Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi și-a exprimat susținerea pentru șeful Delegației Uniunii Europene Peter Michalko, care a fost criticat dur de către mai mulți deputați ai Partidului „ȘOR”. Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, oficialul i-a acuzat pe parlamentarii respectivi de „tupeu”.
Într-o postare publicată pe 7 august pe pagina sa de Facebook, ministrul Justiției Fadei Nagacevschi a menționat că „judecătorii au decis să demonstreze că pot amîna la nesfârșit examinarea cazului Șor”. Acesta a subliniat că este solidar cu Peter Michalko.
„După ce a fost furat un miliard și șeful vostru a fugit (confirmând că nu e în stare să se apere) aveți tupeul să atacați oficialii din RM, dar și pe cei din UE, pentru faptul că își expun dezacordul cu amînările în examinarea cazului Șor. E un caz de interes public, pentru care plătește toată țara. Mai puțin Dvs. Sunt solidar cu ambasadorul UE în RM, domnul Peter Michalko, pe cazul amânării examinării cazului Șor”, a subliniat Nagacevschi.
În ajun, și ambasadorii Franței, Poloniei și Suediei și-au exprimat solidaritatea cu ambasadorul UE în Moldova. Reacția vine după ce, pe 6 august, mai mulți reprezentanți ai Partidului „ȘOR”, inclusiv deputații Marina Tauber și Denis Ulanov, au protestat în fața sediului Delegației UE la Chișinău. Aceștia îl acuză pe Peter Michalko de imixtiune în actul justiției, după ce acesta a declarat recent, în cadrul unei emisiuni televizate, că „tărăgănarea procesului în care este vizat Ilan Șor pune la îndoială încrederea cetățenilor în organele de drept”.
Șeful Delegației UE la Chișinău Peter Michalko nu a comentat acuzațiile aduse de deputații Partidului „ȘOR”, însă a distribuit, pe pagina sa de Facebook, rapoartele Kroll 1 și Kroll 2. În replică, deputatul Denis Ulanov a scris pe pagina sa de Facebook că Peter Michalko va rămâne în istoria țării drept „un avocat al actualei guvernări”, care ar fi susținut deschis „tendințele de intimidare și represiuni pe criterii politice” și că „fițuica pregătită de Kroll este simplă beletristică și nicidecum dovezi în cauzele penale”.
Amintim că Ilan Șor a devenit deputat în parlamentul Republicii Moldova în urma alegerilor legislative din 24 februarie. Fostul primar de Orhei a fost condamnat la şapte ani de închisoare, încă în 2017, în prima instanță, pentru rolul jucat în „furtul miliardului” din sistemul bancar, dar procesul în apel trenează.
Liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a fost anunțat în căutare internațională la 30 iulie 2019, după ce la 25 iulie, prin decizia Curții de Apel Cahul, Șor a fost anunțat în căutare națională. În același timp, instanța a emis o încheiere care autorizează un mandat de arestare pe numele parlamentarului.
De partea cealaltă, Ilan Șor a acuzat că justiția este controlată de noua guvernare și că este supus unor „fărădelegi cinice”. Fostul primar de Orhei a mai spus că a fost nevoit să se retragă din cauza amenințărilor la care ar fi fost supus atât el, cât și familia și echipa lui.
Din 2019, Ilan Șor nu a mai apărut în spațiul public din Republica Moldova, deși nu a recunoscut oficial că a părăsit țara.
Ședință de judecată în dosarul Șor, inițiat pentru escrocherie și spălare de bani, care urma să aibă loc pe 24 iulie, la Curtea de Apel Cahul, a fost amânată.