”, a menţionat Popescu, scrie Agerpres.

Presa din România mai scrie că, pe 17 mai, purtătorul de cuvânt al Executivului Dan Cărbunaru a anunţat că Guvernul român a aprobat, prin memorandum, o serie de decizii care vizează interconectarea reţelelor de gaze naturale şi energie electrică între România şi Republica Moldova, stabilind, între altele, extinderea lucrărilor la gazoductul Iaşi – Ungheni – Chişinău prin construcţia unei conducte de transport pe Centura Chişinăului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Platon, condamnat la 24 de ani de închisoare în Rusia pentru spălare de bani. Frauda ajunge la 48 de miliarde de ruble

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat de către o judecătorie din Moscova la 24 de ani de închisoare, în lipsă, pentru implicarea într-un sistem de spălare de bani prin care ar fi fost transferate ilegal peste 48 de miliarde de ruble (aproximativ 500 milioane de euro) din Rusia în Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale din Moscova, Platon ar fi organizat între 2013 și 2014, împreună cu alți complici, un grup criminal care a efectuat transferuri valutare fictive din băncile rusești către conturile Moldindconbank, folosind documente false.

„Membrii grupării au efectuat operațiuni valutare prin care au transferat bani în valută străină din conturile corespondente ale unor bănci rusești în conturile bancare ale nerezidentului – Moldindconbank. În acest scop, băncilor rusești, care aveau statut de agenți de control valutar, le-au fost prezentate documente ce conțineau informații false privind temeiurile, scopurile și destinația acestor transferuri”, se menționează în comunicat.

Deoarece Platon se află în căutare internațională, procesul s-a desfășurat în lipsa acestuia. Sentința include cumulul parțial cu o condamnare anterioară primită în Rusia, în 2023.

Amintim că în 2023, Veaceslav Platon a fost condamnat la 20 de ani de închisoare cu regim strict, de un tribunal din Moscova, scrie agenția TASS. Potrivit sursei citate, Platon a fost găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federația Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble. Cazul a fost judecat în lipsa lui Platon, aflat în urmărire internațională.

Potrivit sursei citate, Veaceslav Platon a fost amendat cu 2,5 milioane ruble, chivalentul a circa 28 mii dolari. La fel, instanța a dispus confiscarea proprietăților pe numele lui Platon, în beneficiul statului.

Conform datelor, Platon împreună cu fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin au creat o comunitate criminală pentru a retrage bani din Rusia. Valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 126 de miliarde de ruble rusești.

Menționăm că „Laundromat” este cea mai mare operațiune de spălare a banilor prin băncile din Republica Moldova. În cadrul schemei „Laundromat”, din 2010 până în 2013, au fost spălați cel puțin 22 de miliarde de dolari, bani retrași din băncile Federației Ruse. În 2016, în Moldova au fost deschise dosare penale împotriva a 15 judecători care au luat decizii cu privire la așa-numita „spălătorie ruseasc”.

În R. Moldova, Platon este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane.

O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: