Moldindconbank, alături de refugiații ucraineni – a contribuit la colectarea a peste 2 162 000 de lei

Peste 2 162 000 de lei reprezintă contribuția Moldindconbank, până acum, la susținerea eforturilor autorităților din Moldova, a celor din Ucraina, dar și a partenerilor internaționali, în gestionarea crizei refugiaților ucraineni. Aproximativ jumătate din această sumă – 1 132 000 de lei, reprezintă contribuția echipei și a clienților băncii, care au făcut donații în contul special, deschis de instituția financiară. 

Din acești bani, Moldindconbank a oferit donații centrelor regionale de refugiați. În raionul Telenești, de exemplu, sunt acomodați 122 de ucraineni, inclusiv 66 de copii. În același timp, în municipiul Bălți sunt deschise trei centre de plasament permanente pentru refugiați, cu o capacitate de găzduire a 300 de persoane. Adițional, 1000 de oameni strămutați din Ucraina primesc produse alimentare și de igienă. La moment, cele mai importante necesități ale acestora, sunt asigurate și datorită contribuției Moldindconbank.

Echipa băncii a susținut și evenimentul de caritate ”For Ukraine – Charity Reception”, organizat de Hospices of Hope Moldova și Ambasada Ucrainei în Republica Moldova. La evenimentul găzduit de Muzeul Național de Istorie din Chișinău, unde au fost expuse lucrări ale pictorilor ucraineni, inclusiv unele realizate în țara noastră, au fost colectate aproximativ 17 mii de euro. Dintre care, 10 000 euro sunt destinate spitalului pentru copii Ohmatdyt din Kiev, care oferă asistență medicală specializată pentru copii. Celelalte fonduri vor fi direcționate pentru suportul artiștilor refugiați din Ucraina și Centrului de zi de îngrijire paliativă din Orhei, parte a Hospices of Hope Moldova, care își startează activitatea în mai 2022 și va oferi servicii gratuite, inclusiv, refugiaților din Ucraina.

Oricine poate dona simplu și rapid pentru susținerea refugiaților din Ucraina, accesând aplicația MICB Mobile Banking sau vizitând cel mai apropiat oficiu Moldindconbank.

Detalii despre cont:

Beneficiar B.C. ”Moldindconbank” S.A. Sucursala ”Centru”

Cod IBAN MD91ML000000028099093035

Cod Fiscal 1002600028096

Moldindconbank – mereu alături!

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

больница, пациент, врач
Максим Андреев, NewsMaker

Două fetițe ar fi fost ținute în izolare ani la rând într-un apartament din Bender. Copilele, transportate la spital

Două fete, în vârstă de 10 și 12 ani, care ar fi trăit în izolare timp de mai mulți ani, au fost descoperite într-un apartament din orașul Bender. Copilele au fost transportate la spital după intervenția poliției și a salvatorilor, scrie presa din regiunea transnistreană.

Totul ar fi pornit după ce mai mulți copii din curtea blocului au observat că cineva le făcea semne de la fereastra unui apartament. Aceștia le-ar fi povestit părinților, care au alertat autoritățile. Oamenii legii au ajuns la fața locului, însă ușa era blocată – moment în care au fost chemați salvatorii. În cele din urmă, un bărbat a sosit cu cheile și a deschis ușa.

În interior, anchetatorii au găsit două fetițe care dormeau pe podea, îmbrăcate în haine murdare și uzate. Nu vorbeau limba rusă și comunicau cu dificultate în limba bulgară. În locuință se mai afla și o femeie imobilizată la pat, potrivit presei locale.

Vecinii au declarat că, în ultimii trei ani, un bărbat era văzut periodic intrând în apartament cu pungi de alimente. Nimeni nu bănuia însă că acolo locuiau și copii, mai ales că ferestrele erau acoperite cu folie închisă la culoare și dotate cu gratii.

O anchetă este în desfășurare pentru a stabili toate circumstanțele în care fetițele au fost ținute în

Oamenii legii investighează cazul, a confirmat așa-zisul minister al afacerilor interne de la Tiraspol.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

(VIDEO) 25 de deputați PAS nu se regăsesc pe listă/ Gligor: „Am fost trădați”/ Cod Portocaliu, în Moldova

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Reacțiile deputaților PAS care nu s-au regăsit în lista pentru parlamentare
— Un singur candidat pe buletinul de vot. La Boldurești s-a ales primarul
— Deputatul Roman Roșca, propus vicepremier pentru Reintegrare
— Militari moldoveni, români și americani – exerciții comune în august
— Cod Portocaliu și Galben: caniculă în toată țara
— Blocul „Împreună” anunță participarea la alegerile parlamentare
Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Imagine simbol

1000 de lei pentru unii elevi, la începutul anului școlar. Guvernul a aprobat decizia

Aproximativ 300 de mii de elevi din clasele I–IX vor primi câte 1000 de lei din partea statului la începutul noului an școlar. Guvernul a aprobat o hotărâre prin care sprijinul financiar va fi acordat din oficiu, începând cu 4 septembrie, pentru a sprijini familiile și a reduce riscul de abandon școlar.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, acordarea suportului financiar se va face prin intermediul Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), în contul unuia dintre părinți, în baza datelor disponibile. 

În cazurile în care datele lipsesc sau sunt incorecte, părinții vor putea depune cereri individuale direct la CNAS. Pentru copiii plasați în servicii de tutelă, curatelă, plasament familial ori rezidențial, inclusiv cei aflați la întreținerea deplină a statului, plata va fi efectuată în baza informațiilor furnizate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. 

Termenul limită pentru ridicarea sumelor este 26 decembrie 2025. În total, în acest scop au fost alocate 300 de milioane de lei. Măsura este menită să sprijine familiile la începutul anului școlar, contribuind la reducerea poverii financiare, promovarea echității educaționale și prevenirea abandonului școlar. 

Imagine simbol

Un nou bloc politic se pregătește să intre în cursa pentru parlamentare: reunește partide care vor unirea cu România

Mai multe partide unioniste din Republica Moldova ar putea participa la alegerile parlamentare din septembrie pe o listă comună. În acest scop, ar urma să fie constituit un nou bloc electoral – „Unirea Națională” (BUN) scrie Tribuna. Din această alianță politică ar urma să facă parte, printre altele, Partidul Reîntregirii Naționale „ACASĂ” și Partidul Național Liberal –  formațiuni cunoscute pentru promovarea unirii Republicii Moldova cu România.

Decizia de constituire a blocului a fost luată în cadrul ședinței Consiliului Platformei pentru Reîntregirea Națională din 18 iulie, scrie sursa citată. În cadrul ședinței au fost aprobate principalele direcții strategice pentru campania electorală, inclusiv planul de acțiuni pentru perioada 18 iulie – 28 septembrie, precum și lansarea procedurilor legale de înregistrare a blocului.

Totodată, a fost constituită o Comisie Specială formată din 12 membri, care vor avea misiunea de a elabora Lista Națională de candidați. Sursa citată scrie că candidații la funcția de deputat vor fi selectați pe baza unor criterii stricte de profesionalism integritate și angajament față de obiectivul unirii Republicii Moldova cu România.

„Candidații selectați vor trebui să demonstreze nu doar capacitate profesională și politică, ci și loialitate deplină față de valorile și obiectivele Platformei”, scrie Tribuna.

Lista finală a candidaților și programul electoral al blocului vor fi aprobate în cadrul Congresului Platformei pentru Reîntregirea Națională, care urmează să aibă loc în luna august.

Consiliul a lansat și un apel către organizațiile civice și grupurile de sprijin din teritoriu să înainteze propuneri de candidați, într-un proces care promite să fie „transparent”, „echidistant” și „riguros”.

Platforma pentru Reîntregirea Națională își reafirmă, astfel, angajamentul de a promova un proiect politic unionist „asumat, serios și credibil” în viitorul Parlament.

Platforma „Reîntregririi Naționale” a fost lansată oficial pe 29 martie 2025. Mișcarea a anunțat, drept obiectiv, consolidarea identității românești a Republicii Moldova și pregătirea terenului pentru reîntregirea politică a națiunii române de pe ambele maluri ale Prutului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Ex-judecătoarea Victoria Sanduța se vrea deputată: va concura independent la alegerile parlamentare

Fosta judecătoare Victoria Sanduța, cunoscută pentru pozițiile sale critice față de sistemul judecătoresc, a anunțat luni, 21 iulie, că va concura la alegerile parlamentare din septembrie în calitate de candidat independent. Într-o postare publicată pe rețelele sociale, Sanduța a informat că a depus cererea oficială de înregistrare la Comisia Electorală Centrală (CEC).

„Eu cred că acum e momentul pentru a scrie istorie. Totul e posibil! Cu sprijinul vostru.
Cu oameni care s-au săturat să fie furați, umiliți, mințiți. Tot ce avem nevoie este curaj. Și îl avem.
Eu nu am partid. Nu am interese obscure. Nu am televiziuni cumpărate.
Dar am ceva mai puternic: încrederea voastră. Această candidatură nu e doar despre mine. E despre fiecare om care a fost dat la o parte. Care a fost făcut să tacă. Care a spus: «Ajunge! E timpul să vorbesc. Și voi fi auzit! E timpul ca fiecare om să fie pus la locul lui.» Eu vă susțin pe voi. Iar dacă și voi credeți în mine — hai să scriem istorie împreună”, a scris Sanduța în postarea sa.

Cine este Victoria Sanduța

Fosta judecătoare Victoria Sanduța este cunoscută pentru pozițiile sale critice față de sistemul judecătoresc. Anterior a activat în cadrul Judecătoriei Chișinău. Aceasta este fondatoarea Asociaței Judecătorilor „Vocea Justiției“. Sanduța a mai avut o tentativă de a se lansa în politică, aderând în 2024 la Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB).

Amintim că, în iunie 2022 a devenit cunoscut faptul că președinta Republicii Moldova Maia Sandu a respins candidaturile a 13 magistrați, propuși de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Printre aceștia se număra și cea a magistratei Victoria Sanduța, cea care a criticat sistemul judecătoresc, menționând într-o emisiune televizată că în interiorul acestuia ar fi „haos”. Sanduța a calificat drept „eronat și neîntemeiat” refuzul președintei țării și s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii cu solicitarea de a i se propune repetat președintei Republicii Moldova Maia Sandu candidatura sa pentru numirea în funcție, până la atingerea plafonului de vârstă. Detalii AICI.

Mai târziu, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a explicat de ce a refuzat numirea celor 13 magistrați până la atingerea plafonului de vârstă. Potrivit Maiei Sandu, unii dintre ei „nu merită să fie judecători”, din cauza deciziilor pe care le-au luat anterior, dar și pentru că au anumite „semne de întrebare” în ceea ce privește raportul dintre cheltuielile și veniturile prezentate. Detalii AICI.

Ulterior, în iulie 2024, CSM a refuzat numirea în funcție a judecătoarei Victoria Sanduța și a încă trei judecători până la atingerea plafonului de vârstă (65 de ani). Membrii CSM i-au adresat mai bine de o oră întrebări Victoriei Sanduța despre publicațiile și comentariile ei de pe Facebook. Și, până la urmă, i-au recomandat președintelui Republicii Moldova să o destituie din funcție. NewsMaker a scris ce i-a înfuriat și nemulțumit pe membrii CSM și de ce nu toți membrii au fost de acord cu decizia de a o demite pe Sanduța. Detalii AICI.

În septembrie 2024, șase judecători au fost eliberați din funcție, conform unui decret semnat de președinta Maia Sandu și publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Printre aceștia și Victoria Sanduța. Detalii AICI.

Pe 15 decembrie 2024, ex-judecătoarea Victoria Sanduța și-a anunțat aderarea la Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), condus de Igor Munteanu. Atunci, ea menționa că face „un pas important” și că se alătură partidului CUB „pentru a aduce în politică exact ceea ce ne lipsește de prea mult timp – corectitudinea, curaj și adevăr”. Detalii AICI.

Pe 23 ianuarie, Sanduța și-a anunțat plecarea din partidul CUB. „Această hotărâre este rezultatul unor divergențe fundamentale de viziuni cu privire la modul de organizare și dezvoltare a partidului pe viitor”, a scris Victoria Sanduța.

Declarația de avere

Potrivit declarației de avedere pentru anul 2024, perioadă în care activa ca magistrată la Judecătoria Chișinău, Sanduța a încasat 238 679 de lei din salariul de bază. Alte surse de venit au inclus activități de instruire la Institutul Național al Justiției (2 400 de lei) și remunerare pentru un studiu analitic de la Asociația Baroului American (ABA ROLI), în valoare de 23 000 de lei. Fosta judecătoare a primit și o indemnizație pentru copii minori, în valoare de 4425 de roni, din România.

Familia sa a indicat și venituri obținute din chirii în euro și dolari, în sumă totală de peste 9 000 de euro și 4 000 de dolari, precum și 30 000 de lei din vânzarea unui mijloc de transport.

În ceea ce privește proprietățile imobiliare, familia Sanduța declară două apartamente, o casă de locuit cu suprafața de 133 m², un spațiu comercial, un garaj și mai multe terenuri. Valoarea estimată a casei este de 715 278 lei, iar cea a spațiului comercial – 15 246 euro.

La capitolul bunuri mobile, familia magistratei deține un automobil Honda CR-V fabricat în 2020, evaluat la 550 000 de lei, o motocicletă Honda, precum și un Mercedes E200.

Victoria Sanduța figurează și cu un credit în valoare de 100 000 de lei, contractat în 2023 de la o bancă din Moldova.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: