Mitropolia Basarabiei respinge declarația lui Boris Gîlcă: Nu am revendicat niciodată terenul și clădirile care aparțin Spitalului „Toma Ciorbă”
Full Article 4 minutes read

Mitropolia Basarabiei respinge declarația lui Boris Gîlcă: Nu am revendicat niciodată terenul și clădirile care aparțin Spitalului „Toma Ciorbă”

Mitropolia Basarabiei dezminte informația privind o pretinsă implicare în disputa legată de Spitalul „Toma Ciorbă”, lansată în spațiul public de către fostul șef al Direcției sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Boris Gîlcă.  Mitropolia Basarabiei a subliniat că nu a revendicat niciodată terenul și clădirile care aparțin în prezent instituției medicale respective și nici nu pretinde la așa ceva.

Reprezentanții Mitropoliei Basarabiei au comentat informațiile apărut în spațiul public, potrivit cărora ar fi interesată să preia terenul și imobilele Spitalului „Toma Ciorbă” .

Mitropolia Basarabiei: „Solicitările Mitropoliei Basarabiei de a-i fi retrocedate unele proprietăți se referă exclusiv la imobile care i-au aparținut de drept și de care a fost deposedată în mod abuziv și nicidecum la clădiri sau terenuri care au sau au avut alți proprietari. Mai mult decât atât, aceste demersuri sunt publice și bine argumentate, iar interesul Mitropoliei Basarabiei este ca discuțiile respective să decurgă în cel mai transparent mod, iar eventualele decizii să fie luate în consens, atât cu autoritățile, cât și cu societatea.

Admitem că intenția celor care au lansat în spațiul public zvonul precum că Mitropolia Basarabiei ar fi interesată să preia terenul și imobilele Spitalului „Toma Ciorbă” este de a denigra Biserica Ortodoxă Română din Republica Moldova, nicidecum de a apăra interesele medicilor și pacienților”.

În același timp, Mitropolia Basarabiei și-a exprimat speranța că declarațiile nu au fost făcute cu rea intenție.

Mitropolia Basarabiei: „Regretăm acest gest, mai ales că ne aflăm în preajma Marii Sărbători a Nașterii Domnului, o perioadă de post și bună cuviință, în care ar trebui să ne apropiem unii de alții și să ne împăcăm, nu să ne acuzăm fără temei și să calomniem Biserica. Sperăm că cei care au promovează aceste falsuri în spațiul public vor ține cont de aceste observații și își vor retrage învinuirile nefondate”.

Reacția vine după ce fostul șef al Direcției sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, vizat într-un dosar de corupție, a declarat că Mitropolia Basarabiei ar fi „foarte interesată” de terenul pe care este amplasat Spitalul „Toma Ciorbă”.

„Cu siguranță nu va fi o nouă Misiune ONU acolo. Ceea ce am auzit eu este că Mitropolia Basarabiei este foarte interesată de acest teren. Sunt foarte aproape de Spitalul de Boli Infecțioase Toma Ciorbă și să își extindă terenul. Și au existat discuții pentru a construi o catedrală și o reprezentanță a Patriarhiei Bisericii Basarabiei pe acest teritoriu”, a spus Boris Gîlca la ITV, post afiliat lui Ilan Șor, căruia i-a fost suspendată licența de emisie, dar care își continuă activitatea pe internet.

***

Amintim că Ministerul Sănătății a pregătit un proiect de hotătâre privind reorganizarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din capitală și Spitalului Dermatologic și Maladii Comunicabile din orașul Codru, municipiul Chișinău, prin fuzionarea celor două instituții. Scopul inițiativei, potrivit ministerului, este îmbunătățirea actului medical. În document se menționează că termenul de exploatare a clădirii Spitalului „Toma Ciorbă” este „depășit” și nu corespunde cerințelor contemporane, iar sediul Spitalului Dermatologic se află într-o stare mai bună și „poate fi ajustat la standardelactuale de prestare a serviciilor medicale acordate de ambele instituții” (Detalii – AICI).

Angajații celor două spitale sunt împotriva inițiativei și au organizat mai multe acțiuni de protest. La cea mai recentă au participat și deputați din opoziție, precum ex-bașcanul Irina Vlah, deputata comunistă Diana Caraman și liderul PDCM Ion Chicu. Iar liderul formațiunii „Partidul Nostru” Renato Usatîi susține că terenul pe care este amplasat Spitalul Clinic Republican de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău ar urma să fie oferit Organizației Națiunilor Unite, informație negată de Guvern.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: